Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2021 21:14

EURO 2020: «Ξέρανε» την Τουρκία και αγκάλιασε την πρόκριση η Ουαλία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
EURO 2020: «Ξέρανε» την Τουρκία και αγκάλιασε την πρόκριση η Ουαλία (βίντεο)

Η Ουαλία επικράτησε 2-0 της Τουρκίας στο Μπακού για τον 1ο όμιλο και αγκάλιασε την πρόκριση στους «16», εξανεμίζοντας τις ελπίδες των αντιπάλων της. Δύο ασίστ και χαμένο πέναλτι ο Μπέιλ.

Με πρωταγωνιστή του αγώνα τον Γκάρεθ Μπέιλ, που είχε δύο ασίστ αλλά και χαμένο πέναλτι, η Ουαλία επικράτησε 2-0 της Τουρκίας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού για τον 1ο όμιλο και αγκάλιασε την πρόκριση, εξανεμίζοντας τις ελπίδες των αντιπάλων της. Στο μηδέν έμειναν οι Τούρκοι μετά από δύο ματς, με τους Ουαλούς να φτάνουν τους 4 βαθμούς.
Οι Ουαλοί ήταν ανώτεροι στο πρώτο μέρος και προηγήθηκαν δίκαια στο 42' με τον Ράμσεϊ, ο οποίος προηγουμένως είχε αστοχήσει σε δύο τετ α τετ, έπειτα από υπέροχη μπαλιά του Μπέιλ. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Τούρκοι ανέβηκαν στο γήπεδο γνωρίζοντας πως αν έχαναν... χάνονταν, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Αντίθετα, αυτό το πέτυχε ο Ρόμπερτς στην τελευταία φάση του αγώνα (90'+5'), με τον Μπέιλ να έχει και πάλι την τελική πάσα, αλλά και εξαιρετική ατομική ενέργεια προηγουμένως.
Ο Σενόλ Γκιουνές παρέταξε την Τουρκία με 4-1-4-1 και τους: Τσακίρ – Τσελίκ, Αϊχάν, Σογιουντσού, Μεράς – Γιοκουσλού- Τουφάν, Κενάν Καραμαν, Τσαλχάνογλου, Ουντέρ – Μπουράκ Γιλμάζ
Ο Ρομπ Πέιτζ κατέβασε την Ουαλία με 4-2-3-1 και τους: Γουόρντ – Ρόμπερτς, Μέφαμ, Ρόντον, Ντέιβις – Άλεν, Μορέλ – Μπέιλ, Ράμσεϊ, Τζέιμς – Μουρ.

Το ματς

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο ματς χάθηκε από την πλευρά της Ουαλίας στο 6ο λεπτό, με τον Ράμσεί να κάνει ωραία την ντρίμπλα μέσα στην περιοχή και να βρίσκεται σε τετ α τετ με τον Τσακίρ, αλλά τον Τούρκο γκολκίπερ να τον νικάει.

Η απάντηση για την Τουρκία ήρθε μετά από τρία λεπτά (9'), όταν ο Γιλμάζ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή και έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα κόντραρε και βγήκε κόρνερ.

Με τους Ουαλούς να έχουν την κυριαρχία στον αγωνιστικό χώρο, ο Άαρον Ράμσεϊ έχασε νέα τεράστια ευκαιρία στο 24ο λεπτό, όταν βρέθηκε ολομόναχος απέναντι στον Τσακίρ μετά από εξαιρετική πάσα του Μπέιλ, αλλά έστειλε την μπάλα πολύ ψηλά πάνω από το δοκάρι.

Έπειτα από 5 λεπτά (29') οι Τούρκοι κατάφεραν να φτάσουν σε δική τους ευκαιρία από στατική φάση, με τον Αϊχάν να πιάνει την κεφαλιά και τον Μορέλ να διώχνει πάνω στη γραμμή.

