Δευτέρα, 08 Μάιος 2023 13:26

Α’ ΤΟΠΙΚΗ: Για πρώτη φορά δύο αήττητες ομάδες!

Γράφτηκε από τον

 

Είναι δυνατόν μια ομάδα να τερματίζει αήττητη σε ένα πρωτάθλημα και όμως στο τέλος να μην πανηγυρίζει τον τίτλο; Κι όμως γίνεται!

Συνέβη στο φετινό πρωτάθλημα της Α’ τοπικής Μεσσηνίας, όπου η Κυπαρισσία κατέκτησε τη δεύτερη θέση όντας αήττητη όλη τη χρονιά. Ο τίτλος πήγε στα γειτονικά Φιλιατρά, όπου η Εράνη διατήρησε και αυτή το αήττητο και με δύο βαθμούς διαφορά κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Πρόκειται για κάτι μοναδικό στα χρονικά του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου και δεν έχει ξανασυμβεί δύο ομάδες να ολοκληρώνουν αήττητες ένα πρωτάθλημα!Ας δούμε αρχικά τα στατιστικά των δύο φετινών μονομάχων του τίτλου και στη συνέχεια να θυμηθούμε ποιες άλλες ομάδες είχαν κατακτήσει αήττητες τον τίτλο στην Α’ τοπική Μεσσηνίας.

Τα στατιστικά της πρωταθλήτριας Εράνης

Η πρωταθλήτρια Εράνη κατέκτησε 88 βαθμούς, έχοντας 27 νίκες και 7 ισοπαλίες, ενώ έβαλε 104 γκολ και δέχθηκε 15.
Οι τρεις από τις επτά ισοπαλίες για τους πράσινους ήρθαν στις έξι πρώτες αγωνιστικές. Στη 2η έφεραν 1-1 στα Φιλιατρά με την Κυπαρισσία, την 4η αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με τον Πάμισο στη Μεσσήνη και την 6η έφεραν πάλι ισοπαλία με σκορ 2-2 με τον Ηρακλή Καλαμάτας στο “Π. Μπαχράμης”, σε ένα ματς που ήταν μπροστά στο σκορ με 0-2 μέχρι το 71’!
Στη συνέχεια φτάνουμε στη 12η αγωνιστική όταν έφερε 1-1 με τον Πανθουριακό στα Φιλιατρά, σε ένα ματς που πήρε τον βαθμό χάρις σε γκολ του Μπάρκα στο 90’ με φάουλ.
Μετά έμεινε όρθια στην Κυπαρισσία απέναντι στον ΑΟΚ, αποσπώντας ισοπαλία 1-1 για την 19η αγωνιστική και το ίδιο σκορ είχαμε και την 21η αγωνιστική στο ντέρμπι με τον Πάμισο στα Φιλιατρά.
Η τελευταία απώλεια βαθμών για την ομάδα του Κώστα Λυμπερόπουλου ήταν την 29η αγωνιστική όταν αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον Πανθουριακό στο γήπεδο του Μεσσηνιακού.

Τα στατιστικά της δεύτερης Κυπαρισσίας

Ο ΑΟΚ συγκέντρωσε 86 βαθμούς, έχοντας 26 νίκες και 8 ισοπαλίες, με τα γκολ να είναι 103-17.
Πάντως η Κυπαρισσία είχε ένα πολύ νωθρό ξεκίνημα, βρέθηκε αρκετά πίσω στη βαθμολογία από Πάμισο και Εράνη, αλλά κατόρθωσε να ανακάμψει και να διεκδικήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ξεκίνησε με τρεις ισοπαλίες στις τρεις πρώτες αγωνιστικές! Στην πρεμιέρα 0-0 με Ράχη στο “Π. Μπαχράμης”, 1-1 τη 2η αγωνιστική στα Φιλιατρά και 2-2 στην έδρα της την 3η αγωνιστική με τον Πανθουριακό.
Η πρώτη νίκη ήρθε την 4η αγωνιστική όταν επικράτησε 1-0 στο “Π. Γεωργανάς” της Σπερχογείας.
Οι γκέλες δεν σταμάτησαν όμως στο ξεκίνημα για τους “κυανόλευκους” και η μεγαλύτερη ήταν με το Καλό Νερό εντός έδρας που έφεραν 0-0.
Δύο χαμένοι βαθμοί απέναντι σε μια ομάδα που δύο μήνες αργότερα σταμάτησε από το πρωτάθλημα. Δύο βαθμοί που εν τέλει στοίχισαν στην ομάδα του Γιώργου Καλόμαλου.
Μετά φτάνουμε στη 12η αγωνιστική όταν η Κυπαρισσία παραχώρησε ισοπαλία 0-0 στον Πάμισο και μετά αναδείχθηκε και πάλι ισόπαλη με σκορ 1-1 στο Τριφυλιακό ντέρμπι με την Εράνη.
Την επόμενη αγωνιστική ο ΑΟΚ αναδείχθηκε ισόπαλος με σκορ 2-2 κόντρα στον Πανθουριακό στο γήπεδο του Μεσσηνιακού. Μάλιστα ισοφάρισε 2-2 στο 85’ με τον Κυβελίδη, ενώ στο 95’ ακυρώθηκε γκολ του ίδιου που θα γινόταν το 2-3.
Η τελευταία απώλεια για την Κυπαρισσία ήταν την 22η αγωνιστική όταν έμεινε στο 1-1 με τη Μεθώνη.
Κοινός παρονομαστής και των δύο μνηστήρων του τίτλου, πως κανείς δεν κέρδισε μέσα έξω τον Πανθουριακό!

Μόνο η Μάνη τους κέρδισε και τους δύο!

Επίσης ένα άλλο στατιστικό που χρήζει αναφοράς ήταν πως τόσο η Εράνη όσο και η Κυπαρισσία ηττήθηκαν μία φορά τη σεζόν 2022-23, στο θεσμό του κυπέλλου από την ίδια ομάδα! Η φιναλίστ του Κυπέλλου Μεσσηνίας Α.Ε. Μάνης ήταν αυτή που υποχρέωσε σε ήττα την Εράνη μέσα στα Φιλιατρά με 2-1 και με το ίδιο σκορ επικράτησε και της Κυπαρισσίας στο γήπεδο του Κάμπου, πετώντας εκτός διοργάνωσης και τις δύο ομάδες της Τριφυλίας.

Το φοβερό αήττητο πρωτάθλημα της Κυπαρισσίας το 2015

Πάμε να δούμε τώρα ποιες ήταν οι άλλες δύο ομάδες που διατήρησαν το αήττητο στην Α’ τοπική Μεσσηνίας.
Τη σεζόν 2014-15 η Κυπαρισσία με τον Αλέξη Μαντζούνη στον πάγκο της διέγραψε μια απίστευτη πορεία, κατακτώντας τον τίτλο με 84 βαθμούς και έχοντας 27 νίκες και μόλις 3 ισοπαλίες!
Εχασε δηλαδή μόλις έξι βαθμούς, κάτι πραγματικά ασύλληπτο.
Είχε βάλει 72 γκολ και είχε δεχθεί μόλις 7, με τον Πάμισο να είναι δεύτερος με 75 βαθμούς.
Στη συνέχεια ο ΑΟΚ συμμετείχε στα μπαράζ ανόδου και ισοβάθμισε στην πρώτη θέση με 15 βαθμούς με την Α.Ε. Σπάρτης, με τον ΠΑΟΚ Κουτσοποδίου να έχει 4 και τον Πανθυρεατικό 1.
Κυπαρισσία και Σπάρτη έδωσαν ένα αξέχαστο μπαράζ στο γήπεδο του Περιστερίου, όπου η Λακωνική ομάδα νίκησε με 3-2 αν και ο ΑΟΚ στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0!
Ετσι έχασε την άνοδο στη Γ’ εθνική κατηγορία.

Το πήρε αήττητο το Διαβολίτσι το 2019

Η δεύτερη ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο επίσης αήττητη ήταν ο Α.Ο. Διαβολιτσίου τη σεζόν 2018-19. Με τον Κώστα Παλαμάρα στον πάγκο του ο ΑΟΔ πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία και έκοψε πρώτη το νήμα με 78 βαθμούς, έχοντας 24 νίκες και 6 ισοπαλίες, ενώ έβαλε 76 γκολ και δέχθηκε 11. Μαζί με το αήττητο πρωτάθλημα το Διαβολίτσι πήρε και το εισιτήριο για τη Γ’ εθνική κατηγορία.
Τη δεύτερη θέση είχε κατακτήσει η Εράνη με 64 βαθμούς.