Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023 10:15

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΛΤΣΟ ΓΚΕΟΡΓΚΙΟΣΚΙ ΣΤΗΝ “Ε”: "Δεν ήρθα εδώ για λεφτά, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε"

Γράφτηκε από τον
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΛΤΣΟ ΓΚΕΟΡΓΚΙΟΣΚΙ ΣΤΗΝ “Ε”: "Δεν ήρθα εδώ για λεφτά, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε"

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φαντάκο

Δύο μήνες στον πάγκο της Καλαμάτας συμπλήρωσε χθες ο Ιλτσο Γκεοργκιόσκι. Ο τέταρτος κατά σειρά τεχνικός στη σεζόν μετά τους Σάκη Τσιώλη (δεν πρόλαβε να κοουτσάρει σε επίσημο ματς), Νίκο Αναστόπουλο και Νίκο Κακαλέτρη. Ο 51χρονος προπονητής από τη Βόρεια Μακεδονία, υπέγραψε στις 4 Φεβρουαρίου σε μια περίοδο που το πρωτάθλημα της Super League 2 είχε κατεβάσει ρολά. Η δράση άρχισε και πάλι από τα μέσα Μαρτίου και ο Γκεοργκιόσκι μετρά σε τέσσερα παιχνίδια δύο νίκες (Ηρόδοτο, Ολυμπιακό Β'), μια ισοπαλία (με ΑΕΚ Β') και μια ήττα από την πρωτοπόρο του δευτέρου ομίλου και φαβορί για την άνοδο, Κηφισιά. Η συνέχεια περιλαμβάνει το σημερινό πελοποννησιακό ντέρμπι με την Παναχαϊκή και το κυριακάτικο ματς με τα Χανιά.Παραμονές του ματς στην Πάτρα, ο προπονητής της Καλαμάτας μας μίλησε για τις πρώτες του εντυπώσεις στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, τις μελλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις εμπειρίες του.
Διότι η αλήθεια είναι, ότι ούτε εμείς γνωρίζαμε τις υψηλές θέσεις που κατέχει σε FIFA και UEFA, τις διασυνδέσεις, αλλά και τη φιλοσοφία του.
Το μόνο γνωστό την ημέρα της ανακοίνωσης της συμφωνίας με την Καλαμάτα, ότι διατέλεσε για έξι χρόνια, από το 2012 έως το 2018, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η Καλαμάτα είναι η πρώτη δουλειά ως προπονητής στο εξωτερικό. Στην πατρίδα του έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα με την Βαρντάρ Σκοπίων, ενώ διατηρεί ακαδημία ποδοσφαίρου και μεταξύ άλλων είναι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, μέλος της Επιτροπής Διοργανώσεων της FIFA, ενώ την περίοδο 2015-2019, ήταν μέλος και στην Επιτροπή Διοργανώσεων της UEFA.
Στο πρόσφατο Μουντιάλ του Κατάρ, αγωνίστηκε στο φιλικό με τους Legens του αθλήματος, δίπλα σε μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου.

Γιατί ήρθε

Και η εύλογη απορία μας είναι τι κάνει στην Καλαμάτα; Ο Ιλτσο Γκεοργκιόσκι, χαμογελάει και ξεκαθαρίζει ότι:" Eχω όρεξη, μου αρέσει η προπονητική. Δεν ήρθα εδώ για λεφτά. Μου άρεσε η σκέψη και το πρότζεκτ του κ. Πρασσά, να ανεβάσει την ομάδα σε πιο υψηλό επίπεδο. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν έχουμε και τη στήριξη του κόσμου. Θέλουμε να έρθουν περισσότεροι στο γήπεδο, ώστε να πετύχουμε του χρόνου το στόχο της ανόδου", λέει ο τεχνικός της Καλαμάτας, με τη βοήθεια του μεταφραστή και συνεργάτη του Βλαντιμίρ Ντιμιτρόφσκι, παλιού παίκτη της Κέρκυρας και της Δόξας Δράμας που γνωρίζει ελληνικά.
Ο Ιλτσο Γκεοργκιόσκι είναι στο στάδιο της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ενώ μιλά άπταιστα σέρβικα, αλβανικά και αγγλικά.
Στην Καλαμάτα άλλωστε έχει υπογράψει συμβόλαιο 1,5 έτους και δεν κρύβει ότι θέλει τη νέα σεζόν να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα. Φέτος ήρθε σε μια περίοδο, που το τρένο της ανόδου έχει χαθεί με το -17 από την κορυφή, αλλά αυτό δεν σημαίνει αδιαφορία.
"Δεν μπορώ να πω, που θα φθάσουμε. φέτος. Πάμε να κερδίσουμε κάθε αγώνα και στο τέλος θα δούμε που θα τερματίσουμε. Είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό στο μυαλό μας. Στην αρχή οι παίκτες δεν με ήξεραν. Μετά από δύο μήνες, κατάλαβαν ότι θέλω μόνο να τους βελτιώσω. Ολοι είμαστε επαγγελματίες. Μιλάω συνέχεια με τον κ. Πρασσά και σίγουρα τη νέα σεζόν, θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Και φέτος όμως, όπως είπα, θέλουμε να κερδίζουμε κάθε αγώνα, να καταλάβουν τη φιλοσοφία μου και να είμαστε έτοιμοι για του χρόνου".
Για τις εντυπώσεις του από την πόλη και αν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα λόγω της καταγωγής του και της κόντρας των δύο χωρών με την ονομασία ξεκαθαρίζει: "“Μου αρέσει πολύ η πόλη, είναι όμορφη. Οι άνθρωποι είναι καλοί και νιώθω ότι είμαι ευπρόσδεκτος και τους ευχαριστώ. Δεν ένιωσα διαφορά. Να βάλουμε την πολιτική στην άκρη. Είμαι πολύ ευχαριστημένος” από εδώ".

Η σχέση με τους παίκτες

Για τις ποδοσφαιρικές συνθήκες που συνάντησε στην ομάδα " Εχουμε καλή ποιότητα ατομικά, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε σύνολο. Να δουλεύουμε σαν μία ομάδα. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Είδαν για παράδειγμα οι παίκτες πως όταν πιέζουμε όλοι μαζί ψηλά, κάνουμε ευκαιρίες. Εάν σε κάθε αγώνα, έχουμε τα νούμερα που έδειξε το GPS στο τελευταίο ματς και δίνουμε το μάξιμουμ, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να χάσουμε από ομάδα της Super League 2. Περιμένω να συνεχίσουν έτσι'.
Για τη σχέση του με τους παίκτες σημειώνει ότι στην αρχή δεν τον γνώριζαν, αλλά στην πορεία κατάλαβαν ότι είναι δίκαιος με όλους. Οποιος αποδίδει αυτά που πρέπει θα αγωνίζεται, διαφορετικά θα κάθεται στον πάγκο ή στην εξέδρα. Πρόσφατο παράδειγμα ο πρώτος σκόρερ Χρήστος Ρόβας, ο οποίος επέστρεψε δυναμικά και σκόραρε τόσο στην Κρήτη, όσο και το Σάββατο με τον Ολυμπιακό Β'.
"Η Καλαμάτα είναι μεγάλο πρότζεκτ, αλλά δεν γίνεται να αλλάξουν τα πράγματα από τη μία μέρα στην άλλη. Δουλεύουμε καθημερινά για να βελτιωθούμε. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι παίκτες, ότι είμαι δίκαιος με όλους. Προσπαθώ να περάσω τη νοοτροπία του νικητή. Να έχουμε αγωνιστική ταυτότητα, με σκληρή δουλειά σε κάθε προπόνηση. Είμαι δίκαιος. Οποιος και αν είναι, αν δεν κάνει αυτό που θέλω εγώ, δεν έχει τη σωστή συμπεριφορά, δεν θα παίζει. Ξέρω ότι έχουν ποιότητα".

Για το διπλό στην Πάτρα

Ο Ιλτσο Γκεοργκιόσκι αναφέρθηκε και στο σημερινό τεστ με την Παναχαϊκή. "Κάθε ματς είναι δύσκολο. Εννοείται ότι θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την Παναχαϊκή. Ξέρω ότι αν οι παίκτες δώσουν το μάξιμουμ, μπορούν να απαντήσουν θετικά. Την τελευταία περίοδο έχουμε πολλούς τραυματίες. Μας δυσκολεύει, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Η κατηγορία έχει κάποιες δυνατές ομάδες. Τώρα έχουμε ντέρμπι με την Παναχαϊκή, που είναι από τις καλύτερες ομάδες στον όμιλο, όπως και ο Απόλλωνας, η Καλλιθέα και η Κηφισιά", σημείωσε.
Ο ίδιος παρακολουθεί και την κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και του έκανε εντύπωση που ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε τον Αρη.
Θεωρεί ότι η ΑΕΚ είναι κοντά στον τίτλο, αν και θέλει να το πάρει ο Ολυμπιακός και βλέπει ότι ο ΠΑΟΚ παίζει καλό ποδόσφαιρο και ξεχωρίζει τον Κωνσταντέλια.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο πλάνο που είχε εκπονήσει στη χώρα του και έφερε αποτελέσματα με την πρόκριση της εθνικής ανδρών στο Euro, αλλά και τις επιτυχίες των Ελπίδων. Θυμίζουμε ότι ήταν για μια εξαετία επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στην πατρίδα του. "Ηταν ένα δεκαετές πλάνο. Ξεκινούσε για παιδιά ηλικίας από 7 ετών. Δημιουργήσαμε την ακαδημία της εθνικής και βάλαμε το ποδόσφαιρο και στα σχολεία, όπου προπονητές που αμείβονταν από την Ομοσπονδία έκαναν προπόνηση και επέλεγαν τους καλύτερους παίκτες. Πήραμε τα ταλέντα από όλες τις ομάδες. Εμεναν μαζί και φάνηκαν τα αποτελέσματα. Πρώτα στις μικρές κατηγορίες. Από την Κ 21 που πήγε στο Euro σήμερα 11 παίκτες παίζουν στην ανδρική ομάδα. Παράλληλα μειώσαμε τις ομάδες στην πρώτη κατηγορία, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα".

Ποιος είναι

Ο Ιλτσο Γκεοργκιόσκι ως ποδοσφαιριστής ήταν κεντρικός αμυντικός και διεθνής με τη χώρα του. Επαιξε σε Λοκομοτίβ Σόφιας (1η κατηγορία Βουλγαρίας), Μπνεί Σαχνίν (1η Ισραήλ) φτάνοντας έως τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ισραήλ, Μπνέι Γιούντα (1η Ισραήλ), Ντενιζλίσπορ (1η Τουρκίας) και στην Makedonija GP (1η Βόρειας Μακεδονίας).
Ως προπονητής από το 2001 έως το 2003 ήταν στην Κ 18 και υπεύθυνος ακαδημιών της Makedonija GP Την επόμενη σεζόν ανέλαβε προπονητής της ανδρικής ομάδας και βραβεύτηκε ως ο καλύτερος νέος προπονητής της χρονιάς. Εργάστηκε στην εθνική Κ 19 της Βόρειας Μακεδονίας, με την οποία προκρίθηκε στο EURO Κ19 σε όμιλο κόντρα σε Τουρκία, Ρουμανία και Αλβανία Τη σεζόν 2008-2008 πήρε το πρωτάθλημα με την Makedonija GP και ήταν και φιναλίστ του Κυπέλλου. Ακολούθησαν δύο σερί πρωταθλήματα με την Βαρντάρ Σκοπίων. Το 2012 ανέλαβε πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας και έμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2018. Επέστρεψε πέρυσι στην προπονητική και συμφώνησε με την FC Bregalnica Stip (1η κατηγορία Βόρειας Μακεδονίας) για να έρθει τον Φεβρουάριο η Καλαμάτα.
Ο Ιλτσο Γκεοργκιόσκι είναι επίσης Τεχνικός παρατηρητής σε FIFA και UEFΑ. Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026. Μέλος της Επιτροπής Διοργανώσεων της FIFA. Μέλος της Επιτροπής της FIFA για το Ποδόσφαιρο Σάλας, ενώ από το 2015 έως το 2019, ήταν μέλος της Επιτροπής Διοργανώσεων της UEFA.