Σάββατο, 25 Απρίλιος 2020 14:46

Το οικονομικό αντίκτυπο του «κεκλεισμένων των θυρών»

Γράφτηκε από τον

Η απώλεια εσόδων από τα εισιτήρια για μία σεζόν αντιστοιχεί για τους «μικρομεσαίους» σε ένα εώς δύο «δυνατά» συμβόλαια του ρόστερ τους.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν θα έχουμε δράση στο υπόλοιπο της σεζόν και ποια μορφή θα πάρουν τα εγχώρια πρωταθλήματα της επόμενης περιόδου. Το μόνο «σίγουρο», με γνώμονα όσα λέγονται, είναι πως οι αναμετρήσεις του 2020, όποτε και αν διεξαχθούν, θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. Τόσο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, όσο και της επόμενης.

Ξέχωρα από τη φύση του αθλήματος που «χάνει» πολλά όταν παίζεται μπάλα σε άδεια γήπεδα, αυτό «μεταφράζεται» και σε απώλεια εσόδων για τις ομάδες. Δεν θα υπάρχουν διαρκείας ούτε φυσικά απλά εισιτήρια, ενώ και οι διαφημίσεις στο γήπεδο, γενικότερα οι χορηγοί, θα μειωθούν.

Αν πάμε στις «μικρομεσαίες» ομάδες της κατηγορίας, το λεγόμενο BIG 5 (ΑΕΚ, Αρης, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός) πλήττεται περισσότερο στο συγκεκριμένο κομμάτι αφού τα μεγέθη είναι διαφορετικά, τότε θα δούμε πως θα υπάρξει απώλεια ενός μεγάλου μέρους των χρημάτων που προσδοκούν να λάβουν οι ΠΑΕ.

Το χορηγικό σκέλος ποικίλει, είναι πιο περίπλοκο και επί του παρόντος δεν δύναται να αναγορευτεί σε αριθμούς, εκείνο όμως των εισιτηρίων προβάλει πιο εφικτό. Βέβαια εκ νέου υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες ώστε να υπάρξουν σχετικοί υπολογισμοί, αφού εύλογα δεν θα έχουν την ίδια απώλεια εσόδων ο ΟΦΗ με μέσο όρο εισιτηρίων 4.476 και ο Ατρόμητος με 1.232. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλοι παράμετροι. Π.χ. αν οι ομάδες δίνουν εισιτήρια σε φιλοξενούμενους οπαδούς και εκείνα είναι πιο ακριβά από τα φθηνά που υπάρχουν για τους δικούς τους (όχι πολύ αλλά π.χ. σε αναλογία 15 ευρώ έναντι 10) ή αν βγάζουν εισιτήρια σε κυκλοφορία ή γίνεται χρήση μόνο των καρτών διαρκείας.

Παράλληλα τίθεται ζήτημα και αριθμού των αγώνων, καθώς οι κρητικοί που βρίσκονται στην κατηγορία των ομάδων που στεκόμαστε είναι φυσικό να περιμένουν πολλά περισσότερα έσοδα, αφού στα πλέι οφ θα υποδεχθούν για 2η φορά φέτος και τους 5 «μεγάλους».

Αλλά και πάλι μπορεί να υπάρξει μία Α προσέγγιση, ενώ επ’ ευκαιρία να σημειώσουμε πως όταν εσείς δίνετε 10 ευρώ για ένα εισιτήριο, στα ταμεία της ομάδας εισρέουν περίπου 6. Τα υπόλοιπα πάνε σε φόρους, ΕΠΟ, διάφορες αρχές κτλ. Αρα το «καθαρό» ποσό που θα χαθεί είναι το 55% με 60% των συνολικών εισπράξεων.

Οι πρώτοι λοιπόν πρόχειροι υπολογισμοί αναφέρουν πως οι «μικρομεσαίοι», εάν το μέτρο ληφθεί για μία σεζόν όπως είναι πιθανό να συμβεί για όλο το 2020/21 ξέχωρα από τα φετινά εναπομείναντα παιχνίδια, θα απωλέσουν έσοδα της τάξεως από 140.000 ευρώ μέχρι και 300.000 ευρώ, με την κλίμακα να ανεβαίνει όσο αυξάνεται ο σχετικός μέσος όρος αλλά και ο αριθμός των εντός έδρας αναμετρήσεών τους.

Αρα λοιπόν το πλήγμα για τα μπάτζετ, ξέχωρα από την άσχημη εικόνα που προκαλείται από ένα άδειο γήπεδο, θα είναι σχετικά μεγάλο, αφού αυτά τα νούμερα αντιστοιχούν σε ένα ή και δύο πάρα πολύ «δυνατά» συμβόλαια (επί των μεικτών απολαβών).

Πηγή: gazzetta.gr