Τετάρτη, 02 Ιούνιος 2021 13:03

ΠΡΙΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΓΟΥΕΜΠΛΕΪ: Αγιαξ - Παναθηναϊκός 2-0

Γράφτηκε από τον

Του Αλέκου Μιχελή

Πριν 50 χρόνια σαν σήμερα στις 2 Ιουνίου του 1971, σημειώθηκε η μεγαλύτερη συλλογική επιτυχία ελληνικής ομάδας, που μέχρι τώρα καμιά ελληνική ομάδα δεν έφθασε αλλά μόνο ο Παναθηναϊκός, αγωνίστηκε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ. Και ηττήθηκε με 2-0 από τον Αγιαξ του Ρίνους Μίχελς του Γιόχαν Κρόιφ της καλύτερης ομάδας της δεκαετίας του 1970. Ο Παναθηναϊκός του μεγάλου Φέρεντς Πούσκας μόνο με Ελληνες παίκτες ξάφνιασε την Ευρώπη και την άφησε άφωνη. Προπονητής ήταν ο μεγαλύτερος παίκτης του 20ού αιώνα ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης με συνεχόμενα πρωταθλήματα Ευρώπης την φοβερή τριπλέτα Πούσκας Ντι Στέφανο Κοπά που άφησε εποχή.
Ο «καλπάζων συνταγματάρχης» ήρθε στον Παναθηναϊκό ένα χρόνο προ της μεγάλης επιτυχίας του Γουέμπλεϊ, αφού ο μεγάλος Ντι Στέφανο δεν εδέχθη να έρθει λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων όπως είχε πει στον υπογράφοντα ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Μιχάλης Κίτσιος (έφυγε από την ζωή φέτος στις 9 Μαρτίου). Ο «καλπάζων συνταγματάρχης» ήταν παίκτης φαινόμενο η δε σεμνότητά του κάτι σπάνιο, όταν ο υπογράφων του είπε πως είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών απήντησε πως αδικεί άλλους εκατό καλύτερους από μένα, και συνεχώς μιλούσε με θαυμασμό για τον συμπαίκτη του Ντι Στέφανο. Ο Αγιαξ είχε προπονητή τον μεγάλο Ρίνους Μίχελς, μια μεγάλη ολοκληρωμένη ποδοσφαιρική μηχανή με αρχηγό τον διεθνή Βέλπορ Βάσοβιτς, Σέρβο στην καταγωγή, δεξιό οπισθοφύλακα και πρώην παίκτη της Παρτιζάν, ενώ ο Τζακ Τέιλορ ήταν ο Αγγλος διαιτητής που θα διηύθυνε τον 26ο τελικό πρωταθλητριών Ευρώπης, ο επονομαζόμενος και «χασάπης» που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2012.
Πάνω από 30.000 Ελληνες φίλαθλοι ζητωκραύγαζαν υπέρ του Παναθηναϊκού στο κατάμεστο από 110.000 θεατές στο ιστορικό στάδιο. Το ματς ξεκίνησε με τις χειρότερες των προϋποθέσεων για την ελληνική ομάδα. Προτού να συμπληρωθούν τα πέντε λεπτά και οι «ιπτάμενοι Ολλανδοί» πήραν κεφάλι στο σκορ. Ο Πιτ Κάιζερ πραγματοποίησε σέντρα και ο Ντικ Φαν Ντάικ, αφρούρητος στην καρδιά της ελληνικής άμυνας με κεφαλιά νίκησε τον Τάκη Οικονομόπουλο 1-0 για τον τυπικά γηπεδούχο Αγιαξ.
Από εκεί και πέρα η ψυχολογία ήταν με τους Ολλανδούς. Ο Γιόχαν Κρόιφ ξεδίπλωσε το μεγάλο του ταλέντο έχοντας συμπαραστάτες τον «Διόσκουρο» Γιόχαν Νεέσκενς, τον Γκέρχαρ Μούρερ και τον Πιτ Κάιζερ.
Στην επανάληψη η ταξιαρχία του Πούσκας ανέβασε τους ρυθμούς με «τιμονιέρη» τον Μίμη Δομάζο και συνοδηγούς τους Ελευθεράκη - Γραμμό προσπάθησε και πίεσε για την ισοφάριση, ειδικά στο τελευταίο 15λεπτο. Αντί το 1-1 ήρθε το 2-0 στο 87’ όταν ο Χαάν επιχείρησε σουτ από τα δεξιά. Η μπάλα βρήκε τον Καψή, γκέλαρε, ξεγέλασε τον Οικονομόπουλο και κατέληξε στα δίχτυα του. Ηταν μια ατυχής στιγμή.
Το σκορ δεν άλλαξε στον λιγοστό χρόνο που απέμενε. Ο Αγιαξ στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για πρώτη φορά (θα ακολουθήσουν δύο σερί κύπελλα).
Ομως στις καρδιές του κόσμου πρωταθλητής ήταν ο Παναθηναϊκός που συνετέλεσε όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής ελληνικός και ξένος στο 8ο θαύμα.
Ο Αγιαξ ήταν η καλύτερη ομάδα της δεκαετίας του 1970, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης των Πούσκας - Ντι Στέφανο - Κοπά της δεκαετίας του 1960 και η μεγάλη Εθνική Ουγγαρίας του 1950 η πιο ολοκληρωμένη εθνική ομάδα όλων των εποχών.