Μετά το μισάωρο οι Τούρκοι κέρδισαν χώρους στο γήπεδο, ωστόσο οι Ουαλοί ήταν αυτοί που προηγήθηκαν στο 42', αφού η τρίτη φορά που ο Ράμσεϊ βρέθηκε σε θέση βολής ήταν και η... φαρμακερή: Υποδέχθηκε με το στήθος την εξαιρετική μπαλιά του Μπέιλ, κατέβασε την μπάλα και πλάσαρε εύστοχα για το 1-0 της Ουαλίας. Αυτό ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Οι Τούρκοι μπήκαν δυνατά στο δεύτερο μέρος, καθώς η ανατροπή του εις βάρος τους αποτελέσματος ήταν μονόδρομος για να διατηρήσουν τις ελπίδες του για πρόκριση. Ο Σενόλ Γκιουνές θέλησε να τονώσει τη μεσαία του γραμμή, βάζοντας Ντεμιράλ και Γιαζίτζι αντί Γιοκουσλού και Τουφάν
Οι Ουντέρ και Τσαλχάνογλου απείλησαν στο πρώτο πεντάλεπτο, χωρίς πάντως να φτάσουν στη μεγάλη ευκαιρία. Αυτή χάθηκε από τον Μπουράκ Γιλμάζ στο 53', με τον αρχηγό των Τούρκων να στέλνει την μπάλα πολύ ψηλά με σουτ ελάχιστα έξω από τη μικρή περιοχή.

Στο 60' ήταν σειρά της Ουαλίας να βρεθεί «αγκαλιά» με το 2-0, ωστόσο δεν το κατάφερε: Ο Μπέιλ κέρδισε πέναλτι από τον Τσεκίρ και το εκτέλεσε ο ίδιος, αλλά η εκτέλεσή του ήταν τραγική και κατέληξε αρκετά πάνω από το δοκάρι. Αμέσως μετά μάλιστα, ο τερματοφύλακας των Τούρκων παραλίγο να υποπέσει σε ολέθριο λάθος, με τον Μπέιλ να βάζει την κόντρα στο βολέ του και την μπάλα να πηγαίνει προς το τέρμα, καταλήγοντας όμως ελάχιστα έξω από το δεξί δοκάρι.

Στα επόμενα λεπτά ο ρυθμός του αγώνα έπεσε και οι δυο ομάδες δεν έφτιαχναν με την ίδια συχνότητα φάσεις. Η Τουρκία προσπάθησε να κλείσει στο μισό γήπεδο την αντίπαλό της και το πέτυχε ανά περιόδους, αλλά οι Ουαλοί ήταν αυτοί που απείλησαν με κεφαλιά του Μπέιλ στο 80', την οποία μπλόκαρε ο Τσακίρ.

Η μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση χάθηκε για τους Τούρκους στο 88ο λεπτό, όταν ο Ντεμιράλ έκανε την κεφαλιά από κοντά, αλλά ο Γουόρντ έδιωξε εντυπωσιακά.

Με το ματς να βρίσκεται στην τελευταία φάση του, η Ουαλία έκανε το 2-0 με σκόρερ τον Ρόμπερτς, έπειτα από ατομική ενέργεια και δεύτερη ασίστ του Μπέιλ.
Τουρκία: Τσακίρ – Τσελίκ, Αϊχάν, Σογιουντσού, Μέρας (72' Μουλντούρ) – Γιοκουσλού (46' Ντεμιράλ), Τουφάν (46' Γιαζίτζι) – Καραμαν (75' Ντερβίσογλου), Τσαλχάνογλου, Ουντέρ (83' Καβετσί)- Γιλμάζ

Ουαλία: Γουόρντ – Ρόμπερτς, Μέφαμ, Ρόντον, Ντέιβις – Άλεν (72' Αμπαντού) , Μορέλ – Μπέιλ, Ράμσεϊ (84' Γουίλσον), Τζέιμς – Μουρ.

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου:
Τουρκία-Ουαλία 2-0
Ιταλία-Ελβετία (16/6, 22:00)

Βαθμολογία 1ου ομίλου:
Ουαλία 4 (3-1)
Ιταλία 3 (3-0)*
Ελβετία 1 (1-1)*
Τουρκία 0 (0-5)

Η επόμενη (3η) αγωνιστική:
Ιταλία-Ουαλία (20/06, 19:00)
Ελβετία-Τουρκία (20/06, 19:00)

Πηγή: www.sport-fm.gr