Παρασκευή, 15 Ιανουάριος 2021 17:15

ΑΕΚ: Το τρίτο σερί διπλό στο «Βικελίδης», το μηδέν στην άμυνα και οι 100 αγώνες Χιμένεθ

Γράφτηκε από τον
ΑΕΚ: Το τρίτο σερί διπλό στο «Βικελίδης», το μηδέν στην άμυνα και οι 100 αγώνες Χιμένεθ

Η ΑΕΚ εμφανίστηκε άριστα διαβασμένη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» απέναντι στον Άρη και έφτασε στο πολυπόθητο τρίποντο, που την ανέβασε τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Χάρη στην εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Λιβάι Γκαρσία, η ΑΕΚ επέστρεψε στην Αθήνα έχοντας τους τρεις βαθμούς στο τσεπάκι της, πετυχαίνοντας το 3Χ3 αλλά διατηρώντας παράλληλα ανέπαφη και την εστία της. Μία νίκη με υπογραφή του Μανόλο Χιμένεθ…

Στο ντεμπούτο του Μανόλο Χιμένεθ στην ΑΕΚ στις 17 Οκτωβρίου του 2010, η Ένωση πέτυχε την πιο ευρεία νίκη της στο γήπεδο του Άρη με σκορ 4-0. Σχεδόν 11 χρόνια αργότερα η ΑΕΚ έφυγε γι’ ακόμη μία φορά με το τρίποντο, με τον Ανδαλουσιανό στον πάγκο της, από το «Κλεάνθης Βικελίδης» και διεύρυνε το εντυπωσιακό σερί που έχει χτίσει απέναντι στην ομάδα του Άρη.

Δεν είναι κρυφό ότι πλέον αγαπημένος προορισμός για την ΑΕΚ αποτελεί η Θεσσαλονίκη. Όχι, για την ζωή και τις ομορφιές της πόλης, αλλά για την εντυπωσιακή επίδοση της ομάδας κάθε φορά που ταξιδεύει εκεί και συγκεκριμένα στην έδρα του Άρη, για τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Το εντυπωσιακό σερί της Ένωσης ξεκίνησε στις 16 Φεβρουαρίου του 2020. Τότε που η ΑΕΚ πήρε το τρίποντο χάρη στο γκολ του Αλμπάνη. Ακολούθησαν δύο ακόμη εκτός έδρας παιχνίδια για τη σεζόν 2019/20 με τον Άρη.

Στις 24 Ιουνίου του 2020 οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 για το Κύπελλο Ελλάδος, με την ΑΕΚ να παίρνει την πρόκριση για το Κύπελλο Ελλάδος στην παράταση, ενώ στις 5 Ιουλίου ο Δικέφαλος έφυγε ξανά με τους τρεις βαθμούς στο τσεπάκι του, επικρατώντας με 4-1. Η φετινή συνάντηση των δύο ομάδων βρήκε γι’ ακόμη μία φορά νικήτρια την ομάδα της ΑΕΚ, χάρη στην εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ του Λιβάι Γκαρσία. Συνολικά οι «κιτρινόμαυροι» μετράνε τρεις νίκες και μία ισοπαλία στις τελευταίες τέσσερις επισκέψεις τους. Αν μη τι άλλο ένα εντυπωσιακό στατιστικό.

100 αγώνες Χιμένεθ

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης πως ο αγώνας απέναντι στον Άρη, ήταν ο 100ος στο πρωτάθλημα για τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο του Δικεφάλου. Σχεδόν έντεκα χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2010, είχε κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική Super League κόντρα στους «κίτρινους». Μόλις δέκα μέρες αφού είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ενωσης, για πρώτη φορά, οδήγησε την ομάδα του στην ευρύτερη νίκη στην ιστορία της στην έδρα του Άρη (0-4). Όπως τότε έτσι και τώρα αλλά στην τέταρτη θητεία του στον πάγκο της Ενωσης, ο Μανόλο Χιμένεθ έφυγε από το «Κλεάνθης Βικελίδης» με τη νίκη. Ο Ανδαλουσιανός τεχνικός σε 100 ματς πρωταθλήματος, μετράει 61 νίκες, 18 ισοπαλίες και 21 ήττες.

