Πέμπτη, 04 Μάρτιος 2021 22:13

Αρης - Ολυμπιακός 1-1: Πρόκριση με "έξυπνη λύση" από Μπουχαλάκη! (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Η πανέξυπνη κίνηση-γκολ του Ανδρέα Μπουχαλάκη και η απίθανη γκάφα του Κουέστα... υπέγραψαν το 1-1 του «Κλεάνθης Βικελίδης» και έδωσαν στον Ολυμπιακό την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ο Μπρούνο Γκάμα είχε τον Άρη ως το 86' σε τροχιά τετράδας.

Το τραγικό λάθος του Χουλιάν Κουέστα έδωσε το φιλί της ζωής στον Ολυμπιακό ο οποίος ισοφάρισε τον Άρη στο 87’ και με το 1-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» πήρε την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Για τον Άρη όλα κυλούσαν ιδανικά. Μετά το γκολ του Μπρούνο Γκάμα στο 54’ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι είχε σκορ πρόκρισης (1-0) και παρά τη μαζική επίθεση του Ολυμπιακού κρατούσε αυτό το πολυπόθητο σκορ. Κι εκεί ήρθε το τραγικό λάθος του Χουλιάν Κουέστα και η εξυπνάδα του Ανδρέα Μπουχαλάκη ο οποίος διάβασε την απερισκεψία του Ισπανού, πήρε την μπάλα, την έβαλε στα δίχτυα κι έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του.

ΕΤΣΙ ΕΠΑΙΞΑΝ

Ο Πέδρο Μαρτίνς συνηθίζει τις εκπλήξεις και είναι αλήθεια ότι επιφύλαξε μπόλικες στο αρχικό σχήμα από την έννοια ότι ελάχιστοι περίμεναν σχήμα με δύο επιθετικούς (Κάιπερς, Χασάν) κυρίως όμως το δίδυμο των Μπουχαλάκη, Τιάγκο Σίλβα στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Όπως δεν ήταν αναμενόμενη και η απουσία του Κώστα Φορτούνη καθώς επιλέχθηκε ο Ραντζέλοβιτς. Η αμυντική τετράδα των Παπασταθόπουλου, Μπα, Χολέμπας και Ανδρούτσου ήταν αναμενόμενη, όχι όμως και η επιλογή του Κρίστινσον κάτω από τα δοκάρια. Θέση στο βασικό σχήμα είχε και ο Γιώργος Μασούρας ο οποίος πριν το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε τέσσερα γκολ απέναντι στον Άρη σε βάθος τριετίας.

Ο Άκης Μάντζιος δεν είναι λάτρης των εκπλήξεων, αυτό επιβεβαίωσε με τις επιλογές του. Προτίμησε το δίδυμο των Σάκιτς-Σούντγκρεν στα αμυντικά άκρα και αυτό των Ροζ, Δεληζήση στο κέντρο της άμυνας. Αυτό των Τζέγκο, Σάσα στον άξονα ούτως ή άλλως δεν αλλάζει, ενώ στις δύο θέσεις για τις οποίες υπήρχε αμφιβολία προτίμησε τον Μαντσίνι στη δεξιά πτέρυγα και τον Μάνο στην κορυφή της επίθεσης. Ο Μπρούνο Γκάμα επιλέχθηκε για την αριστερή πλευρά, ενώ ο Φακούντο Μπερτόγλιο είχε ελεύθερο ρόλο.

«ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ» Ο ΑΡΗΣ, ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα πρώτα λεπτά καλλιέργησαν την αίσθηση ότι το πρώτο ημίχρονο θα είχε γκολ και πολλές φάσεις. Γιατί στο 8ο λεπτό στο transition παιχνίδι του Ολυμπιακού ο Κάιπερς έχασε σημαντική ευκαιρία για το 0-1 έπειτα από σέντρα του Μασούρα, γιατί επίσης (λίγα δευτερόλεπτα μετά) ο Λούκας Σάσα σούταρε από πλεονεκτική θέση αλλά ήταν άστοχος. Γενικώς ο Άρης μπήκε με ενέργεια στο παιχνίδι του αλλά προϊόντος του χρόνου αυτή η ένταση μειώθηκε, ενώ δεν πήρε τις βοήθειες που περίμενε από τον Μπρούνο Γκάμα αλλά και δημιουργικά από τους Λούκας Σάσα, Τζέγκο.

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε ένα 20πτο για να βρει πατήματα, να παρουσιάσει καλύτερη λειτουργία αλλά επίσης ήταν φλύαρος. Επέλεξε την υπερφόρτωση της δεξιάς πλευράς της επίθεσης επί της ουσίας όμως δεν πήρε τίποτε, δεν έφτασε εξάλλου στο σημείο τελικής προσπάθειας καθώς σ’ αυτή την κατηγορία δεν μπαίνουν τα σουτ των Χολέμπας, Ραντζέλοβιτς. Το ίδιο ίσχυσε και για τον Άρη καθώς το παιχνίδι του χαρακτηρίστηκε από αρκετές ημιτελείς προσπάθειες. Κι έτσι το 0-0 του πρώτο μέρους προφανώς απέδωσε δικαιοσύνη.



Ο ΓΚΑΜΑ ΕΒΑΛΕ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Όλα άλλαξαν στο 49ο λεπτό. Στην κάθε πάσα του Μαντσίνι στον Μπερτόγλιο ο Ανδρούτσος έσπρωξε τον δεύτερο και ο Φινλανδός Γκεστράνιους καταλόγισε πέναλτι. Η φάση εξετάστηκε στο VAR και από τον ίδιο διαιτητή, η όλη διαδικασία κράτησε σχεδόν πέντε λεπτά (!) και ο Μπρούνο Γκάμα στο 54’ με την εύστοχη εκτέλεσή του έδωσε σκορ πρόκρισης (1-0) στην ομάδα του.

Έτσι ο Άρης πήγε στο παιχνίδι που λατρεύει φέτος, αυτό της υπεράσπισης υπέρ του σκορ και της αναζήτησης χώρων στο transition game, ενώ ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε να ρισκάρει. Δέκα λεπτά αργότερα ήρθε η πρώτη αντίδραση του Μαρτίνς η οποία περιλάμβανε τρεις αλλαγές καθώς άλλαξε όλη τη μεσοεπιθετική γραμμή του με την είσοδο στο παιχνίδι των Φορτούνη, Μπρούνο, Εμβιλά αντί των Τιάγκο Σίλβα, Μασούρα και Ραντζέλοβιτς. Ο Άκης Μάντζιος απάντησε με την είσοδο στον αγώνα του Μπρούνο αντί του Μπερτόγλιο αλλάζοντας και τον σχηματισμό του σε 4-4-2.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝΣ

Βλέποντας την ομάδα του να έχει τον έλεγχο του αγώνα αλλά να μην δημιουργεί ούτε υποψία ευκαιρίας, ο Πέδρο Μαρτίνς ρίσκαρε ακόμη περισσότερο με την είσοδο στον αγώνα των Καμαρά, Ελ Αραμπί αντί των Μπα, Κάιπερς, παίζοντας ουσιαστικά με τριάδα στη άμυνα! Ο Ολυμπιακός συνέχισε να βρίσκει κλειστούς διαδρόμους, δεν μπορούσε να δημιουργήσει φάση απέναντι στη μαζική άμυνα του Άρη ο οποίος σε δύο περιπτώσεις δεν βρήκε σωστή πάσα στο transition παιχνίδι. Στο 83’ και μετά από σέντρα του Φορτούνη, ο Ανδρούτσος κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας του Άρη αλλά στην προβολή του η μπάλα έφυγε ψηλά πάνω από την εστία του Κουέστα.

Όσο κυλούσαν τα λεπτά, οι φιλοξενούμενοι ανέβαζαν την πίεσή τους, ενώ ο Μάντζιος έβαλε και τρίτο στόπερ (Μπεναλουάν) προσθέτοντας ένα ακόμη ψηλό κορμί για το ψηλό παιχνίδι. Κι εκεί ήρθε το απίστευτο λάθος του Χουλιάν Κουέστα ο οποίος δεν είχε δει τον Μπουχαλάκη, άφησε την μπάλα για να κάνει βολέ και ο παίκτης του Ολυμπιακού εκμεταλλεύτηκε αυτό το ανέλπιστο δώρο κι έστελε την μπάλα στα δίχτυα (1-1, 87’).

Ο Άρης προσπάθησε να αντιδράσει αλλά αυτή τη φορά ήταν η σειρά του να μην βρει ανοιχτούς χώρους. Εξάλλου, ο Μάντζιος (δικαιολογημένα) αντικατέστησε την επιθετική γραμμή του για να κρατήσει αυτό το 1-0 και αναγκάστηκε μάλιστα να χρησιμοποιήσει ως φορ τον Μπεναλουάν. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να κρατήσει το αποτέλεσμα, το κατάφερε και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Ροζ, Δεληζήσης, Σούντγκρεν, Σάκιτς, Λούκας Σάσα, Τζέγκο, Μπερτόγλιο (68’ Μπρούνο), Μπρούνο Γκάμα (85’ Μπεναλουάν), Μαντσίνι (75’ Σίλβα), Μάνος (75’ Κάτσε)

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Κρίστινσον, Μπα (76’ Καμαρά), Παπασταθόπουλος, Ανδρούτσος, Χολέμπας, Μπουχαλάκης, Τιάγκο Σίλβα (65’ Εμβιλά), Ρατζέλοβιτς (65’ Φορτούνης), Μασούρας (65’ Μπρούμα), Χασάν, Κάιπερς (76’ Ελ Αραμπί).

Πηγή: gazzetta.gr