Δευτέρα, 25 Ιανουάριος 2021 16:42

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΚΚΑΣ: Μια ζωή στα γήπεδα ως παίκτης και διαιτητής

Γράφτηκε από τον

Στο ποδόσφαιρο και τη διαιτησία έχει μοιράσει ένα κομμάτι της ζωής του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας Βασίλης Σακκάς.

Ξεκίνησε από την ηλικία των 20 ετών το ποδόσφαιρο παίζοντας στον Πανθουριακό για 9 χρόνια και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διαιτησία. Ηταν για 22 χρόνια διαιτητής παίζοντας σε όλες τις κατηγορίες της ΕΠΣ Μεσσηνίας. Στη διαδρομή του ως διαιτητής δεν είχε προβλήματα από τις ομάδες (παίκτες, προπονητές, παράγοντες), κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι υπήρξε αρκετά συμπαθής. Είχε την ευκαιρία να παίξει και ομάδες μεγαλύτερης κατηγορίας, αλλά σε φιλικό παιχνίδι. Ηταν ανάμεσα στην Καλαμάτα και την Κόρινθο σε μια χρονιά, που οι δύο ομάδες αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής.
Ο Βασίλης Σακκάς στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Ελευθερία” μίλησε για την πορεία του ως ποδοσφαιριστής, αλλά και διαιτητής, για τον Πανθουριακό, για το VAR και άλλα.

Αγωνιστήκατε για 9 χρόνια στον Πανθουριακό, πως βλέπετε την ομάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στην Α’ τοπική, όπου έχει αξιόλογη παρουσία και διεκδικεί στόχους. Πιστεύετε ότι μπορεί να κερδίσει κάποια χρονιά τον τίτλο του πρωταθλητή;

“Η ομάδα της Θουρίας, στην οποία αγωνίστηκα ως ποδοσφαιριστής επί 9 χρόνια, είναι μια αξιόλογη ομάδα του τοπικού πρωταθλήματος.

Τα τελευταία χρόνια ο Πανθουριακός έχει όντως μια αξιόλογη παρουσία στο τοπικό πρωτάθλημα και πιστεύω ότι αν συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και προσπάθεια, έχει τις δυνατότητες να κερδίσει κάποια χρονιά τον τίτλο του πρωταθλητή”.

Εχει αλλάξει το ποδόσφαιρο από την εποχή που παίζατε με το σήμερα; Αντίστοιχα και η διαιτησία έχει διαφορές από όταν μπήκατε σε αυτό το χώρο με τη σημερινή εποχή;

“Το άθλημα του ποδοσφαίρου έχει αλλάξει αρκετά από την εποχή που συμμετείχα εγώ ως αθλητής. Eχουν βελτιωθεί και εκσυγχρονιστεί οι γηπεδικές εγκαταστάσεις των ομάδων και τα παιδιά που συμμετέχουν στο ποδόσφαιρο παίρνουν μέσα από τις ακαδημίες και τις ομάδες περισσότερα εφόδια. Στο χώρο της διαιτησίας μπήκα το 1995, όντως η διαιτησία από όταν μπήκα εγώ στο χώρο αυτό με τη σημερινή εποχή έχει μεγάλες αλλαγές, καθώς έχει εκσυγχρονιστεί και βελτιωθεί με καλύτερα μέσα όπως για παράδειγμα είναι η ενδοεπικοινωνία και το VAR”.

Μετά το ποδόσφαιρο ακολούθησε η διαιτησία. Γιατί επιλέξατε να παραμείνετε στο χώρο του ποδοσφαίρου και να γίνετε διαιτητής; Σας άρεσε περισσότερο από την προπονητική για παράδειγμα;

“Το ποδόσφαιρο ήταν ένα άθλημα που μου τραβούσε πάντα την προσοχή, μέσα από την συμμετοχή μου σε αυτό. To αγάπησα και το υπηρέτησα όσο καλύτερα μπορούσα, είτε από το θέση του ποδοσφαιριστή, είτε από τη θέση του διαιτητή. Διάλεξα τη διαιτησία, καθώς στα 9 χρόνια που ήμουν ποδοσφαιριστής, γνωρίστηκα με πολλούς καλούς διαιτητές, οι οποίοι με τα λεγόμενα τους, με έπεισαν να ασχοληθώ με τη διαιτησία. Στην πορεία διαπίστωσα ότι η συμμετοχή μου σε αυτή την μικρή ομάδα των διαιτητών μέσα σε ένα γήπεδο, με ικανοποιούσε ηθικά και για αυτό έγινα και παρέμεινα μέλος της”.

Τα χρόνια που διατελέσατε διαιτητής κατά γενική ομολογία υπήρξατε από τους πιο αγαπητούς, με παίκτες, προπονητές, παράγοντες να μην έχουν παράπονα. Πως το καταφέραμε αυτό να έχετε τη συμπάθεια όλων;

“Διετέλεσα διαιτητής από το 1995 έως και το 2018, στα 23 χρόνια ενεργούς δράσης στη διαιτησία, γνώρισα όντως πολλούς παίκτες, προπονητές και παράγοντες. Η συμμετοχή μου στο άθλημα του ποδοσφαίρου, ως ποδοσφαιριστής με δίδαξε να είμαι αμερόληπτος, υπομονετικός και δίκαιος ως διαιτητής. Προσπαθούσα πάντα ως διαιτητής να διεξάγω τον κάθε αγώνα αμερόληπτα. Πιστεύω αυτό μου χάρισε την συμπάθεια όλων. Χαρακτηριστικά θέλω να αναφέρω δύο περιστατικά που είχα. Το ένα συνέβη στο γήπεδο των Σφαγείων σε αγώνα με γηπεδούχο τον Ικαρο. Είμαι στην πόρτα των αποδυτηρίων του Ικαρου για να ζητήσω τα δελτία και ακούω τον προπονητή να λέει στους παίκτες: “σήμερα είναι τιμή σας που σας παίζει ο Σακκάς γιατί είναι ένας διαιτητής με πολύ εμπειρία και πολλά χρόνια στα γήπεδα”. Μετά το τέλος του αγώνα όλοι οι παίκτες ήθελαν να βγάλουν φωτογραφία μαζί μου. Το άλλο ήταν σε αγώνα στο γήπεδο της Κυπαρισσίας, όπου γηπεδούχος ήταν ο Ηρακλής Κυπαρισσίας. Φτάνοντας στο γήπεδο, μας χαιρέτησαν οι παράγοντες και ένας από αυτούς μου είπε: “καλώς τον κύριο Σακκά και δίπλα του άλλος παράγοντας ανέφερε: “τι τον καλωσορίζεις, αφού όποτε μας παίζει όλο χάνουμε. Αμέσως ο προηγούμενος του είπε: “δεν με ενδιαφέρει αν χάνω, αλλά ξέρω ότι είναι αμερόληπτος και του έχω εμπιστοσύνη”.

Από τη διαδρομή σας ως ποδοσφαιριστής, αλλά και στη συνέχεια ως διαιτητής υπάρχουν περιστατικά που σας έχουν χαραχτεί στη μνήμη;

“Από τη διαδρομή μου στα γήπεδα, ως ποδοσφαιριστής, αλλά και ως διαιτητής έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά και καλά και άσχημα. Ένα από τα καλά περιστατικά που μου έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου είναι σε αγώνα μπαράζ ανόδου, μεταξύ των ομάδων Μιλτιάδης - Τέλος Αγρας και ενώ η γηπεδούχος ομάδα έχασε, παίκτες και παράγοντες μας έδωσαν όλοι συγχαρητήρια για την πολύ καλή διαιτησία”.

Στο παρελθόν είχαμε διαιτητές και βοηθούς στη Α’ εθνική Νίκο Χρονόπουλο, Ηρακλή Τσίκινη, Πέτρο Κωνσταντινέα, Γιώργο Ασημακόπουλο, Γιώργο Μπλάνα και τα τελευταία χρόνια τον Ηλία Αλεξέα βοηθό διαιτητή στη Σούπερ Λιγκ. Πιστεύετε ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε Μεσσήνιους διαιτητές στη μεγάλη κατηγορία;

“Σήμερα στη Μεσσηνία υπάρχουν αρκετά αξιόλογοι διαιτητές. Επίσης από τις σχολές διαιτησίας έχουν ήδη βγει και νέα παιδιά με όρεξη και αγάπη για τη διαιτησία. Πιστεύω σίγουρα ότι στα επόμενα χρόνια θα δούμε και άλλους Μεσσήνιους διαιτητές στις μεγάλες κατηγορίες”.

Για το VAR, που έχει μπει στο ποδόσφαιρο από την προηγούμενη σεζόν, ποια είναι η γνώμη σας;

“Νομίζω ότι η εφαρμογή του VAR στη διαιτησία, έχει βοηθήσει πολύ στο να αποφύγουμε τα ανθρώπινα λάθη, όπως σε μια περίπτωση, που ο διαιτητής δεν βρίσκεται σε καλή θέση και δεν μπορεί να δει ένα πέναλτι ή ένα χτύπημα εκτός φάσης. Βέβαια το VAR έχει την αρνητική του πλευρά, καθώς σε μια φάση offside προσπαθούμε μέσα από το VAR να μετρήσουμε εκατοστά, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στις αποφάσεις μας. Η ένσταση μου σε ότι αφορά το VAR είναι σε αυτούς που το χειρίζονται ειδικά στις φάσεις του οφσάιντ. Αλλά βοηθάει πάρα πολύ στις κόκκινες και κίτρινες κάρτες που βγαίνουν σε παράβαση ενός ποδοσφαιριστή. Δηλαδή βλέπουμε ότι ο διαιτητής σε ένα κτύπημα δείχνει κίτρινη κάρτα και μετά από την επεξεργασία στο VAR η ανάλυση δείχνει ότι έπρεπε να δοθεί κόκκινη κάρτα ή γίνεται το αντίθετο αντί της κόκκινης να δοθεί κίτρινη”.

Τα τελευταία 8 χρόνια, είστε μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας, όπου αυτή την περίοδο είστε αντιπρόεδρος. Πιστεύετε ότι η ένταξη των συνδέσμων διαιτητών της χώρας στις αντίστοιχες ΕΠΣ έχει μειώσει τη δραστηριότητα τους;

“Πιστεύω ότι η ένταξη των συνδέσμων διαιτητών της χώρας στις αντίστοιχες ΕΠΣ έχει μειώσει αρκετά την δραστηριότητα τους, καθώς τα ποσοστά από τους αγώνες τα παίρνουν όλα οι Ενώσεις, με αποτέλεσμα οι σύνδεσμοι διαιτητών να μην έχουν έσοδα για την κάλυψη των αναγκών τους π.χ. αγορά εμφανίσεων διαιτητών, εξοπλισμό διαιτησίας, οικονομική βοήθεια σε διαιτητές που έχουν ανάγκη”.

Πως περνάτε αυτή την περίοδο, που υπάρχει η πανδημία; Σας λείπει το ότι δεν υπάρχει αθλητική δραστηριότητα ώστε να πάτε σε κάποιο γήπεδο και να παρακολουθήσετε κάποιο αγώνα;

“Αυτή την περίοδο της πανδημίας, όπως όλοι, τηρώντας τα μέτρα ενάντια στον covid, παραμένω στο σπίτι. Μου λείπει πάρα πολύ το να πάω στο γήπεδο και να παρακολουθήσω έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Βέβαια πηγαίνω στο γήπεδο, γιατί βοηθάω το γιο μου Αναστάση, ο οποίος αγωνίζεται στην Κ19 της ΠΑΕ Καλαμάτα, στις ατομικές του προπονήσεις”.
Ο αντιπρόεδρος του Σ.Δ.Π.Μ. έκλεισε τη συνέντευξη αναφερόμενος στην πανδημία: “Πρέπει ο κόσμος να κάνει υπομονή και ελπίζω σύντομα να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας. Υγεία σε όλο τον κόσμο”.

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Σακκάς ξεκίνησε σε ηλικία 20 ετών να παίζει ποδόσφαιρο στον Πανθουριακό, την περίοδο επανίδρυσης του. Στην ομάδα της Θουρίας αγωνίστηκε για 9 χρόνια και στη συνέχεια το 1995 αποφάσισε να ασχοληθεί με τη διαιτησία. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε ως δεξί μπακ, αμυντικό χαφ και στόπερ και οι προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε τον χρησιμοποίησαν και σε άλλες θέσεις. Μέσα από το ποδόσφαιρο γνώρισε τη διαιτησία και γνώρισε ανθρώπους οι οποίοι τον παρότρυναν να ασχοληθεί ενεργά με αυτή. Το 1995 πήγε στη σχολή διαιτησίας και τον Φεβρουάριο του 1996 ξεκίνησε να παίζω ως διαιτητής. Ηταν διαιτητής Α’ τοπικής, όμως έπαιζε και αγώνες όλων των κατηγοριών. Αγωνίστηκε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, όπου λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας σταμάτησε την ενεργό δράση. Συνολικά διετέλεσε εν ενεργεία διαιτητής 22 χρόνια. Εκτός νομού είχε διαιτητεύσει παιχνίδια μικτών ομάδων σε Τρίπολη, Πύργο και Μεσολόγγι
Μέχρι σήμερα παραμένει στο χώρο της διαιτησίας, από άλλη θέση, καθώς τα τελευταία 8 χρόνια είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σ.Δ.Π.Μ. και από το 2018 είναι αντιπρόεδρος.
Ο Βασίλης Σακκάς είναι παντρεμένος με την Μαρία Πλευριά και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την Αννα και τον Αναστάση, ο οποίος ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Από μικρή ηλικία αγωνίστηκε στην ακαδημία του Αίαντα Καλαμάτας και από την αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου μεταπήδησε στη Κ19 της Καλαμάτας.