Τρίτη, 29 Νοέμβριος 2022 19:47

Ολλανδία και Σενεγάλη προκρίθηκαν στους 16 του Μουντιάλ από τον 1ο όμιλο (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Με τη διεξαγωγή της 3ης αγωνιστικής, ολοκληρώθηκε ο 1ος όμιλος του Μουντιάλ 2022, με την Ολλανδία ως πρώτη και τη Σενεγάλη ως δεύτερη, να είναι οι ομάδες που συνεχίζουν στην επόμενη φάση των 16 (νοκ-άουτ), μετά τις νίκες τους 2-0 επί του Κατάρ και επί του Εκουαδόρ 2-1 αντίστοιχα.

Ολλανδία-Κατάρ 2-0

Η Ολλανδία χωρίς να φορτσάρει, πολύ εύκολα νίκησε το Κατάρ 2-0 και με επτά βαθμούς προκρίθηκε στους «16» ως πρώτη, από τον 1ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, περιμένοντας να διασταυρωθεί με τον δεύτερο από το 2ο γκρουπ.

Με το κλασικό 3-4-1-2 πάρεταξε την ομάδα του ο Λουίς Φαν Χααλ, με τον Νόπερτ κάτω από τα δοκάρια, τους Τίμπερ, Βαν Ντάικ και Ακέ τριάδα στην άμυνα, τους Ντάμφρις, Ντε Ρον, Φρένκι Ντε Γιονγκ και Μπίντ στη μεσαία γραμμή, και τον Κλάασεν πίσω από τους προωθημένους Χάκπο και Ντεπάι.

Με το αμυντικό 5-3-2 κατέβασε το Κατάρ ο Φέλιξ Σάντσες με τους Μοχάμεντ, Μιγκέλ, Κουχί, Χασάν και Αχμέντ στην άμυνα, τους Αλ Χαϊντός, Μαντίμπο και Χτέμ στη μεσαία γραμμή και τους Αφίφ και Αλί στην κορυφή της επίθεσης.

Οι «οράνιε» μπήκαν φουριόζοι στο παιχνίδι και στα πρώτα 20 λεπτά της αναμέτρησης απείλησαν επτά φορές την εστία τους Μπάρσαμ, ωστόσο οι Ντεπάι, Κλάασεν και Μπλιντ δεν μπόρεσαν να απειλήσουν με αξιώσεις την εστία του Κατάρ. Ότι δεν κατάφεραν οι συμπαίκτες του, το έκανε με ένα φανταστικό τέρμα ο Χάκπο στο 26'.

Ο Ντεπάι κουβάλησε ωραία την μπάλα, μοίρασε στο Χάκπο, εκείνος συνεργάστηκε με τον Κλάασεν και όταν έγινε αποδέκτης της μπάλας, την έστειλε στα δίχτυα με ένα πανέμορφο σουτ εκτός περιοχής για το 1-0.

Από την επίτευξη του γκολ και μετά, το σύνολο του Λουίς Φαν Χάαλ έριξε αισθητά τον ρυθμό της αναμέτρησης, κυκλοφορώντας την μπάλα στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Έτσι, οι δύο ομάδες πήγαν στην ανάπαυλα με το 1-0 υπέρ των Ολλανδών να παραμένει.

Το δεύτερο μέρος άρχισε όπως ξεκίνησε για τους Ολλανδούς, με την μόνη διαφορά πως κατάφεραν να σκοράρουν. Στο 49ο λεπτό ο Ντεπάι βρέθηκε στην περιοχή, έκανε το σουτ, ο Μπάρσαμ έκανε εκπληκτική επέμβαση, αλλά η μπάλα στρώθηκε στον Φρένκι Ντε Γιονγκ, ο οποίος πολύ εύκολα πλάσαρε στην ανυπεράσπιστη εστία για το 2-0.

Οι «οράνιε« έριξαν ξανά αισθητά τον ρυθμό, και απειλούσαν ανά διαστήματα. Στο 69΄ο Μπεργκχάους σκόραρε σε κενή εστία, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε σωστά για χέρι του Χάκπο στην αρχή της φάσης.