Η εισβολή των ρωσικών αρμάτων μάχης στη Βουδαπέστη την άνοιξη του 1956 σήμανε τη διάλυση της ουγγρικής ομάδας. Η αυτομόληση ορισμένων σημαντικών ανερχόμενων παικτών στη Δύση στέρησε την μαγεία.
Ο Παναθηναϊκός είχε αποκληθεί από τον ευρωπαϊκό Τύπο ομάδα επιστημόνων. Ο Αντώνης Αντωνιάδης ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ευρώπης με 9 γκολ.
Ο ηρωικός αμυντικός Φραγκίσκος Σούρπης ιατρός είχε πει στον υπογράφοντα, θυμάμαι τα λόγια του μεγάλου Πούσκας προτού παίξουμε με τον Αγιαξ: Μπέστε μέσα και διασκεδάστε, πρέπει να είναι το καλύτερο απόγευμα της ζωής σας. Είμαστε όλοι Ελληνες παίκτες και είμεθα ερασιτεχνική ομάδα. Βοηθός προπονητού ήταν ο τσέντλεμαν Γαβρήλος Γαζής. Το 1960-1964 ήταν προπονητής της μεγάλης ομάδας του Παγκορινθιακού που έπαιξε στην Α’ εθνική που είχε τον Καλαματιανό Μίμη Πατριαρχέα, Βασίλη Θεοδώρου, Φάνη Τασσίνο και τον Μήττα. Διερμηνέας ο Νίκος Σακκούλης - ο «καλπάζων συνταγματάρχης» πέτυχε 374 γκολ σε 358 αγώνες με την Χόνβεντ! Κατέκτησε 3 κύπελλα πρωταθλητριών, 5 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο Ισπανίας, καθώς και το διηπειρωτικό.

Πώς έφθασε στο Γουέμπλεϊ

16-9-1970

ΖΕΝΕΣ ΕΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-2
Σκόρερ: Αντωνιάδης 6, Ντι Τζένοβα 11, Ελευθεράκης 35.
Διαιτητής: Μεσέμ (Γαλλία).
ΖΕΝΕΣ ΕΣ: Ρ. Χόφμαν, Ζ. Χόφμαν, Σάουλ, Ερ (75’), Μοροκούτι, Ταγκράβα, Σέλερ Χόσμαλα (80’), Ντρούε, Αλαμάνο, Ντι Τζένοβα, Λάγκερ, Μπαρτολόσι.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Καψής (86’), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Δεληγιάννης (80’).

30-9-1970
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΖΕΝΕΣ ΕΣ 5-0
Σκόρερ: Ελευθεράκης 17’, Αντωνιάδης 26, 29’, 37’, 58’.
Διαιτητής: Λεφτόνι (Μάλτα)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς (40’ Μητρόπουλος), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (46’ Γονιός).
ΖΕΝΕΣ ΕΣ: Ρ. Χόφμαν, Ζ. Χόφμαν, Ρενέ, Σάουλ, Μοροκούτι, Ταγκράβα, Σέλερ, Ντρούε, Αλαμάνο, Ντι Τζένοβα, Λάγκερ.

Β’ ΓΥΡΟΣ

21-10-1970
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ 3-0
Δομάζος 3’, Αντωνιάδης 55’, Δεληγιάννης 82’, που ανοίγουν το δρόμο στους «8»!
Διαιτητής: Μπαρμπουλέσκου (Ρουμανία).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Δομάζος, Ελευθεράκης, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Δεληγιάννης (75’).
ΣΛΟΒΑΝ: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Σλόχα, Χρίβλακ, Σβέλχικ (46’), Σλόχα, Χορίβλιτσκα, Τσάπκοβιτς, Μόντερ, Γιούρεν (84’), Τσάπκοβιτς, Γιόκλ, Μέντβικ.

