Σάββατο, 16 Μάιος 2020 11:05

Η Bundesliga είναι ξανά εδώ

Γράφτηκε από τον

Η πανδημία του κορονοϊού έχει βάλει στον "πάγο" τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη για περίπου δύο μήνες.

Ωστόσο, η μεγάλη στιγμή έφτασε και κοντεύει η ώρα που ο κόσμος θα ξαναδεί μεγάλους αστέρες στο χορτάρι και μάλιστα ενός εκ των πέντε μεγαλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης.

Το Σαββατοκύριακο (16-17/5) η Bundesliga επανεκκινεί και όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης περιμένει με αγωνία. Αν υπήρξε ένας μικρός ενθουσιασμός για την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Νοτίου Κορέας με την προβολή σε 36 χώρες, μεταξύ αυτών η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ινδία, τότε η σέντρα στην Bundesliga είναι σίγουρο ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

Το ποδόσφαιρο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι το ίδιο, όπως το αφήσαμε στην εποχή πριν τον κορονοϊό και πολλές από τις αλλαγές του θα τις δούμε πρώτα στο γερμανικό πρωτάθλημα. Αρχικά, με τον COVID-19 να είναι ακόμη παρών, όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν, όπως είναι φυσιολογικό, κεκλεισμένων των θυρών. Επιπλέον θα ισχύουν αρκετοί κανόνες που θα προστατεύουν ποδοσφαιριστές, αλλά και ανθρώπους που θα βρίσκονται στο γήπεδο.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ
Πρωταρχικός στόχος είναι να μην παρουσιαστεί, αφού ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ικανός αριθμός κρουσμάτων που θα μπορούσε να τινάξει όλο το εγχείρημα στον αέρα. Έτσι, οι ποδοσφαιριστές παρέλαβαν κείμενο 35 σελίδων με κανονισμούς που θα ισχύουν από εδώ και στο εξής.

Οι αγκαλιές και οι χειραψίες απαγορεύονται ρητά, κάτι που θα οδηγήσει σε νέους είδους πανηγυρισμών, ενώ το φτύσιμο στον αγωνιστικό χώρο, επίσης μία συνήθεια των παικτών, κρίνεται παράνομο.

Η Bundesliga θα γίνει το πρώτο πρωτάθλημα που θα εφαρμόσει την πρόταση της IFAB για πέντε αλλαγές. Οι προπονητές, λοιπόν, θα έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν το ρόστερ τους, δεδομένου ότι οι παίκτες δεν θα είναι 100% έτοιμοι, εφόσον δεν είχαν ικανό διάστημα προετοιμασίας. Η DFL θέλοντας να αποφύγει σκοπιμότητες στις αλλαγές, ειδικά προς τα τελευταία λεπτά ενός αγώνα, όρισε πως κάθε ομάδα θα έχει τρεις ευκαιρίες να διακόψει το παιχνίδι (συμπεριλαμβανομένου και του ημιχρόνου), με την διοργανώτρια Αρχή να προτείνει τις διπλές αλλαγές.


Στην τηλεδιάσκεψη της DFL την Πέμπτη (14/) αποφασίστηκε επίσης η σεζόν να ολοκληρωθεί κανονικά, ακόμη κι αν χρειαστεί να παιχτούν αγώνες και μετά τις 30 Ιουνίου, οι κανόνες υγιεινής θα ενταχθούν στους κανονισμούς του παιχνιδιού και η διοργανώτρια Αρχή θα μπορεί να αλλάξει τις τοποθεσίες των ματς, αν το κρίνει απαραίτητο.

Επιπλέον, τις επόμενες δύο εβδομάδες οι ομάδες της Bundesliga μένει να αποφασίσουν τι θα γίνει με τον πρωταθλητή και τις θέσεις υποβιβασμού, αν χρειαστεί να διακοπεί ξανά το πρωτάθλημα.

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ;
Ένα ερώτημα το οποίο κυριαρχεί είναι αν η DFL πήρε νωρίς την απόφαση για την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Κατ’ αρχάς κάτι τέτοιο επιτρέπει ο χαμηλός αριθμός θανάτων λόγω κορονοϊού στην Γερμανία. Επιπλέον υπήρξε η δυνατότητα να γίνουν μαζικά τεστ στους συλλόγους της Bundesliga και Bundesliga 2, με την Κολονία και την Ντιναμό Δρέσδης μάλιστα να αναφέρουν κρούσματα.

Παράλληλα, οι προπονήσεις ξεκίνησαν με αυστηρούς όρους κοινωνικής αποστασιοποίησης, με πολλούς ποδοσφαιριστές να φορούν μάσκες. Οι προπονητές υπό αυτές τις συνθήκες έπρεπε να σχεδιάσουν νέα πλάνα προπόνησης. Για παράδειγμα, οι παίκτες της Μπάγερ Λεβερκούζεν χωρίστηκαν σε υπο-ομάδες, ανάλογα τον ρόλο τους στον αγωνιστικό χώρο.

Ο προπονητής της Μάιντς, Άχιμ Μπάιερλοζερ, θέλησε να προσομοιώσει την ατμόσφαιρα ενός κεκλεισμένων των θυρών γηπέδου. Έτσι, αποφασίστηκε οι προπονήσεις να γίνουν στο άδειο παλιό γήπεδο Bruchwegstadion, ώστε να συνηθίσουν οι ποδοσφαιριστές.

