Παρασκευή, 25 Ιούλιος 2014 16:05

Εποχή Ρανιέρι από σήμερα στην Εθνική Ελλάδας

Γράφτηκε από τον
Εποχή Ρανιέρι από σήμερα στην Εθνική Ελλάδας

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και αποτελεί το νέο προπονητή της εθνικής ανδρών. Ο Ιταλός προπονητής, με θητεία σε πολλούς μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, αναμένεται να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε νέες επιτυχίες με ορίζοντα το EURO 2016.

 

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της Εθνικής στην προκριματική φάση της διοργάνωσης αρχίζουν τον προσεχή Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στις 7/9/2014 στο γήπεδο Καραϊσκάκη εναντίον της Ρουμανίας. Υπενθυμίζεται ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα συμμετέχει στον 6ο όμιλο, στον οποίο, εκτός της Ρουμανίας, αντιμετωπίζει την Ουγγαρία, την Φινλανδία, την Β. Ιρλανδία και τα Νησιά Φαρόε.

Ο κ. Ρανιέρι ξεναγήθηκε στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής Ομάδας στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, καθώς επίσης στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

«Είχα κι άλλες προτάσεις, αλλά είχα καλή αίσθηση από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τον πρόεδρο. Ήξερα την Ελλάδα και αποφάσισα ότι ήταν η καλύτερη λύση. Μου άρεσε η μαχητικότητα και το πνεύμα της Ελλάδας στο Μουντιάλ. Παρακολούθησα όλη την πορεία της φυσικά, η οποία ήταν πολύ καλή. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τα προκριματικά του EURO στη Γαλλία. Το μεγαλύτερο μέρος του κορμού της ομάδας αυτής δεν πρόκειται να το αλλάξω, αλλά θα αξιολογήσω τους παίκτες και μετά θα πάρω τις αποφάσεις μου. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί απόφαση για να έχω κάποιον Έλληνα συνεργάτη. Είμαι εδώ με το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη αν θα μπει σε αυτό και κάποιος Έλληνας βοηθός» δήλωσε ο Κλαούντιο Ρανιέρι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, τόνισε: «Θεωρώ μεγάλη τιμή το γεγονός πως ένας προπονητής σαν τον Κλαούντιο Ρανιέρι αναλαμβάνει τις τύχες της Εθνικής από εδώ και πέρα κι εμείς σαν ΕΠΟ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε το έργο του κ. Ρανιέρι. Ελπίζουμε με τον Κλάουντιο Ρανιέρι να ανέβουμε επίπεδο, να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών».

Το προφίλ του Κλαούντιο Ρανιέρι

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1951 στην Ρώμη και άρχισε την προπονητική καριέρα του το 1987 στην Καμπάνια. Την αμέσως επόμενη σεζόν ανέλαβε την Κάλιαρι, που εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία Ιταλίας, και επί θητείας του ο σύλλογος της Σαρδηνίας κατάφερε να προβιβαστεί διαδοχικά και να φτάσει στην Serie A. Η εξαιρετική δουλειά του στην Κάλιαρι, έδωσε στον Κλαούντιο Ρανιέρι το προνόμιο να συνάψει συνεργασία με τη Νάπολι και η αναγνώριση των ικανοτήτων του επαληθεύεται από το γεγονός ότι αργότερα ο Ιταλός προπονητής είχε ως επαγγελματικούς σταθμούς μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Ο Ρανιέρι εργάστηκε στην Φιορεντίνα, στη Βαλένθια, στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στην Τσέλσι, στην Πάρμα, στην Γιουβέντους, στην Ρόμα, στην Ίντερ, στην Μονακό και σε αυτή την εντυπωσιακή διαδρομή κατέκτησε τίτλους και σημείωσε επιδόσεις διαχρονικής αξίας. Στις επιτυχίες του καταχωρίζονται:

• Το Κύπελλο Ιταλίας με τη Φιορεντίνα (σεζόν 1995-96 σε διπλό τελικό με την Αταλάντα με δύο νίκες 1-0 και 2-0).

• Το Σούπερ Καπ Ιταλίας το 1996 στο «Σαν Σίρο», όπου οι «βιόλα» επικράτησαν της Μίλαν (2-1).

• Το Κύπελλο Ισπανίας με τη Βαλένθια (σεζόν 1998-99, 3-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης).

• Το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 2004 με τη Βαλένθια (2-1 την Πόρτο).

Στη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας του στην τεχνική ηγεσία κορυφαίων ομάδων, ο Ρανιέρι συνεργάστηκε ή ανέδειξε επιφανείς ποδοσφαιριστές όπως οι Τζόλα, Μεντιέτα, Κανιθάρες, Λάμπαρντ, Πετί, Ζέντεν, Γκαλάς, Τέρι, Βερόν, Κρέσπο, Τότι, Ντε Ρόσι, Ντι Βάιο κ.α., ενώ στη Μονακό υπό την προπονητική καθοδήγησή του βρισκόταν ο Ραμαντέλ Φαλκάο και ο συμπατριώτης του και πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ 2014, Χάμες Ροντρίγκες.