Δευτέρα, 19 Ιούλιος 2021 11:55

ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Σε δύο ομίλους η Α’ τοπική τη νέα σεζόν - Πως θα χωριστούν οι 18 ομάδες

Γράφτηκε από τον
ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Σε δύο ομίλους η Α’ τοπική τη νέα σεζόν - Πως θα χωριστούν οι 18 ομάδες

Η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τα δύο τελευταία χρόνια...

Τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Μεσσηνίας της περιόδου 2019-20 διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2020 εξαιτίας του κορονοϊού και το φετινό 2020-21 της Α' τοπικής σταμάτησε μόλις στις αρχές Νοεμβρίου και ενώ είχαν διεξαχθεί λίγες μόλις αγωνιστικές. Μάλιστα το φετινό πρωτάθλημα θεωρήθηκε ως μη γενόμενο, με συνέπεια να μην αναδειχθεί καμία ομάδα πρωταθλήτρια, ούτε όμως και να υποβιβαστεί κανείς.

Ετσι στην Α’ τοπική από 17 ομάδες που υπήρχαν πέρυσι, τη νέα σεζόν θα γίνουν 18 μετά και τον υποβιβασμό του Παμίσου από τη Γ’ εθνική.
Η σκέψη του προεδρείου της Ενωσης είναι να χωριστούν οι ομάδες και το πρωτάθλημα της προσεχής σεζόν να διεξαχθεί σε δύο ομίλους των 9 ομάδων και στη συνέχεια να υπάρχουν πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή και πλέι άουτ για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν.

Είχε συμβεί και πριν 20 χρόνια...

Αξίζει να σημειωθεί πως η Α’ τοπική διεξήχθη με ομίλους στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Συγκεκριμένα τη σεζόν 2001-02 είχαμε δύο ομίλους των 12 ομάδων, ενώ την επόμενη σεζόν (2002-03) οι 24 ομάδες χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους των οκτώ!
Από τότε μέχρι και σήμερα η πρώτη κατηγορία της Μεσσηνίας διεξαγόταν χωρίς ομίλους, είτε με 18 είτε με 16 ομάδες.

Ξεκαθαρίζει την Τετάρτη

Την περασμένη Παρασκευή έγινε συμβούλιο στην Ενωση, όπου συζητήθηκαν οι αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν στις κατηγορίες τη νέα σεζόν, με την ένταση να μη λείπει ορισμένες στιγμές.
Νέο συμβούλιο έγινε οριστεί για μεθαύριο Τετάρτη και τότε θα παρθεί οριστική απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.
Θεωρείται δεδομένο όμως πως θα περάσει η πρόταση του προέδρου Βασίλη Σπηλιώτη να γίνει η Α’ τοπική σε δύο ομίλους των 9 ομάδων.
Ο λόγος είναι κυρίως για να μειωθεί το οικονομικό κόστος των σωματείων, μιας και θα έχουν λιγότερες μετακινήσεις και φυσικά θα δοθούν λιγότερα παιχνίδια. Αν το πρωτάθλημα διεξαγόταν όπως τα τελευταία χρόνια τότε οι ομάδες θα έδιναν 34 παιχνίδια. Ενώ σε δύο ομίλους θα υπάρχουν 16 αγωνιστικές, συν 6 αγώνες πλέι οφ και πλέι άουτ.
Κάτι που σημαίνει πως κάθε ομάδα θα δώσει 12 παιχνίδια λιγότερα τη σεζόν 2021-22.

Η σύνθεση των δύο ομίλων

Ο χωρισμός των ομίλων θα γίνει με γεωγραφικά κριτήρια. Ο ένας όμιλος θα περιλαμβάνει τις ομάδες της Τριφυλίας και της Πυλίας (Κυπαρισσία, Εράνη, Παπαφλέσσας Χώρας, Απόλλωνας Πεταλιδίου, Ακρίτας Κορώνης, Τέλλος Αγρας, Μεθώνη, Καλό Νερό και Τσικλητήρας Πύλου) και ο άλλος τις ομάδες της Καλαμάτας, της Μεσσήνης και της Μάνης (Πάμισος, Ολυμπιακός Ανάληψης, Πανθουριακός, Απόλλωνας Καλαμάτας, Α.Ε. Μάνης, Α.Ε. Αβίας, Εθνικός Μελιγαλα, Σπερχογεία και Ομόνοια).