Το Κατάρ προσπάθησε να βρει το γκολ της τιμής, ωστόσο στις προσπάθειες των Χατέμ, Κεντέρ και Μουστάφι, ο Νόπερτ ήταν πάντα στο σωστό σημείο και «καθάριζε» τις φάσεις.

Στο 90'+2' η Ολλανδία έφτασε κοντά και στο 3-0, ωστόσο το υπέροχο τεχνικό σουτ του Μπεργκχάους σταμάτησε στο δοκάρι.

Έτσι το 2-0 ήταν το τελικό σκορ με την Ολλανδία να πραγματοποιεί μια μεστή εμφάνιση, την καλύτερη της στο Παγκόσμιο Κύπελλο και πλέον περιμένει την δεύτερη ομάδα του 2ου ομίλου (Αγγλία, ΗΠΑ, Ιράν, Ουαλία), όπου θα αντιμετωπίσει με ανεβασμένη ψυχολογία στη επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ολλανδία (Λουίς Φαν Χάαλ/3-4-1-2): Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Ακέ, Ντούμφρις, Ντε Ρον(82΄Κοπμάινερς), Ντε Γιονγκ(86’ Τέιλορ), Μπλιν, Κλάασεν( 66΄Μπεργκχάους), Ντεπάι (66’ Γένσεν), Χάκπο (82’ Βέγκχορστ)

Κατάρ (Φέλιξ Σάντσεθ/5-3-2): Μπαρσάμ, Μοχάμεντ (85΄Κεντέρ), Μιγκέλ, Κούκι, Χασάν, Αχμέντ, Αλ Χαϊντός(64’Ασανταλά), Μαντιμπό (64’ Μπουντιάφ), Χατέμ (85’ Αλαλντίν), Αλί (64’ Μουντάρι), Αφίφ

Διαιτητής: Μπακαρί Γκασαμά (Γκάμπια).

Εκουαδόρ-Σενεγάλη 1-2

Μια μεγάλη νίκη-πρόκριση στη φάση των «16» του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου πανηγυρίζει η Σενεγάλη, η οποία επικράτησε με 2-1 στον «τελικό» του 1ου ομίλου κόντρα στο Εκουαδόρ, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση πίσω από την Ολλανδία.

Χάρη στα γκολ των Ισμαϊλά Σαρ (πέναλτι στο 44’) και Κουλιμπαλί (70’) , οι Αφρικανοί προκρίθηκαν στους «16» ενός Μουντιάλ για δεύτερη φορά στην ιστορία τους και πρώτη μετά από το 2002, στην χρονιά που έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά, στη διοργάνωση που διεξήχθη σε Κορέα και Ιαπωνία.

Από την άλλη, απογοήτευση για το Εκουαδόρ, το οποίο θα προκρινόταν ακόμα και σε περίπτωση ισοπαλίας. Ισοφάρισε προσωρινά ο Καϊσέδο, αλλά μόλις δύο λεπτά αργότερα ο Κουλιμπαλί σκόραρε το νικητήριο γκολ για τη Σενεγάλη.

Με 4-3-3 παρέταξε την ομάδα του ο Αργεντινός, Γκουστάβο Αλφάρο, επιλέγοντας τον Γκαλίνδες κάτω από τα δοκάρια και τους Πρεσιάδο, Εστουπινιάν, Χινκαπιέ, Τόρες ως αμυντική τετράδα. Γκρουέσο, Καϊσέδο και Φράνκο ήταν η τριάδα στα χαφ, ο Ένερ Βαλέντσια ξεπέρασε τον τραυματισμό του και ξεκίνησε ως αριστερό εξτρέμ, με τον Πλάτα δεξιά και τον Εστράδα ως μοναδικό προωθημένο.

Από την άλλη, ο Αλιού Σισέ επέλεξε και εκείνος το 4-3-3, με τον Μεντί ως τερματοφύλακα και τους Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Ντιαλό και Γιάκομπς μπροστά του ως αμυντική τετράδα. Σις, Ιντρισά Γκέιγ και Παπέ Γκέιγ ήταν η τριάδα στον χώρο του κέντρου, με τον Ισμαϊλά Σαρ ατιστερό εξτρέμ, τον Εντιαγέ δεξιά και τον Ντιά ως κεντρικό επιθετικό. Στον πάγκο βρέθηκε ο Σισέ του Ολυμπιακού.

Η Σενεγάλη ήταν εκείνη που ξεκίνησε δυνατότερα την αναμέτρηση, αφού ήταν και η ομάδα που ήταν αναγκασμένη να ψάξει το γκολ, γνωρίζοντας πως με ισοπαλία θα αποκλειόταν. Στο 3ο κιόλας λεπτό ο Ιντρίσα Γκέιγ βρέθηκε ολομόναχος στη μεγάλη περιοχή του Εκουαδόρ, αλλά σούταρε με δύναμη άουτ, ενώ στο 8’ ο Σαμπαλί έβγαλε με όμορφη κάθετη τετ-α-τετ τον Ντιά, με τον τελευταίο να σουτάρει δίπλα από το δεξί δοκάρι του Γκαλίνδες.

Η ομάδα του Αλιού Σισέ συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και έχασε μία ακόμη ευκαιρία στο 24', όταν ο πολύ δραστήριος Σαρ πίεσε και έκλεψε, αλλά το φαλτσαριστό του σουτ κόντραρε στον Τόρες και πέρασε άουτ.

Τελικά οι Αφρικανοί κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα κόντρα στο ακίνδυνο Εκουαδόρ λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, με τον Σαρ να παίρνει πέναλτι από τον Χινκαπιέ και τον ίδιο να εκτελεί εύστοχα, για το 0-1 στο 44'.

Στο δεύτερο ημίχρονο το Εκουαδόρ πήρε την κατοχή ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης και στο 49' απείλησε με μακρινό σουτ του Σιφουέντες, ενώ στο 57' ο Εστράδα πήρε κεφαλιά μετά από όμορφη σέντρα του Εστουπινιάν, αλλά ο Μεντί μπλόκαρε εύκολα.

Στο 68' το Εκουαδόρ ισοφάρισε (1-1) μετά από εκτέλεση κόρνερ, κεφαλιά του Τόρες και κοντινό πλασέ του Καϊσέδο, αλλά η χαρά του κράτησε μόλις δύο λεπτά.

Στο 70' ο Ιντρίσα Γκέιγ εκτέλεσε φάουλ, ο Βαλέντσια έδιωξε άτσαλα και ο Κουλιμπαλί από κοντά έγραψε με πλασέ το 1-2.

Στο 76' το Εκουαδόρ έφτασε ξανά κοντά στην ισοφάριση, αλλά ο Μεντί απέκρουσε όμορφο γυριστό του Πλάτα από το ύψος του πέναλτι, με τη Σενεγάλη να αντέχει στη μεγάλη πίεση που της άσκησαν οι αντίπαλοί της στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, επικρατώντας με 2-1 και πανηγυρίζοντας μια ιστορική πρόκριση.

Εκουαδόρ (Γκουστάβο Άλφαρο, 4-3-3): Γαλίνδες- Πρεσιάδο (85' Πορόσο), Εστουπινιάν, Χινκαπιέ, Τόρες- Γρουέσο (46’ Σιφουέντες), Καϊσέδο, Φράνκο (46’ Σαρμιέντο) - Βαλένσια, Πλάτα, Εστράδα (64’ Ρεάσκο)

Σενεγάλη (Αλιού Σισέ, 4-3-3): Μεντί- Σαμπαλί, Ντιαλό, Κουλιμπαλί, Τζέικομπς- Σις (74’ Ν. Μεντί), Γκούειγ- Εντιαγέ (74’ Ντιένγκ), Σαρ, Γκιέιγ- Ντιά (90'+5' Σισέ)

Πηγή: tvxs.gr