«Ήμουν νέος τότε! Στη ζωή βρίσκεις συνέχεια εκπλήξεις, πριν 11 χρόνια και μετά από 100 παιχνίδια τα συμπλήρωσα εδώ που ήμουν και με νίκη. Σημαντικές στιγμές για εμένα ήταν στον τελικό κυπέλλου, όταν πήραμε το πρωτάθλημα και κάθε παιχνίδι απολαμβάνω που είμαι στην ομάδα, αλλά πρέπει να πω είναι ότι δεν γεννήθηκα ως οπαδός της ΑΕΚ αλλά θα πεθάνω ως οπαδός της ΑΕΚ και της Σεβίλλης», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στην κάμερα της NOVA λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης με τον Άρη.

Τρίτο σερί ματς με μηδέν πίσω

Τρίτη σερί νίκη για την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα με το ίδιο σκορ και μάλιστα χωρίς να παραβιαστεί η εστία της. Σίγουρα έργο το οποίο έχει την υπογραφή με το ονοματεπώνυμο του Μανόλο Χιμένεθ. Ο 56χρονος τεχνικός διάβασε ολόσωστα το ματς. Τόσο με την αρχική διάταξη που παρέταξε όσο και με τις πινελιές και τις αλλαγές που έκανε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Σαφώς και μεγάλη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πέτρος Μάνταλος δεν ξεκίνησε στο βασικό σχήμα και προήλθε από τον πάγκο με την συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού. Κάτι που είχε να συμβεί από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όταν ο αρχηγός της Ενωσης δεν πήρε φανέλα βασικού στο ματς με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, πέρασε ως αλλαγή με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου και με μία ασίστ και ένα γκολ οδήγησε την ΑΕΚ στη νίκη με 2-0.

Ο Χιμένεθ βάζοντας τρία χαφ «κλείδωσε» τον Άρη στον άξονα κι έπειτα εξασφάλισε το μηδέν πίσω, έχοντας σε τρομερή μέρα τους Γαλανόπουλο και Σιμόες. Από την άλλη, ο Κρίστισιτς ήταν έξω από τα νερά του αλλά ευτυχώς δεν το πλήρωσε η ΑΕΚ. Με τους Μαχαίρα και Λιβάι Γκαρσία, δύο κανονικά εξτρέμ δηλαδή, στα «φτερά» της επίθεσης ο Χιμένεθ θέλησε να δώσει ταχύτητα στην επίθεση και το κατάφερε σε σημαντικό βαθμό. Ο εξτρέμ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο επιχειρούσε με την ταχύτητα και τις προσωπικές του ενέργειες, ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, παρά το γεγονός ότι τόσο ο Σάκιτς όσο και ο Ματίγια, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να τον κρατήσουν μακριά από την περιοχή. Το ίδιο και ο Μαχαίρας, ο οποίος πήρε μερικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του, χωρίς ωστόσο να γίνεται ιδιαίτερα απειλητικός.

Η ατυχία όμως για την ΑΕΚ δεν έλειψε σε ακόμη ένα ματς. Αυτή τη φορά με τον τραυματισμό του Νεντελτσιάρου και την αναγκαστική χρησιμοποίηση του Λάτσι, με τον τελευταίο να δείχνει ότι θα μπορούσε να πάρει περισσότερες ευκαιρίες στο παρελθόν, μιας και κατάφερε να σταθεί επάξια και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αγώνα με τον Άρη.. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα Σπάτα οι άνθρωποι της ΑΕΚ πιστεύουν στις δυνατότητες του. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός, ότι η ομάδα θα πρέπει να ενισχυθεί (και) στα στόπερ, με την απόκτηση ενός αμυντικού κλάσης.

Βέβαια άξιο αναφοράς είναι ότι κοιτάζοντας χθες τον πάγκο της Ενωσης καταλάβαινε κανείς το μέγεθος της ανισορροπίας που υπάρχει στην ομάδα. Λιβάια, Μάνταλος, Τάνκοβιτς, Ολιβέιρα, Αλμπάνης. Πέντε επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές με μεγάλη ποιότητα δεν ξεκίνησαν στην ενδεκάδα. Ο Χιμένεθ πέρασε Λιβάια και Μάνταλο στο ματς κι έδωσε την ομάδα μια πιο επιθετική... αύρα στο δεύτερο ημίχρονο, αλλάζοντας και την εικόνα που είχε στο πρώτο 45λεπτο. Πάντως μία μέρα πριν το ματς ο τεχνικός της ΑΕΚ, είχε τονίσει σε δηλώσεις του πως το καλοκαίρι έγιναν λάθος επιλογές στον σχεδιασμό της ομάδας και πως ο ίδιος δεν είναι σύμφωνος με τις κινήσεις που έγιναν.

«Εγώ δεν συμφωνώ απόλυτα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει Αν είναι να παίξεις με 4-3-3 γιατί να χρειάζεσαι τόσους πολλούς επιθετικούς; Αν είναι να επιλέξεις το 4-3-3 τότε δύο επιθετικοί πρέπει να μείνουν εκτός. Σίγουρα ο καθένας έχει διαφορετική άποψη. Τώρα πρέπει να κάνουμε μια καλή χρονιά και την επόμενη να κάνουμε ένα καλό σχεδιασμό. Το βασικό είναι να υπάρχουν δύο παίκτες σε κάθε θέση και να μην ψάχνεις ποιος άλλος μπορεί να παίξει σε μια θέση εκτός της δικής του. Συνήθως κάποιοι προπονητές σκέφτονται το παρόν, ωστόσο θα πρέπει να σκέφτεσαι και το μέλλον», ήταν τα λόγια του.

Γκολ από φάουλ σχεδόν ένα χρόνο μετά

Η αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ του Λιβάι Γκαρσία ήταν αυτή που χάρισε στην ΑΕΚ τους τρεις βαθμούς. O 23χρονος εξτρέμ, έστησε την μπάλα στο φάουλ που κέρδισε ο Σιμόες και με το «μαγικό» αριστερό του, την έστειλε στα αντίπαλα δίχτυα. Ο Γκαρσία καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν δραστήριος και προσπαθούσε με τα τρεξίματα και τις προσωπικές του ενέργειες να γίνει απειλητικός. Σχεδόν όλος… ο Άρης έπεφτε πάνω του για του χαλάσει τα σχέδια του αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Ο νεαρός εξτρέμ βρήκε τελικά αυτό που έψαχνε σε όλο το ματς και χρίστηκε σκόρερ του αγώνα. Με αυτό το γκολ έφτασε και τα τρία συνολικά στο πρωτάθλημα, ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι η ΑΕΚ σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ μετά από ένα χρόνο και επτά μήνες! Τελευταία φορά που το είχε κάνει ήταν στις 7 Δεκεμβρίου του 2019, με το γκολ του Ντανιέλε Βέρντε κόντρα στον Πανιώνιο. Η ΑΕΚ θα πρέπει να δουλέψει πάνω στις στατικές φάσεις, πόσω μάλλον από τη στιγμή που στο ρόστερ της διαθέτει παίκτες οι οποίοι μπορούν με σχετική ευκολία να σκοράρουν κατά αυτόν τον τρόπο. Ποδοσφαιριστές με ποιότητα όπως αυτή του Λιβάι Γκαρσία ο οποίος τόσο στη Ριζούπολη, με την απευθείας εκτέλεση κόρνερ όσο και στη Θεσσαλονίκη, απέναντι στον Άρη, βοήθησε τα μέγιστα ώστε η ομάδα του να πάρει το τρίποντο.

Πηγή: www.gazzetta.gr