Πλέι οφ τεσσάρων ομάδων

Οι δύο ομάδες από κάθε όμιλο θα συμμετάσχουν στα πλέι οφ, όπου θα γίνουν 6 αγωνιστικές και κάθε ομάδα θα μεταφέρει τους βαθμούς που είχε συγκεντρώσει στην κανονική περίοδο. Η πρώτη ομάδα από αυτό το μίνι πρωτάθλημα θα κατακτήσει και τον τίτλο.

Σκέψη και για πλέι άουτ

Οσον αφορά τα πλέι άουτ υπάρχουν δύο σενάρια... Στο πρώτο θα υποβιβαστεί απευθείας η τελευταία ομάδα από κάθε όμιλο και η 7η με την 8η από κάθε όμιλο θα σχηματίσουν ένα μίνι πρωτάθλημα, από το οποίο πιθανότατα θα πέσουν άλλες δύο ομάδες.
Το δεύτερο σενάριο είναι να μην γίνουν πλέι άουτ και να υποβιβαστούν στην Α1 τοπική οι δύο τελευταίες ομάδες από κάθε όμιλο.
Το πιο σενάριο θα πάρει σάρκα και οστά θα φανεί στο συμβούλιο της ΕΠΣΜ την Τετάρτη. Η σέντρα στο πρωτάθλημα της Α’ τοπικής προσανατολίζεται για το Σαββατοκύριακο 2-3 Οκτωβρίου.
Επίσης το σίγουρο είναι πως η Α’ τοπική τη σεζόν 2022-23 θα έχει 16 ομάδες.

Αύξηση ομάδων στην Α1 τοπική

Σε ότι έχει να κάνει με την Α1 τοπική που έχει 12 ομάδες το πιθανότερο είναι να προβιβαστούν δύο και όχι τρεις ομάδες.
Σκοπός είναι τη σεζόν 2022-23 να υπάρξει αύξηση των ομάδων, είτε να γίνουν 14 είτε ακόμη και 16!
Από εκεί και πέρα η μορφή της Β’ τοπικής θα εξαρτηθεί από το πόσες ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή. Πέρυσι είχαν δημιουργηθεί τρεις όμιλοι και συνολικά υπήρχαν 32 ομάδες. Σε περίπτωση που υπάρχουν ορισμένες ομάδες που δεν θα κατέβουν την προσεχή σεζόν (κάτι που φαντάζει αρκετά πιθανό) τότε ίσως να γίνουν δύο όμιλοι στην τρίτη τη τάξει τοπική κατηγορία.
Για προβιβασμό αν και ακόμη είναι νωρίς, υπάρχει σκέψη να ανεβαίνουν τέσσερις ομάδες.
Οσον αφορά το κύπελλο θα ξεκινήσει αργότερα από κάθε άλλη σεζόν, δηλαδή από τα μέσα Σεπτεμβρίου και ύστερα, ανάλογα βέβαια και με τις ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή.

Καταργούνται τα παράβολα
σε πρωτάθλημα και κύπελλο

Κάτι ακόμη ιδιαίτερο σημαντικό είναι πως ύστερα από απόφαση της Ενωσης για πρώτη φορά τα σωματεία δεν θα πληρώσουν παράβολο συμμετοχής σε πρωτάθλημα και κύπελλο! Μια απόφαση που πάρθηκε προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά τα σωματεία και οι ερασιτέχνες παράγοντες, στην εποχή της πανδημίας.

Αγώνες με σελφ τεστ;

Σε ότι έχει να κάνει με τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, αυτό που εξετάζεται είναι να γίνεται με σελφ τεστ πριν από κάθε αγώνα όσον συμμετέχουν σε αυτόν (ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές).
Βέβαια σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα δεν έχει παρθεί κάποια τελική απόφαση και είναι δεδομένο πως ότι αποφασιστεί θα γίνει συνολικά σε όλες τις ΕΠΣ, μετά από διαβούλευση της ΕΠΟ με την ΓΓΑ.
Τέλος, να σημειώσουμε πως η γενική συνέλευση της ΕΠΣ Μεσσηνίας και η διεξαγωγή της κλήρωσης των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου έχει οριστεί για την Δευτέρα 9 Αυγούστου.