Τρίτη, 16 Μάρτιος 2021 14:31

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η κλήρωση της α’ φάσης του Ευρωπαϊκού Κ17

Γράφτηκε από τον

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της πρώτης φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ17.

Η Εθνική Ελλάδας Κορασίδων, κληρώθηκε στον 6ο όμιλο του League A, όπου θα αντιμετωπίσει τις αντίστοιχες ομάδες της Δανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας. Καταρτίστηκαν οι όμιλοι της πρώτης φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κορασίδων της σεζόν 2021-22. Αυτή θα είναι η πρώτη σεζόν της διοργάνωσης με τη νέα της μορφή. Οι χώρες στις οποίες θα διεξαχθεί ο κάθε όμιλος θα γίνουν γνωστές στο επόμενο διάστημα, ενώ οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 1 Αυγούστου 2021 και 14 Νοεμβρίου 2021.
Μάλιστα, είναι η πρώτη διοργάνωση μετά το 2019, μιας και οι διοργανώσεις του 2019-20 και 2020-21 ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
Αναλυτικά οι όμιλοι:

League A
Όμιλος Α1: Νορβηγία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Βουλγαρία
Όμιλος Α2: Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβενία, Σκωτία
Όμιλος Α3: Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Ουαλία
Όμιλος Α4: Γερμανία (κάτοχος), Φινλανδία, Πορτογαλία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη (διοργανώτρια τελικής φάσης)
Όμιλος Α5: Αγγλία, Πολωνία, Βέλγιο, Ρωσία
Όμιλος Α6: Δανία, Αυστρία, Ελβετία, Ελλάδα
Όμιλος Α7: Ισπανία, Σερβία, Ισλανδία, Βόρεια Ιρλανδία

League B
Όμιλος Β1: Λευκορωσία, Γεωργία, Κόσοβο, Λουξεμβούργο
Όμιλος Β2: Λιθουανία, Κροατία, Αρμενία, Καζακστάν
Όμιλος Β3: Ουκρανία, Εσθονία, Μολδαβία, Σκόπια
Όμιλος Β4: Σλοβακία, Ισραήλ, Νησιά Φερόε
Όμιλος Β5: Τουρκία, Ρουμανία, Λετονία
Όμιλος Β6: Αζερμπαϊτζάν, Μαυροβούνιο, Αλβανία

Οι χώρες στις οποίες θα διεξαχθεί ο κάθε όμιλος θα γίνουν γνωστές στο επόμενο διάστημα, ενώ οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 1 Αυγούστου 2021 και 14 Νοεμβρίου 2021.
Μετά το τέλος του πρώτου γύρου, οι επτά ομάδες που θα τερματίσουν στην 4η θέση του ομίλου του League A, θα υποβιβαστούν στο League B. Ενώ την άνοδο από το B στο A, θα πάρουν οι 6 επικεφαλής και η καλύτερη δεύτερη του δεύτερου επιπέδου, για τον δεύτερο γύρο.
Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί με τον ίδιο τρόπο (τουρνουά ομίλων), και οι 7 επικεφαλής των ομίλων και η καλύτερη δεύτερη ομάδα του League A, σύνολο 8 ομάδες θα προκριθούν στην τελική φάση.
Συγκεκριμένα, για την Εθνική Ελλάδας που βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο, θα πρέπει στον πρώτο γύρο να μην τερματίσει τελευταία στον όμιλό της, έτσι ώστε να παραμείνει και στη συνέχεια, στον δεύτερο γύρο, θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στην τελική φάση.
Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στα τέλη του 2021, ενώ η τελική φάση στο διάστημα 3-15 Μαΐου 2022 στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη.
Οι 49 συμμετέχουσες ομάδες, χωρίστηκαν σε δύο επίπεδα (Α και Β) και 7 γκρουπ δυναμικότητας, ανάλογα με την κατάταξη των Εθνικών Ομάδων Κ17 της τριετίας 2015/16-2018/19. Στο πρώτο επίπεδο ήταν οι ομάδες των 4 πρώτων γκρουπ δυναμικότητας και στο δεύτερο οι ομάδες των 3 τελευταίων γκρουπ. Σε αυτές τις ομάδες, υπάρχει η διοργανώτρια της τελικής φάσης Βοσνία/Ερζεγοβίνη, η οποία παρόλο που έχει εξασφαλισμένη την παρουσία της στα τελικά, θα παίξει για αγωνιστικούς λόγους, το Κόσοβο που κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση και το Λουξεμβούργο που η εθνική νεανίδων της είναι νεοσύστατη και παίζει ως χώρα για πρώτη φορά σε διεθνή διοργάνωση γυναικών.
Από τη σεζόν 2021-22, οι διοργανώσεις Κ17 και Κ19 της ΟΥΕΦΑ, αλλάζουν φορμάτ, το οποίο είναι:
Δύο επίπεδα: Για την πρώτη σεζόν της νέας μορφής της διοργάνωσης, οι ομάδες θα χωριστούν σε 2 επίπεδα, Α και Β, σύμφωνα με τις βαθμολογίες τους στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ.
Πρώτος Γύρος: Σε κάθε επίπεδο, οι ομάδες θα παίξουν μίνι τουρνουά σε ομίλους των 4 ομάδων. Οι νικητές των ομίλων του επιπέδου Β, θα ανεβαίνουν στο Α, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν τελευταίες στον όμιλο του επιπέδου Α, θα υποβιβαστούν στο Β.
Δεύτερος Γύρος: Ο γύρος αυτός, θα αντικαταστήσει την Elite round. Μετά τον δεύτερο γύρο, οι νικητές των ομίλων και η καλύτερη δεύτερη ομάδα, θα παίρνουν απευθείας την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Επιπλέον, μετά το τέλος του δεύτερου γύρου, οι επικεφαλής των ομίλων του επιπέδου Β θα κερδίζουν την άνοδο, ενώ οι τελευταίες ομάδες του επιπέδου Α, θα υποβιβάζονται, για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης της επόμενης περιόδου.
Τελική φάση: Οι διοργανώτριες ομάδες της τελικής φάσης, θα αγωνιστούν κανονικά στους προκριματικούς γύρους, συμμετέχοντας στη διαδικασία ανόδου-υποβιβασμού. Ωστόσο, η παρουσία τους στην τελική φάση της διοργάνωσης θα είναι εγγυημένη, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά τους.
Η νέα αυτή μορφή της διοργάνωσης, εξασφαλίζει μεγαλύτερη αγωνιστική δράση, καθώς όλες οι ομάδες παίζουν ενάντια σε ομάδες με παρόμοια κατάταξη, την ίδια ώρα που δίνεται σε κάθε ομάδα η ευκαιρία να προκριθεί στο τελικό τουρνουά.
Επίσης, εγγυάται πέντε ή έξι ανταγωνιστικούς αγώνες μέσα στη σεζόν, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται στις ήδη καθορισμένες ημερομηνίες μέσα στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι της χρονιάς.
Αγώνες κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους θα δίνουν και οι ομάδες που θα διοργανώνουν τις τελικές φάσεις, μιας και θα παίζουν και στους προκριματικούς γύρους (με εγγυημένη όμως συμμετοχή).