Παρασκευή, 11 Δεκέμβριος 2020 11:51

Ετσι θα γίνει η Γ’ εθνική - Τι θέλουν Πάμισος και Διαβολίτσι

Γράφτηκε από τον

Σαράντα μέρες αποχής από τα γήπεδα συμπληρώνουν οι ομάδες της Γ’ εθνικής.

Για Πάμισο και Διαβολίτσι, η απραξία είναι μεγαλύτερη, καθώς την 1η Νοεμβρίου, που διεξήχθη η τελευταία αγωνιστική πριν το lockdown, δεν αγωνίστηκαν. Οι Νησιώτες είχαν ρεπό, ενώ το παιχνίδι του ΑΟΔ με τον Εθνικό Σκουλικάδου αναβλήθηκε λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Για τον ίδιο λόγο είχε αναβληθεί και η αναμέτρηση της τρίτης αγωνιστικής με τον Αίαντα Γαστούνης. Ετσι το Διαβολίτσι έδωσε τον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος στις 18 Οκτωβρίου με τη Ζάκυνθο και ο Πάμισος στις 25 Οκτωβρίου με τη Βάρδα. Το ερώτημα είναι πότε θα κυλήσει και πάλι η μπάλα στο χορτάρι; Στην παρούσα φάση ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα παραμείνει στον “πάγο”, μιας και δεν επιτρέπονται ούτε οι ομαδικές προπονήσεις. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν και ανοίξουν τα γήπεδα τον πρώτο μήνα του 2021, τότε η επανέναρξη των πρωταθλημάτων θα γίνει το Φλεβάρη. Και αυτό γιατί θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες προετοιμασίας για να επανέλθουν οι αθλητές σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Ακόμα όμως και αν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, δεν είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί η Γ’ εθνική. Αφενός γιατί θα έχει χαθεί πολύς χρόνος και αφετέρου γιατί οι ομάδες έχουν ανοιχτές οικονομικές πληγές, λόγω της πανδημίας. Οι σύλλογοι του 9ου ομίλου, όπου μετέχουν ο Πάμισος και ο ΑΟΔ, θα στείλουν αυτές τις μέρες κοινή επιστολή σε ΕΠΟ, ΓΓΑ, Περιφέρεια με τις θέσεις και τα αιτήματά τους για την επανέναρξη της Γ’ εθνικής. Εχει προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, στην οποία το Διαβολίτσι εκπροσώπησε ο πρόεδρός του Γιάννης Κωνσταντάρας και τον Πάμισο ο αντιπρόεδρος Γιώργος Καπερώνης. Οι παράγοντες των 13 ομάδων του 9ου ομίλου συζήτησαν για τους προβληματισμούς, αντάλλαξαν απόψεις και αποφάσισαν ομόφωνα τη σύνταξη επιστολής, στην οποία περιγράφουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και τα προαπαιτούμενα για να μπουν και πάλι οι ομάδες τους στο γήπεδο.

Η ΕΠΟ τα έξοδα διαιτησίας, 30.000 ευρώ από τη ΓΓΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ομάδες ζητούν από την ΕΠΟ να αναλάβει αυτή τα έξοδα διαιτησίας και αγώνα (παρατηρητής διαιτησίας, αγώνα, γιατρός κ.α), καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει κόσμος στα γήπεδα δεν υπάρχουν και έσοδα από εισιτήρια και διαφημίσεις. Για τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές πηγές εσόδων και χωρίς αυτές είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν. “Χωρίς κόσμο δεν υπάρχει λόγος να παίζουμε με τόσα έξοδα”, λένε χαρακτηριστικά οι παράγοντες και περιμένουν από την ΕΠΟ να τους στηρίξει έμπρακτα. Ακόμα στα αίτημά τους περιλαμβάνεται η αναστολή των προστίμων από τις κάρτες, η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για τα έξοδα μετακίνησης, ενώ περιμένουν από τη ΓΓΑ να χρηματοδοτήσει με τουλάχιστον 30.000 το κάθε ένα από τα 120 σωματεία για να μπορέσει να βγει η χρονιά. Ολα αυτά εφόσον δεν επιτραπεί η παρουσία θεατών στους αγώνες, άρα δεν θα υπάρχουν και έσοδα. Χωρίς οικονομική στήριξη, οι ομάδες δεν είναι διατεθειμένες να αγωνιστούν και αυτό ισχύει για όλους τους ομίλους και όχι μόνο για τον 9ο.

Δεν δέχονται πρωτάθλημα ενός γύρου

Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη οι ομάδες ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν πρωτάθλημα ενός γύρου, αφού κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αλλοίωση πρωταθλήματος. Ακόμα είναι αρνητικές στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εμβόλιμων αγωνιστικών, μιας και οι παίκτες είναι ερασιτέχνες και έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, ενώ υπάρχουν και δεκάδες ποδοσφαιριστές που έχουν σχολικές
υποχρεώσεις. Αρα δεν θα μπορούσαν να παίζουν κάθε Τετάρτη. Ως εκ τούτου, η σεζόν θα πρέπει να παραταθεί μέχρι τους πρώτους μήνες του καλοκαιρού για να ολοκληρωθεί η Γ’ εθνική και εφόσον αρχίσει το πρωτάθλημα το Φλεβάρη.

Αδιαφορούν για τη Γ’ εθνική

Οι άνθρωποι των ομάδων της Γ’ εθνικής δίνουν αγώνα για να κρατήσουν όρθιους τους συλλόγους, αλλά εισπράττουν αδιαφορία από την ΕΠΟ, η οποία αυτές τις μέρες αντί να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των ερασιτεχνικών σωματείων, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τις ΠΑΕ της Super League 1 “Αποφασίστηκε η ισομερής κατανομή του αναπτυξιακού προγράμματος solidarity της UEFA αγωνιστικής περιόδου 2019-20 στις ΠΑΕ της Super League 1, οι οποίες θα εισπράξουν από 333.110,46 ευρώ η καθεμία”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οι επικείμενες εκλογές στην ΕΠΟ ίσως κάνουν τους ανθρώπους της να κοιτάξουν και πιο.. χαμηλά. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να μη συνεχιστεί το
πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής.