Παρασκευή, 26 Σεπτέμβριος 2014 17:29

Η FIFA θα απαγορεύσει την ιδιοκτησία παικτών από τρίτα μέρη

Γράφτηκε από τον

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία συμφώνησε να απαγορεύσει την ιδιοκτησία παικτών από τρία μέρη, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

Ο Ελβετός παράγοντας τόνισε ότι θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας για να εφαρμόσει την απαγόρευση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά από «μια μεταβατική περίοδο». «Πήραμε μια σταθερή απόφαση ότι η ιδιοκτησία από τρίτα μέρη θα πρέπει να απαγορευθεί, αλλά δεν μπορεί να απαγορευθεί άμεσα. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μπλάτερ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Η ανακοίνωση από μέρους του επικεφαλής της παγκόσμιας συνομοσπονδίας ακολούθησε τις πιέσεις της UEFA, η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα απαγόρευε μονομερώς την ιδιοκτησία από τρίτα μέρη, εάν δεν ενεργούσε η FIFA.

Η ιδιοκτησία από τρίτα μέρη είναι όταν τα μεταγραφικά δικαίωματα του παίκτη ανήκουν πλήρως ή μερικώς στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή ή σε εταιρεία, αντί για τον σύλλογο του παίκτη. Αυτή η πρακτική είναι διαδεδομένη στη Βραζιλία και την Αργεντινή, αλλά υφίσταται επίσης και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Στο μεταξύ, ο Μπλάτερ επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της FIFA, καθώς θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο στις αρχαιρεσίες της 29ης Μαΐου 2015. «Αποδέχθηκα το αίτημα ορισμένων ομοσπονδιών να διεκδικήσω μια πέμπτη θητεία» εξήγησε ο 78χρονος Ελβετός μετά το τέλος της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής. Πάντως, η υποψηφιότητα του Μπλάτερ δεν αποτελούσε μυστικό, καθώς ο ίδιος την είχε ουσιαστικά προαναγγείλει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο προβλήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου στο συνέδριο "Soccerex" που έλαβε χώρα στο Μάντσεστερ και στο οποίο έλεγε μεταξύ άλλων: «Θα ενημερώσω την εκτελεστική επιτροπή. Είναι ζήτημα σεβασμού επίσης να πω τότε στην ποδοσφαιρική οικογένεια: "Ναι, θα είμαι έτοιμος. Θα είμαι υποψήφιος"».

πηγή: ΑΠΕ