Σάββατο, 16 Μάιος 2020 12:34

Ξεχάστε το ποδόσφαιρο που... ξέρατε

Γράφτηκε από τον

Η ώρα για να κυλήσει πάλι η μπάλα στο χορτάρι έφθασε.

Η Μπουντεσλίγκα είναι το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που επιστρέφει από σήμερα στη δράση και όλο τα βλέμματα των φίλων του ποδοσφαίρου ανά την υφήλιο θα είναι στραμμένα στη Γερμανία για να δουν στην πράξη τη νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Διότι το ποδόσφαιρο που ξέραμε, πρέπει να το ξεχάσουμε.
Τα γεμάτα γήπεδα, τα φιλιά και τις αγκαλιές στους πανηγυρισμούς,τις χειραψίες πριν και στο τέλος των αγώνων, ακόμα και με τις αψιμαχίες των παικτών ή τις έντονες διαμαρτυρίες στο διαιτητή. Ο κορονοϊός αλλάζει τους κανόνες και ίσως να αλλάξει και τη συμπεριφορά των παικτών.
Αλήθεια σε αυτή την έκτακτη συνθήκη θα βάλει ένας παίκτης τα "πόδια στη φωτιά" ή θα φοβάται μην κολλήσει τον ιό; Με τι ψυχολογία θα παίζει σ' ένα γήπεδα χωρίς ατμόσφαιρα;
Θα σκοράρει και δεν θα μπορεί πλέον να μοιραστεί τη χαρά και τον ενθουσιασμό με τους συμπαίκτες του.
Δίχως τον κόσμο το ποδόσφαιρο χάνει μέρος από τη γοητεία του και οι ομάδες τεράστια φυσικά ποσά από εισιτήρια και χορηγούς.
Πρέπει όμως να γίνει μια αρχή για την επιστροφή στη νέα... κανονικότητα και το... πείραμα αρχίζει από τη Γερμανία. Διότι ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι στη φωτιά του ότι δεν θα υπάρξει νέα έξαρση των κρουσμάτων και τα πρωταθλήματα (α' και β' κατηγορίας) θα ολοκληρωθούν.
Το υγειονομικό πρωτόκολλο προβλέπει από αποστειρωμένες μπάλες μέχρι "μαχαίρι" στις κοινωνικής δραστηριότητες των ποδοσφαιριστών.
Να αποφεύγουν δηλαδή να έρχονται σε επαφή με φίλους ή συγγενείς που δεν διαμένουν στο ίδιο σπίτι και να μην χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι προπονητές, ο 4ος διαιτητής και οι VAR θα φορούν μάσκες, ίσως και οι αναπληρωματικοί αν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, ενώ δεν θα πρέπει οι παίκτες να πλησιάζουν πολύ κοντά το διαιτητή.
Η Γερμανία αποτελεί οδηγό για τις υπόλοιπες χώρες, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα σωστά και τα λάθη πριν την επανεκκίνηση στα δικά τους πρωταθλήματα.
Το ερώτημα όμως είναι τι ποδόσφαιρο θα δούμε, όταν το διάστημα της διακοπής ξεπέρασε τους δύο μήνες και οι παίκτες δεν μπορούν να έχουν τη φυσική κατάσταση που θα είχαν σε κανονικές συνθήκες.
Γι' αυτό και αποφασίστηκε να γίνουν από τρεις, πέντε οι αλλαγές. Ελλοχεύει, ωστόσο ο κίνδυνος πέρα από τη διασπορά του ιού και του σοβαρού τραυματισμού.
Ιδωμεν.