4-11-1970
ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1
Σκόρερ: Μούτερ 33’, Τσάπκοβιτς 58’, Αντωνιάδης 52’.
Διαιτητής: Λεβ (Σουηδία).
ΣΛΟΒΑΝ: Βέντσελ, Μούτκοβιτς, Ζ. Σλόχα, Λ. Σλόχα, Χρέβνιακ, Μένεβνιτς, Γιόκλ, Μούτερ, Γ. Τσάπκοβιτς, Ζ. Τσάπκοβιτς, Σβέλχικ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Μητρόπουλος (46’), Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Δεληγιάννης (75’).
Ο προπονητής Φέρεντς Πούσκας δεν ταξίδεψε στην Τσεχοσλοβακία για να μην τον συλλάβουν από το πρώην ανατολικό μπλοκ. Η Σλόβαν τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε βγει πρωταθλήτρια Ευρώπης.

9-3-1971
ΕΒΕΡΤΟΝ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1
Σκόρερ: Αντωνιάδης 81’, Τζόνσον 93’, αφού υπέπεσε σε φάουλ επί του Τάκη Οικονομόπουλου.
Διαιτητής: Γκλέκνερ (Ανατ. Γερμανία).
Στις 9 Μαρτίου με το 9 στην πλάτη ο Αντωνιάδης άνοιξε το σκορ 9 λεπτά προ της λήξεως στις 9 το βράδυ από τον παιχταρά Τζόνσον.
Η πανίσχυρη Εβερτον είχε παιχταράδες στις τάξεις της όπως Ρόιλ, Μπολ, Κένιον και Μορισέι.

24-3-1971
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΒΕΡΤΟΝ 0-0
Διαιτητής: Ελιές (Γαλλία)
Μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα της λεωφόρου οι φίλαθλοι έστησαν πανηγύρι στην Αθήνα.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Αθανασόπουλος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.
ΕΒΕΡΤΟΝ: Ράνκιν, Ράιτ, Νιούτον, Λάμπον, Χάρστ, Κέντολ, Χάρβεϊ, Μπολ, Γουίτλ, Ρόιλ, Μορισέι, Τζόνσον (74’).

Ημιτελικά

14-4-1971
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4-1
Διαιτητής: Νιεμάγιερ (Αυστρία)
Σκόρερ: Οστόιτς 14’, 47’, 68’, Γιάνκοβιτς 39’, Καμάρας 55’.
Ηταν η πιο χειρότερη εμφάνιση του Παναθηναϊκού, και δεν έφθανε μόνο και ο Αυστριακός διαιτητής τον «εσφάγιασε» μετά από αυτό το παιχνίδι ο Νιεμάγιερ δεν ξανάπιασε σφυρίχτρα.

28-4-1971
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 3-0
Διαιτητής: Οντίθ ντε Μεντιβίλ (Αυστρία)
Σκόρερ: Αντωνιάδης (2’, 54’), Καμάρας (63’).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Χατζηανδρέου (90’), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, Αθανασόπουλος (54').
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόφκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιάνκοβιτς, Οστοΐτς, Φιλίποβιτς.

Τελικός

ΑΓΙΑΞ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-0
ΑΓΙΑΞ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν, Μπλάνκεμπουργκ (46'), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Βαν Ντάικ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Ο Αυστριακός διαιτητής Νιε Μάγερ σφύριξε τον Απόλλωνα Καλαμάτας

Ο Αυστριακός διαιτητής που έπαιξε τον πρώτο ημιτελικό του Ερυθρού Αστέρα με τον Παναθηναϊκό (αδικώντας τους πράσινους) το 1965 είχε έρθει στην Καλαμάτα και είχε σφυρίξει τον αγώνα του Απόλλωνα Καλαμάτας με τον Παναιτωλικό στο γήπεδο του Μεσσηνιακού για την Β’ εθνική. Ο Απόλλωνας είχε κερδίσει 1-0 με γκολ του Παναγόπουλου (Μπατούνας). Μετά το ματς, ο Νιε Μάγερ εξέφρασε την απορία του πως ο Μίμης Βελίσκος του Απόλλωνα δεν αγωνιζόταν στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας!