Τετάρτη, 08 Ιούνιος 2022 20:47

Ο προπονητής Μάρκος Στεφανίδης στο eleftheriaonline.gr: “Λάθος μου που έφυγα από την Καλαμάτα το 2018” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Ο Μάρκος Στεφανίδης στη δεύτερη θητεία του σε πάγκο μεσσηνιακής ομάδας, μετά από τη “Μαύρη Θύελλα”, οδήγησε τον Α.Ο. Διαβολιτσίου στη σημαντικότερη επιτυχία της ιστορίας του. Την κατάκτηση της 3ης θέσης στον 5ο όμιλο της Γ’ εθνικής.

Ο 55χρονος τεχνικός μίλησε στο eleftheriaonline.gr και τον Κώστα Ηλιόπουλο για την επιτυχημένη σεζόν στον ΑΟΔ, μας εξήγησε αν υπάρχουν... μυστικά γι’ αυτή την πορεία, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που προέκυψαν με το γηπεδικό.

Ακόμη ο Αθηναίος προπονητής χαρακτήρισε λάθος του που έφυγε από την Καλαμάτα το 2018 για να πάει στη Σπάρτη και σχολίασε την πορεία της “Μαύρης Θύελλας” στο φετινό πρωτάθλημα της Super League και την προοπτική που υπάρχει με τον Σάκη Τσιώλη στον πάγκο της.

Τέλος, απάντησε στην ερώτηση αν υπάρχουν ταλέντα στη Μεσσηνία και αν είναι αναξιοποίητα, ενώ αναφέρθηκε και στα μπαράζ ανόδου στη Γ’ εθνική, μιας και παρακολούθησε όλα τα εντός έδρας ματς του Πανθουριακού.

-Κ. Στεφανίδη, φέτος κατακτήσατε την 3η θέση με το Διαβολίτσι στον 5ο όμιλο της Γ’ εθνικής, παρότι αρχικός στόχος ήταν η παραμονή στην κατηγορία. Η ομάδα δεν κινδύνευσε με υποβιβασμό ποτέ και κάποια στιγμή έφτασε σε σημείο να κάνει μέχρι και πρωταθλητισμό. Περίμενες να πραγματοποιήσει τόσο καλή πορεία ο ΑΟΔ;

- “Η αλήθεια είναι πως πετύχαμε κάτι πολύ δύσκολο. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα πως θα φτάναμε στην 3η θέση, όμως πως θα σωζόταν η ομάδα ήμουν σχεδόν σίγουρος από την αρχή της χρονιάς.
Πίστευα πως το πρωτάθλημα θα ήταν πολύ ανταγωνιστικό και αυτό συνέβη. Υπήρχαν καλές ομάδες στον όμιλο και παίχθηκε αρκετά καλό ποδόσφαιρο. Ακόμη και οι ομάδες που υποβιβάστηκαν ήταν καλές ομάδες”.

-Το μυστικό για την καλή πορεία του ΑΟΔ ποιο ήταν;

Μ.Κ.: “Δεν υπάρχουν μυστικά, όλα είναι θέμα δουλειάς. Εγω προσπάθησα να αλλάξω τη νοοτροπία στην ομάδα, τόσο στους ποδοσφαιριστές όσο και στη διοίκηση. Τον τρόπο σκέψης μας και ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο.
Αυτό ήταν το πρώτο μας μυστικό και το δεύτερο είναι πως είχαμε καλά αποδυτήρια. Και γι’ αυτό επέλεξα παίκτες κρίνοντας εκτός από τα προσόντα τους και τον χαρακτήρα τους”.

-Πως ήταν η συνεργασία που είχατε με τους διοικούντες της ομάδας;

Μ.Κ.: “Σε γενικές γραμμές ήταν καλή η συνεργασία που είχαμε. Οι άνθρωποι δεν ήταν και εδώ συνέχεια λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, όμως έχουν αγάπη για τον τόπο τους και έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για την ομάδα”.

-Πόσο δύσκολες ήταν οι συνθήκες με τα προβλήματα που υπήρχαν με το γηπεδικό, τις προπονήσεις σε ουκ ολίγα γήπεδα; Πόσο δυσκόλεψε την προσπάθεια της ομάδας:

Μ.Κ.: “Είναι θέμα νοοτροπίας που είπαμε και πιο πάνω. Το να δεις τις δυσκολίες και να τις μετατρέψεις υπέρ σου. Δεν είναι το ποδόσφαιρο απλά κλοτσάω μια μπάλα, αλλά κάτι πολύ πιο πολύπλοκο και εμείς βρήκαμε τον τρόπο ως οργανισμός να μην μας επηρεάσει το γηπεδικό. Απλά δεν είχαμε το χρόνο να δουλέψουμε ορισμένους ποδοσφαιριστές σε κάποιες αδυναμίες που είχαν”.

-Υπάρχουν παίκτες του ΑΟΔ που μπορούν να αγωνιστούν σε μεγαλύτερες κατηγορίες; Που έχουν τα φόντα να παίξουν πιο ψηλά; Εκτός φυσικά από τον Κώστα Ηλιόπουλο που επί σειρά ετών αγωνιζόταν σε επαγγελματικές κατηγορίες...

Μ.Κ.: “Δεν το συζητώ για τον Κώστα Ηλιόπουλο. Μιλάμε για ένα ποδοσφαιριστή κόσμημα, που... τράβηξε και όλη την ομάδα. Οσον αφορά τα πιο μικρά παιδιά, είχαμε ορισμένους παίκτες όπως
ο Πάγια, ο Δημητρίου, ο Τσιγαρίδης, ο Μουλιάτος, ο Στραβάκος που μπορούν να προχωρήσουν.
Τα παιδιά αυτά προσπάθησαν, υπερέβαλαν εαυτούς και τους βγάζω το καπέλο. Να αναφέρω ένα παράδειγμα τον Πάγια που με το σωματότυπο που έχει, είναι ένας πληθωρικός παίκτης, που θεωρώ πως η θέση του είναι λίγο πιο πίσω, σαν κεντρικός αμυντικός και στην πορεία αν νιώσει τη σιγουριά θα μπορούσε να μετατεθεί στα χαφ”.

-Θα θέλατε να συνεχίσετε στην ομάδα του Διαβολιτσίου; Εχουν γίνει κάποιες συζητήσεις με τη διοίκηση;

Μ.Κ.: “Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με τη διοίκηση. Ολα είναι ανοιχτά.
Μια πρώτη συζήτηση θα γίνει με την ομάδα που ήμουν τη φετινή σεζόν και για δεοντολογικούς λόγους, αλλά η αγορά είναι ανοιχτή για όλους τόσο για μένα όσο και για το Διαβολίτσι”.

-Πριν 4 χρόνια είχατε περάσει από τον πάγκο της Καλαμάτας για μικρό χρονικό διάστημα. Πως είδατε φέτος την “Μαύρη Θύελλα” και τι έφταιξε που δεν κατέκτησε τον τίτλο;

Μ.Κ.: “Η Μαύρη Θύελλα είναι μία μεγάλη δύναμη και τότε που είχα έρθει είχα νιώσει αυτή τη δυναμική και τον παλμό της ομάδας και της πόλης.
Ηταν μία λάθος επιλογή μου το 2018 που τελείωνε το πρωτάθλημα, ήθελε δύο αγωνιστικές και έφυγα και πήγα στη Β’ εθνική στη Σπάρτη, ήταν μια λάθος επιλογή μου, που την έχω μετανιώσει.
Από εκεί και πέρα η Καλαμάτα φέτος έκανε πρωταθλητισμό. Ολα ξεκινούν από τον κόσμο, όμως είναι σημαντικό πως έχει μια στιβαρή διοίκηση. Τώρα κάποια διαδικαστικά θέματα όπως η μη αδειοδότηση ή το πρόβλημα με την κατάσταση υγείας, αυτά γίνονται και στις καλύτερες οικογένειες. Θεωρώ πως ακόμη και να μη συνέβαιναν όλα αυτά δεν θα πήγαινε πρώτη η ομάδα, έτσι όπως είναι δομημένο το πρωτάθλημα. Υπήρχαν ομάδες όπως ο Λεβαδειακός, που έχει μια πιο περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπέρ της. Δεν θεωρώ πως ήταν κάτι το πολύ ανώτερο ως ομάδα, αλλά είναι και η βαριά φανέλα που μετράει. Για να στηθεί μια ομάδα θέλει 3-5 χρόνια. Η παραίτηση του κ. Αναστόπουλου στοίχισε, γιατί ήταν μία ομάδα που την είχε χτίσει αυτός”.

