Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 19:00

Σημαντικές αλλαγές για την «Χρυσή Μπάλα»

Γράφτηκε από τον

Η «Χρυσή Μπάλα», το διάσημο τρόπαιο για τον καλύτερο παίκτη και την καλύτερη παίκτρια, που απονέμεται από το γαλλικό περιοδικό «France Football», θα αφορά από την περίοδο 2021-2022, μόνο την αθλητική σεζόν και όχι το σύνολο του ημερολογιακού έτους. Πρόκειται για μία αλλαγή, που αποσκοπεί στο να γίνει περισσότερο ελκυστικό, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (11/03) από το περιοδικό.

Το συγκεκριμένο βραβείο, που απονέμεται στο τέλος του ημερολογιακού έτους από την δημιουργία του, το 1956, θα είναι πλέον «ευθυγραμμισμένο» με την ποδοσφαιρική σεζόν, που διαρκεί από τον Αύγουστο έως τον Ιούλιο, και θα περιλαμβάνει μια αυστηρότερη κριτική επιτροπή, μια εκλεπτυσμένη προεπιλογή και σαφέστερα κριτήρια απονομής, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, που θα παρουσιάσει το «France Football» στην έκδοσή του που θα δημοσιευθεί το Σάββατο (12/03).

«Αυτή είναι μια ευκαιρία να δώσουμε νέα ώθηση στο βραβείο. Πριν, κρίναμε σε δύο μισές σεζόν. Θα είναι πιο "ευανάγνωστο"», δήλωσε σχετικά, ο Πασκάλ Φερέ, αρχισυντάκτης του «France Football», κατά την διάρκεια της παρουσίασης.

Η επόμενη τελετή απονομής, θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2022 και θα αφορά την σεζόν που άρχισε έναν χρόνο νωρίτερα, λαμβάνοντας υπόψη ειδικότερα το Champions League ανδρών (τελικός στις 28 Μαΐου) και το Euro γυναικών (6-31 Ιουλίου).

Το «France Football» έκανε και άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές, όπως η ένταξη του πρώην αστέρα, Ντιντιέ Ντρογκμπά, στην επιτροπή που είναι αρμόδια για την επιλογή των υποψηφίων.

Επιπλέον, ο αριθμός των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία, θα μειωθεί. Θα εξακολουθεί να αποτελείται από δημοσιογράφους, με έναν ψηφοφόρο ανά χώρα, αλλά η κριτική επιτροπή θα περιλαμβάνει τώρα μόνο 100 ψηφοφόρους για την «Χρυσή Μπάλα» των ανδρών (σε σύγκριση με 170 προηγουμένως), που αντιστοιχούν στις 100 πρώτες χώρες της κατάταξης της FIFA, και 50 για τις γυναίκες, με τον ίδιο τρόπο.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η συλλογική παρουσία και τα τρόπαια που κατακτήθηκαν θα πάρουν την... δεύτερη θέση στα κριτήρια, υπέρ της «ατομικής απόδοσης» και του «καθοριστικού και εντυπωσιακού χαρακτήρα των διεκδικητών», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ - ΜΠΕ