Ο πραγματικός λόγος φυσικά που οι γερμανικές ομάδες πίεσαν για την έναρξη του πρωταθλήματος είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση που τις έφερε η καραντίνα. O CEO της Bundesliga, Κρίστιαν Ζάιφερτ, ανέφερε ότι αν το πρωτάθλημα διακοπτόταν οριστικά, τότε θα χανόταν ένα ποσό της τάξης των 750.000.000 ευρώ. Επιπλέον, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Χανς-Γιόακιμ Βάτσκε, τόνισε: "Η Bundesliga δεν θα υπήρχε με την μορφή που την ξέρουμε, αν η σεζόν δεν ολοκληρωνόταν".

Η αισιοδοξία που υπήρχε στην Γερμανία για την επανέναρξη της σεζόν επέτρεψε στην DFL να διασφαλίσει στα τέλη Απριλίου την τελευταία δόση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από όλους εκτός ενός τηλεοπτικού δικτύου. Η πρώτη δόση των τριών από τα 254 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκε στις 2 Μαΐου και έδωσε στους συλλόγους οικονομική ανάσα, όπως αναφέρει το ESPN.

ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΗΝ BUNDESLIGA
Η σεζόν, λοιπόν, θα ξεκινήσει το Σάββατο με την σέντρα να γίνεται στις 16:30 και το Revierderby ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και την Σάλκε στο Βέστφαλεν να ξεχωρίζει, έστω κι αν η καυτή ατμόσφαιρα του "Κίτρινου Τείχους" θα δημιουργεί ένα μεγάλο κενό. Πού όμως αφήσαμε τη σεζόν;

Η Μπάγερν Μονάχου είναι απόλυτος οδηγός του πρωταθλήματος έχοντας συγκεντρώσει 55 βαθμούς, τέσσερις περισσότερους από τους Βεστφαλούς. Ο Χανς-Ντίτερ Φλικ, ο οποίος ανανέωσε μέχρι το καλοκαίρι του 2023, διόρθωσε τα κακώς κείμενα της ηγεσίας του Νίκο Κόβατς και η επιστροφή στις "ρίζες" και στο DNA της Μπάγερν έφερε τις απαιτούμενες νίκες για την κορυφή.Φυσικά, με εννέα αγωνιστικές να απομένουν όλα είναι ρευστά και η Ντόρτμουντ πριν την διακοπή έδειχνε ότι μπορεί να απειλήσει την πρωτοπόρα Μπάγερν. Ο εκπληκτικός Έρλινγκ Χάαλαντ είχε αφήσει τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό έχοντας πετύχει 9 γκολ σε 8 παιχνίδια και σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ο Νορβηγός στην επανέναρξη.

Ωστόσο, δικαίωμα για ελπίδες στην κατάκτηση του τίτλου δεν έχουν μόνο Μπάγερν και Ντόρτμουντ. Η Λειψία του Γιούλιαν Νάγκελσμαν και του 2ου σκόρερ της Bundesliga, Τίμο Βέρνερ, μετράει 50 βαθμούς έχοντας απόσταση 5 πόντων από την κορυφή. Στο παιχνίδι βρίσκεται ακόμη και η Γκλάντμπαχ, η οποία απέδωσε πολύ καλό ποδόσφαιρο κατά την διάρκεια της σεζόν, έχοντας 6 βαθμούς διαφορά από την Μπάγερν. Ακολουθεί η Μπάγερ Λεβερκούζεν με 47 που θα δώσει μάχη για μία θέση στο Champions League, ενώ αρκετές είναι οι ομάδες που θα διεκδικήσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Τέλος, αναφορικά με την υπόθεση παραμονής, σε δυσχερέστερη θέση βρίσκεται η Πάντερμπορν με 16 βαθμούς. Η Βέρντερ Βρέμης τα έχει βρει σκούρα επίσης, αφού με 18 βαθμούς, κινδυνεύει να υποβιβαστεί, κάτι που συνέβη τελευταία φορά τη σεζόν 1979-1980. H Φορτούνα Ντίσελντορφ είναι στη ζώνη των μπαράζ με 22 βαθμούς, ενώ περισσότερη ασφάλεια νιώθει η Μάιντς που έχει συγκεντρώσει 26 βαθμούς.

Φυσικά η απραξία δύο μηνών και οι ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν οι τελευταίες αγωνιστικές της Bundesliga είναι ικανές να αλλάξουν τις ισορροπίες στον βαθμολογικό πίνακα. Εν αναμονή της σέντρας λοιπόν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 26ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
Σάββατο 16/5

16:30 Ντόρτμουν - Σάλκε

16:30 Λειψία - Φράιμπουργκ

16:30 Χόφενχαϊμ - Χέρτα

16:30 Ντίσλεντορφ - Πάντερμπορν

16:30 Άουγκσμπουργκ - Βόλφσμπουργκ

19:30 Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Γκλάντμπαχ

Κυριακή 17/5

16:30 Κολονία - Μάιντς

19:00 Ουνιόν Βερολίνου - Μπάγερν Μονάχου

Δευτέρα 18/5

21:30 Βέρντερ Βρέμης - Μπάγερ Λεβερκούζεν
Πηγή: sport24.gr