Δευτέρα, 28 Δεκέμβριος 2020 16:16

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Μεσσήνιος του Σουηδικού ποδοσφαίρου μιλά στην "Ε"

Γράφτηκε από τον
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Μεσσήνιος του Σουηδικού ποδοσφαίρου μιλά στην "Ε"

"Ακρόπολις: Σουηδική ομάδα ποδοσφαίρου". Οχι, δεν πρόκειται για λάθος. Το γεγονός ότι το όνομα της θυμίζει Ελλάδα δεν είναι καθόλου τυχαίο μιας και είναι μια από τις ποδοσφαιρικές ομάδες που έχουν ιδρύσει Ελληνες στην Σκανδιναβική χώρα.

Η Ακρόπολις αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορίας της Σουηδίας, την Superettan όπως είναι το όνομα της και από τις αρχές του 2020 έχει στον πάγκο της ένα Μεσσήνιο προπονητή. Ο λόγος για τον Γιάννη Χριστόπουλο, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί ξανά στο εξωτερικό ενώ στη χώρα μας έχει καθίσει στον πάγκο ομάδων της Σούπερ Λίγκα αλλά και της "Μαύρης Θύελλας" πριν δύο χρόνια. Αυτή η φορά επέλεξε τη Σουηδία, σε μια δύσκολη μάλιστα χρονιά και για τον αθλητισμό λόγω της πανδημίας. "Στην Σουηδία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες πολλοί Ελληνες οι οποίοι έχουν δημιουργήσει και Ελληνικές ομάδες. Η Ακρόπολις ιδρύθηκε το 1968 και έχει έδρα την Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της χώρας", λέει στην "Ε" ο Γιάννης Χριστόπουλος και εξηγεί πως προέκυψε η παρουσία του στην Σκανδιναβία. "Η πρώτη πρόταση μου έγινε το 2016 όταν η ομάδα αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία της χώρας. Τότε αρνήθηκα αλλά οι άνθρωποι της ομάδας επανήλθαν πέρυσι, που η ομάδα είχε ανέβει πλέον στην δεύτερη κατηγορία".

Αγώνες εν μέσω πανδημίας

Ο Γιάννης Χριστόπουλος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ακρόπολις στις 10 Ιανουαρίου του 2020, λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος - που διεξάγεται διαφορετικά χρονικά διαστήματα από εδώ - και λίγο πριν την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα. "Είχαμε κάνει προετοιμασία και κάποια φιλικά εν όψει του πρωταθλήματος που θα ξεκινούσε το Μάρτιο. Τελικά, λόγω του κορονοϊού, η έναρξη του πρωταθλήματος καθυστέρησε 2,5 μήνες και όταν τελικά άρχισε, οι αγώνες γίνονταν χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Δεν αναβλήθηκε ωστόσο κανένας αγώνας, παρότι υπήρχαν κρούσματα σε ομάδες”. Η Ακρόπολις τερμάτισε στην 5η θέση και ο Μεσσήνιος τεχνικός χαρακτηρίζει θετικό τον απολογισμό. "Η ομάδα ήταν νεοφώτιστη και ο αρχικός στόχος ήταν να αποφύγουμε τον απευθείας υποβιβασμό. Κατά γενική ομολογία, κάναμε μια καταπληκτική χρονιά και τερματίσαμε στην 5η θέση, σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με σημαντικά ονόματα και μεγάλα μπάτζετ σε πολλές ομάδες. Είχαμε την 5η καλύτερη επίθεση, την 5η καλύτερη άμυνα και ένα ρεκόρ που είχε μόνο η πρωταθλήτρια ομάδα, καθώς με εξαίρεση το 0-0 του πρώτου αγώνα, στην συνέχεια πετύχαμε γκολ και στα 29 παιχνίδια πρωταθλήματος”.

Η ανοσία της αγέλης

Η Σουηδία είχε εξ' αρχής μια διαφορετική αντιμετώπιση της πανδημίας η οποία δεν επηρέασε πολύ τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, δεν είχε όμως και τα επιθυμητά αποτελέσματα. "Στη Σουηδία βάση του συντάγματος δεν γίνονται πολλές απαγορεύσεις αλλά δίνονται κατευθύνσεις, οδηγίες. Η φιλοσοφία της υγειονομικής ηγεσίας στηρίχθηκε στη λογική της ανοσίας της αγέλης. Δεν υπήρχαν ουσιαστικά μέτρα, το μεγαλύτερο διάστημα τα καταστήματα και τα σχολεία ήταν ανοικτά και απλά οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να προστατευτούν από μόνες τους με τηλεργασία και άλλους τρόπους. Σε πρώτη φάση πάντως τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά" λέει ο έμπειρος τεχνικός.

Η ζωή και το ποδόσφαιρο στη Σουηδία

Από την Ελλάδα των υπερβολών και των εντάσεων στο ποδόσφαιρο, ο Γιάννης Χριστόπουλος κλήθηκε να προσαρμοστεί σε ένα τελείως διαφορετικό κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον."Υπάρχει διαφορετικός ποδοσφαιρικός πολιτισμός και κανόνες από τη διοργανώτρια αρχή που τηρούνται και δεν αλλάζουν συνέχεια. Δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες από τις ομάδες, ακόμη και όταν αδικούνται. Το επίπεδο συμπεριφοράς και επικοινωνίας των ομάδων είναι υψηλό και αυτό φαίνεται πριν και κατά την διάρκεια των αγώνων. Για παράδειγμα η γηπεδούχος ομάδα προσφέρει ακόμη και καθαρές πετσέτες στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων. Δεν υπάρχουν σε καμιά περίπτωση οι εντάσεις που έχουμε στην Ελλάδα. Βεβαίως πρέπει να πω ότι στο διάστημα που βρίσκομαι στην Σουηδία δεν έχουμε παίξει αγώνες με φιλάθλους για να δω από κοντά και την συμπεριφορά των οπαδών στα γήπεδα”. Οι διαφορές Ελλάδας - Σουηδίας δεν εντοπίζονται βέβαια μόνο στο χώρο του αθλητισμού με τον Γιάννη Χριστόπουλο να καταθέτει τις εμπειρίες του. "Οι Σουηδοί είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος. Παράγουν πυρηνική ενέργεια και ανακυκλώνουν τα σκουπίδια ακόμη και άλλων χωρών. Εισάγουν τα σκουπίδια των Δανών, τα μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια και στην συνέχεια τα πωλούν! Είναι μια οργανωμένη κοινωνία και η διαπαιδαγώγηση είναι τέτοια που πολλές φορές δεν χρειάζεται ο νόμος για να πειθαρχήσουν σε κάτι. Σε κάποιους τομείς έχουν πιο αναπτυγμένη συνείδηση. Οσον αφορά τη ζωή, οι μισθοί είναι υψηλοί αλλά και τα αγαθά ακριβά, ενώ οι οικονομικές συνθήκες όσον αφορά τις συναλλαγές είναι πολύ προηγμένες σε σχέση με άλλες χώρες. Από την άλλη πλευρά, δεν λειτουργούν τόσο με το συναίσθημα, όσο εμείς".

Ο Μπο Πέτερσον και η υποδοχή του Ψαρούλη

Από τη στιγμή που υπάρχουν Ελληνες δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και Μεσσήνιοι στη Σουηδία. Ετσι από την πρώτη κιόλας μέρα που έφτασε στην Σουηδία, ο Γιάννης Χριστόπουλος δέχτηκε ένα τηλεφώνημα... καλωσορίσματος από ένα Μεσσήνιο της Στοκχόλμης, τον Θανάση Ψαρούλη με τον οποίο στην συνέχεια έχει συχνή επαφή. Το προηγούμενο διάστημα γνώρισε και τον πρώην προπονητή της "Μαύρης Θύελλας" Μπο Πέτερσον. "Τον γνώρισα και είναι εκπληκτικός κύριος", λέει ο Γιάννης Χριστόπουλος που τονίζει ότι ο Σουηδός τεχνικός με την πετυχημένη παρουσία στην "Μαύρη Θύελλα' της Α' εθνικής, έχει δημιουργήσει ένα σύλλογο παλαιμάχων με πλήθος σπουδαίων κοινωνικών δράσεων.

Επιστροφή στη Σουηδία και ευχές

Τις επόμενες μέρες ο Γιάννης Χριστόπουλος θα επιστρέψει στην Σουηδία, όπου σε λίγο ξεκινά η νέα αγωνιστική περίοδος. Οσον αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως τονίζει το μέλλον του προπονητή δεν είναι ποτέ βέβαιο: "Η μοίρα του προπονητή δεν είναι προδιαγεγραμμένη, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα γίνει στο μέλλον", τονίζει ο "Σουηδός" πλέον τεχνικός που έκλεισε τη συνέντευξη του με ευχές: "Εύχομαι σε όλο τον κόσμο χρόνια πολλά με υγεία και ο Θεός να μας βοηθά να εξελισσόμαστε συνεχώς και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι".

Η χρονιά στην "Μαύρη Θύελλα"

Την σεζόν 2018-2019 ο Γιάννης Χριστόπουλος κάθισε στον πάγκο της "Μαύρης Θύελλας" η οποία αγωνιζόταν στην Γ' εθνική. Η Μεσσηνιακή ομάδα έκανε πορεία πρωταθλητισμού, έχασε όμως τελικά τον τίτλο μετά τη βαριά ήττα με 5-0 στον Ασπρόπυργο, ενώ έχασε και το διπλό μπαράζ με τον Διαγόρα. Ωστόσο η δεύτερη θέση που είχε εξασφαλίσει στο πρωτάθλημα τελικά την οδήγησε το καλοκαίρι στην άνοδο στην Football League, λόγω αδυναμίας κάποιων ομάδων να συμμετάσχουν σε αυτή και αντικαταστάθηκαν από τις δεύτερες των ομίλων. Ηταν μια χρονιά με μεταπτώσεις, πολύ παρασκήνιο, περίεργα αποτελέσματα και περίεργες διαιτησίες στον όμιλο, για την οποία ο Γιάννης Χριστόπουλος αποφεύγει να μιλά πολύ. Οπως τονίζει στην "Ε" κρατά το ότι έστω και μετά την ολοκλήρωση των αγώνων η ομάδα πέτυχε το στόχο της: "Ηταν μια πολύ δύσκολη σεζόν η οποία όμως είχε και όμορφες στιγμές. Είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά και είμαι πολύ χαρούμενος που στο τέλος η Καλαμάτα κέρδισε την κατηγορία και επέστρεψε στις επαγγελματικές κατηγορίες".