Κυριακή, 30 Μάιος 2021 00:27

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Τσέλσι, 1-0 στον τελικό την Μάντσεστερ Σίτι (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Τσέλσι, 1-0 στον τελικό την Μάντσεστερ Σίτι (βίντεο)

Ο Τόμας Τούχελ «κλείδωσε» τον Πεπ Γκουαρδιόλα και την Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε στον αγωνιστικό χώρο του «Ντραγκάο» και ο Κάι Χάβερτς την έστεψε δικαίως Βασίλισσα της Ευρώπης για πρώτη φορά από το 2012 και δεύτερη συνολικά.

Κάποτε, Πεπ Γκουαρδιόλα και Τόμας Τούχελ τα έλεγαν για ώρες γευματίζοντας, με τον πρώτο να χρησιμοποιεί το αλάτι και το πιπέρι για Λιονέλ Μέσι και Αντρές Ινιέστα. Ο δεύτερος άκουγε και σημείωνε νοερά, για να εφαρμόσει ιδανικά το αντίδοτο στις (σχεδόν) τέλειες μηχανές που φτιάχνει ο Καταλανός, όταν οι δύο τους βρέθηκαν στο πιο σημαντικό ραντεβού σε συλλογικό επίπεδο, τον τελικό του Champions League.

Ο Γερμανός έστησε τέλεια την Τσέλσι, δεν άφησε την Μάντσεστερ Σίτι να πάρει ανάσα, την περιόρισε επί της ουσίας σε... υποψίες ευκαιριών και, πανάξια, πανηγύρισε την κατάκτηση της κούπας με τα μεγάλα αυτιά (1-0) στο «Ντραγκάο» του Πόρτο, παρουσία 14 χιλιάδων θεατών.

Οι Μπλε λειτούργησαν ιδανικά, δεν έχασαν λεπτό την συγκέντρωσή τους, «χτύπησαν» σε ένα πολύ σημαντικό χρονικό σημείο (λίγο πριν από το φινάλε του πρώτου μέρους), έπαιξαν σαν τη γάτα με το ποντίκι με το άγχος των Πολιτών και πήραν δικαίως το Champions League για δεύτερη φορά στην ιστορία τους και πρώτη από το 2012.

Ο Γκουαρδιόλα, όπως συνηθίζει, αιφνιδίασε με επιλογές του στην ενδεκάδα, αφού άφησε όλο το βάρος στην μεσαία γραμμή στον (αμφίβολο την παραμονή λόγω ενοχλήσεων) Ιλκάι Γκιντογκάν, κρατώντας εκτός Ρόδρι και Φερναντίνιο και ξεκινώντας στην τριάδα της επίθεσης τον (άφαντο σε προημιτελικά και ημιτελικά) Ραχίμ Στέρλινγκ. Τα πειράματα του Καταλανού, αυτή την φορά, δεν απέδωσαν.

Πιστός στις ιδέες και στους βασικούς του παίκτες ο Τούχελ, στήριξε και πάλι το παιχνίδι στο δίπολο Νγκολό Καντέ (εντάξει, ο Γάλλος κάνει για... τέσσερις μόνος του) – Ζορζίνιο στα χαφ και στην διαρκή κίνηση και πίεση των πιο προωθημένων ποδοσφαιριστών του.

Οι Μπλε ήταν καλά κλεισμένοι και υποχρέωναν την Σίτι να ψάχνει πώς να γίνει επικίνδυνη κυρίως με ατομικές ενέργειες του Στέρλινγκ, ο οποίος ξεκίνησε κεφάτος στο πρώτο 20λεπτο, αλλά στη συνέχεια... εξαφανίστηκε, λόγω και της καταπληκτικής εμφάνισης του Ρις Τζέιμς.

Ο Μπεν Τσίλγουελ και ο μασκοφόρος Αντόνιο Ρούντιγκερ απέτρεψαν Ριγιάντ Μαχρέζ και Φιλ Φόντεν από το να γίνουν πολύ επικίνδυνοι για την εστία του Εντουάρ Μεντί, ο οποίος δεν χρειάστηκε να κάνει ούτε μια επέμβαση της προκοπής μέχρι το... 85ο λεπτό!

