Τετάρτη, 09 Σεπτέμβριος 2020 18:30

FIFA Rankings: Η Ελλάδα πήρε βαθμούς και παραμένει στο 3ο pot!

Γράφτηκε από τον

Το gazzetta.gr υπολόγισε τα FIFA rankings μετά τα πρώτα ματς του Nations League. Η ευκαιρία που χάσαμε στην Σλοβενία που θα μας χάριζε μία θέση στο ranking!

Μετά από αρκετούς μήνες έχουμε επιτέλους FIFA rankings. Μπορεί η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδια να ανακοινώσει τις επίσημες αλλαγές στις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά ήδη κάναμε τους υπολογισμούς με βάση τα όσα έγιναν στις δύο πρώτες αγωνιστικές του Nations League.

Η Ελλάδα λοιπόν μπορεί να μην κέρδισε κάποια θέση (είτε στην Παγκόσμια κατάταξη, είτε στην κατάταξη των χωρών της UEFA που μας ενδιαφέρει και περισσότερο), ωστόσο με τη νίκη επί του Κοσόβου (γιατί η ισοπαλία με την Σλοβενία μας στέρησε περίπου μισό βαθμό) μειώσαμε τις διαφορές από τις χώρες που κυνηγάμε.

Στην παρακάτω λίστα βλέπετε μόνο τις χώρες που είναι από πάνω μας σε ότι έχει να κάνει την κατάταξη των ομάδων της UEFA και στην παρένθεση σε ποια θέση βρίσκονται στην Παγκόσμια κατάταξη. Κάνουμε αυτό τον διαχωρισμό γιατί στην κλήρωση της 29ης Νοεμβρίου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου τα γκρουπ δυναμικότητας θα χωριστούν με βάση την συγκεκριμένη κατάταξη. Η Ελλάδα για παράδειγμα, ούσα 30η θα μπει στο 3o Pot δυναμικότητας και ελπίζουμε μέχρι την κλήρωση να έχουμε διατηρηθεί στην πρώτη 30αδα.

19η Ρωσία 1484 +5 (33η στην Παγκόσμια κατάταξη)
20η Ρουμανία 1482 +1 (36η στην Παγκόσμια κατάταξη)
21η Σλοβακία 1480 -5 (37η στην Παγκόσμια κατάταξη)
22η Ιρλανδία 1478 -4 (38η στην Παγκόσμια κατάταξη)
23η Β. Ιρλανδία 1469 -3 (39η στην Παγκόσμια κατάταξη)
24η Ισλανδία 1457 -2 (41η στην Παγκόσμια κατάταξη)
25η Νορβηγία 1452 – (45η στην Παγκόσμια κατάταξη)
26η Τσεχία 1446 – (46η στην Παγκόσμια κατάταξη)
27η Βοσνία 1427 – (49η στην Παγκόσμια κατάταξη)
28η Σκωτία 1427 – (50η στην Παγκόσμια κατάταξη)
29η Ουγγαρία 1418 – (52η στην Παγκόσμια κατάταξη)
30η ΕΛΛΑΔΑ 1413 – (54η στην Παγκόσμια κατάταξη)
31η Φινλανδία 1395 +2 (56η στην Παγκόσμια κατάταξη)
*Μπορεί να υπάρξει απόκλιση -/+ 1 βαθμών στα επίσημα αποτελέσματα

Οπως βλέπετε μεγάλες αλλαγές δεν είχαμε. Η Ρωσία εκτοξεύτηκε με άνοδο πέντε θέσεων στην Παγκόσμια κατάταξη (νίκησε Σερβία και Ουγγαρία) ενώ μεγάλη πτώση είχε η Σλοβακία (ήττα από Τσεχία, ισοπαλία με Ισραήλ) και η Ιρλανδία (ισοπαλία με Βουλγαρία, ήττα από Φινλαδία).

Η χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας

Η Ελλάδα λοιπόν πήρε μερικούς βαθμούς με τη νίκη επί του Κοσόβου. Ωστόσο δεν κέρδισε κάποια θέση. Και χάσαμε μια ευκαιρία. Γιατί εάν νικούσαμε μέσα στην Σλοβενία θα κερδίζαμε σχεδόν 7 βαθμούς οι οποίοι θα μας ανεβάζαν 3 με 4 θέσεις στην Παγκόσμια κατάταξη (θα φτάναμε και πιθανότατα θα περνάγαμε την Αίγυπτο για την 51η θέση) και 1 στην κατάταξη της UEFA (θα περνάγαμε τους Ούγγρους).

Μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε

Θα μπορούσαμε εάν κάναμε τέσσερις νίκες στα επόμενα ματς του Nations League να βρεθούμε στο Pot 2 για την κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ; Δηλαδή να φτάσουμε κοντά στην 33η με 34η θέση στην Παγκόσμια κατάταξη και στην 20η στην κατάταξη της UEFA;

Σε καμία περίπτωση. Οι 69 βαθμοί που μας χωρίζουν για παράδειγμα από την 20η (στην UEFA) Ρουμανία είναι πάρα πολλοί για να καλυφθούν σε 4 ματς! Και φυσικά δεν παίζουμε μόνοι μας. Μπορεί εμείς να κάνουμε το 4 στα 4 αλλά υπάρχουν κι άλλες 10 χώρες από πάνω μας οι οποίες θα κερδίζουν ή θα χάνουν βαθμούς ανάλογα τα αποτελέσματά τους.

Η απειλή της Φινλανδίας

Μπορούμε να πέσουμε στο 4ο Pot δυναμικότητας; Θεωρητικά ναι. Αν εμείς δεν στραβώσουμε νίκη στα επόμενα ματς του Nations League και η Φινλανδία συνεχίσει τα θετικά αποτελέσματα θα μας προσπεράσει.

Ομως είναι στο χέρι μας. Οχι μόνο να κρατήσουμε την 30η θέση αλλά εάν κάνουμε αυτά που πρέπει (δηλαδή νίκες με Μολδαβία εντός & εκτός, Σλοβενία εντός, Κόσοβο εντός) να ανέβουμε κι άλλο στην Παγκόσμια κατάταξη και σιγά σιγά να μειώνουμε τις διαφορές.

Πως λειτουργεί το FIFA Ranking

Και επειδή πολλοί θα έχετε την απορία. Πως παίρνουμε βαθμούς στο FIFA Ranking. Η FIFA τα τελευταία χρόνια έβγαλε ένα πολυσύνθετο μαθηματικό μοντέλο το οποίο υπολογίζει ουσιαστικά τον βαθμό δυναμικότητας του αντιπάλου και δίνει ή αφαιρεί βαθμούς ανάλογα το αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα η Ελλάδα με την ισοπαλία κόντρα στην Σλοβενία έχασε 0,6 βαθμούς (και αντίθετα η Σλοβενία πήρε 0.6 βαθμούς) και με τη νίκη επί του Κοσόβου πήρε 4,4 βαθμούς! Αν έχανε από το Κόσοβο όμως το οποίο είναι πιο χαμηλά στο FIFA ranking η Εθνική μας θα έχανε 10,6 βαθμούς!

Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι το κάθε παιχνίδι για τις συγκεκριμένες κατατάξεις...

 

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