Τρίτη, 02 Σεπτέμβριος 2014 14:55

Στα 3 δισ. δολάρια ο μεταγραφικός «τζίρος» στην Ευρώπη

Γράφτηκε από τον

Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ αναδείχθηκαν -και μάλιστα μακράν του δεύτερου- πρωταθλητές στη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία "Deloitte", οι αγγλικές ομάδες της πρώτης κατηγορίας ξόδεψαν περίπου 1 δισ. ευρώ για την απόκτηση ποδοσφαιριστών, δηλαδή περίπου το 40% του συνολικού μεταγραφικού «τζίρου» στην Ευρώπη, ο οποίος ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια (περίπου 2.3 δισ. ευρώ). Με επικεφαλής τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που δαπάνησε σχεδόν 150 εκατ. λίρες για να αποκτήσει παίκτες όπως ο Ντι Μαρία και ο Φαλκάο, οι αγγλικοί σύλλογοι έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 835 εκατ. λιρών (περίπου 1 δισ. ευρώ), έναντι 630 εκατ. λιρών την περσινή περίοδο.

Παρά τις δαπανηρές κινήσεις της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα (αλλά ως ένα βαθμό και της Ατλέτικο), η πριμέρα ντιβιζιόν έρχεται μακράν δεύτερη με 530 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει γι' ακόμη μία φορά το οικονομικό χάσμα μεταξύ των ισχυρών ισπανικών συλλόγων και των... φτωχών συγγενών του πρωταθλήματος. Ακολουθούν οι ομάδες του καμπιονάτο με 345 εκατ. ευρώ, της μπουντεσλίγκα με 315 εκατ. και του σαμπιονά με 125 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης μεταγραφών που έχει υιοθετήσει η FIFA, συνολικά 1164 παίκτες άλλαξαν ομάδα μόνο στα προαναφερόμενα πέντε πρωταθλήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