Ο Έντερσον, αντίθετα, μπλόκαρε (εύκολα) ένα σουτ του (εκνευριστικά αφελή στην τελική προσπάθεια) Τίμο Βέρνερ, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει πολλά στο 42ο λεπτό, όταν το κέντρο της άμυνάς του τον άφησε εντελώς εκτεθειμένο.

Ο Κάι Χάβερτς, ο οποίος φέρει τον ίδιο αριθμό (29) στη φανέλα με τον παίκτη που χάρισε πέρυσι το τρόπαιο στην Μπάγερν Μονάχου (Κίνγκσλεϊ Κομάν), επέλεξε το τέλειο ματς για να σημειώσει το πρώτο του γκολ την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όταν βγήκε στην πλάτη της άμυνας των Πολιτών, ξεπέρασε τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα και πλάσαρε στην κενή εστία για να ανοίξει το σκορ.

Για πρώτη φορά από το 1964, όταν ο 21χρονος Τζιασίντο Φακέτι σέρβιρε το γκολ στον 21χρονο Σάντρο Ματσόλα για λογαριασμό της Ίντερ, είχε να συνδυαστεί ένα τόσο νεαρό σε ηλικία δίδυμο σε τελικό, με τον 22χρονο Μέισον Μάουντ να βρίσκει καταπληκτικά με κάθετη πάσα τον 21χρονο Χάβερτς.

Ο Γκουαρδιόλα, εγκλωβισμένος στις ατυχείς επιλογές του αλλά και το τέλειο στήσιμο του Τούχελ (το οποίο δεν επηρεάστηκε στο ελάχιστο από την πρόωρη αποχώρηση του Τιάγκο Σίλβα), είδε με απόγνωση να τραυματίζεται ο καλύτερός του παίκτης, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια δεν μπορούσε να πιστέψει στην ατυχία του και το μαυρισμένο του μάτι, ύστερα από σύγκρουση με τον Ρούντιγκερ.

Ο Γκαμπριέλ Ζεσούς αντί του άτυχου Βέλγου, ο Φερναντίνιο αντί του άφαντου Μπερνάρντο Σίλβα και ο Σέρχιο Αγουέρο αντί του «λίγου» Στέρλινγκ επιχείρησαν να δώσουν νέα ώθηση στην Σίτι με την είσοδό τους, αλλά μάταια.

Η Τσέλσι ήταν άψογη αμυντικά, ο Καντέ «κατάπινε» χιλιόμετρα και αντιπάλους χωρίς να κάνει διακρίσεις και ο Κρίστιαν Πούλισικ έχασε το 73' μια απίστευτη ευκαιρία για να δώσει διαδικαστικό χαρακτήρα στο τελευταίο 20λεπτο του τελικού, όπου η Σίτι απείλησε μόνο στο 97' με σουτ άουτ του Μαχρέζ από το ύψος της περιοχής.

Το τελευταίο σφύριγμα του (άριστου) Αντόνιο Μιγέλ Ματέου Λαόθ βρήκε τον Τούχελ σε ρόλο... Ντιέγκο Σιμεόνε να πανηγυρίζει έξαλλα την πρώτη, τεράστια επιτυχία της καριέρας του (άραγε τι να σκέφτονται στην Παρί Σεν Ζερμεν που τον απέλυσαν παραμονές Χριστουγέννων;) και τον ιδιοκτήτη του λονδρέζικου συλλόγου, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, να βγάζει για λίγο έστω την μάσκα, για να σκάσει ένα χαμόγελο αγνής ευτυχίας...

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρδιόλα): Έντερσον – Γουόκερ, Στόουνς, Ρούμπεν Ντίας, Ζιντσένκο – Ντε Μπρόινε (59' λ. τρ. Γκαμπριέλ Ζεσούς), Γκιντογκάν, Μπερνάρντο Σίλβα (64' Φερναντίνιο) – Μαχρέζ, Φόντεν, Στέρλινγκ (77'Αγουέρο).

Τσέλσι (Τόμας Τούχελ): Μεντί – Αθπιλικουέτα, Τιάγκο Σίλβα (39’ λ. τρ. Κρίστενσεν), Ρούντιγκερ – Τζέιμς, Καντέ, Ζορζίνιο, Τσίλγουελ – Μάουντ (80' Κόβατσιτς), Βέρνερ (66' Πούλισικ) – Χάβερτς.

Πηγή: gazzetta.gr