-Θεωρείται πως με τον Σάκη Τσιώλη που επιστρέφει στην Καλαμάτα μετά από 17 χρόνια υπάρχουν οι προϋποθέσεις να τα καταφέρει και να ανέβει στη Super League;

M.K.: “Είναι ένας έμπειρος προπονητής, καταξιωμένος, έχει την εμπειρία ανόδων και μπορεί να μεταδώσει το κομμάτι του πρωταθλητισμού στους παίκτες.
Ηταν θετικό το άκουσμα του ονόματός του και μακάρι η ομάδα να πάει και πάλι στα σαλόνια της Α’ εθνικής και να γεμίζει το γήπεδο.
Είχα έρθει στον αγώνα μπαράζ με τον Διαγόρα στο γήπεδο του Μεσσηνιακού πριν 3 χρόνια και όταν είδα αυτό τον κόσμο, κατάλαβα τη δυναμική που έχει αυτή η ομάδα. Εμπαινες στο γήπεδο και ανατρίχιαζες! Είναι μια ποδοσφαιρική πόλη η Καλαμάτα και δεν πρέπει να λείπει από την Α’ εθνική”.

-Υπάρχουν αναξιοποίητα ταλέντα στη Μεσσηνία; Είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τα παιδιά που ξεκινούν να παίξουν ποδόσφαιρο μια “Μαύρη Θύελλα” στην Α’ εθνική;

Μ.Σ.: “Η Καλαμάτα δεν αμελητέα ποσότητα, ακόμη και στο τοπικό που ήταν πρέπει να αποτελεί πόλο έλξης. Υπάρχουν παίκτες και DNA στη Μεσσηνία, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.
Πρέπει να το αξιοποιήσεις όλο αυτό και να δουλέψεις πάνω στις αδυναμίες σου. Αν κάποιο παιδί είναι ταλέντο και δουλέψει θα πάει πολύ ψηλά.
Η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή των νεαρών παιδιών τη σημερινή εποχή και πολλά ταλέντα δεν δουλεύουν όσο θα έπρεπε.
Ενώ κάποια παιδιά που δεν έχουν τόσο ταλέντο, αλλά έχουν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, τα βλέπεις και προχωράνε και παίζουν. Αυτό συμβαίνει και με πολλά παιδιά μεταναστών.
Εχει χαθεί η αλάνα που υπήρχε κάποτε και που ήταν σκληρή. Τώρα πολλά παιδιά είναι σε ακαδημίες, είναι πιο αποστειρωμένα, ενώ στην εξίσωση έχουν μπει σε πολλές περιπτώσεις και οι γονείς, που θεωρούν πως τα παιδιά τους πρέπει να προχωρήσουν. Κάτι που γίνεται και στο εξωτερικό βέβαια, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα”.

-Παρακολουθήσατε τα μπαράζ ανόδου στη Γ’ εθνική που συμμετείχε και ο Πανθουριακός; Ποια η γνώμη σας;

Μ.Κ.: “Η ομάδα της Θουρίας ήταν ανώτερη στα παιχνίδια που είδα, ακόμη και στις ισοπαλίες που έφερε με Παλληξουριακό και Πάτραι.
Η γενική αίσθηση ήταν πως ο Πανθουριακός τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο ήταν καλύτερη ομάδα από όλες”.

-Ποιον προπονητή (Ελληνα ή ξένο) έχετε ως πρότυπο; Σας αρέσει η φιλοσοφία του, η μεθοδολογία του, το κοουτσάρισμα του...

Μ.Κ.: “Είμαι υπέρ αυτών που συνδυάζουν τόσο το κοουτσάρισμα όσο και την εκπαίδευση, την προετοιμασία δηλαδή πριν τον αγώνα. Και εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε αξιόλογους προπονητές, οι οποίοι δουλεύουν και στο εξωτερικό και δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά πράγματα από τους ξένους. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι και θέμα μάρκετινγκ για να προχωρήσει ένας προπονητής”.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: