Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 19:07

ΕΡΑΝΗ: Από τα… αλώνια της Α1 τοπικής, στα… σαλόνια της Γ’ εθνικής

Γράφτηκε από τον
ΕΡΑΝΗ: Από τα… αλώνια της Α1 τοπικής, στα… σαλόνια της Γ’ εθνικής

 

Οκτώ χρόνια πριν τέτοιο καιρό η Εράνη ξεκινούσε δειλά δειλά τον προγραμματισμό της για το πρωτάθλημα της Α 1 τοπικής…

Ηταν η σεζόν 2014-15 που η ιστορική ομάδα των Φιλιατρών ήπιε το… πικρό ποτήρι του υποβιβασμού από την πρώτη κατηγορία της Μεσσηνίας.
Μετά από οκτώ χρόνια οι πράσινοι ξεκινούν τον προγραμματισμό τους για τη νέα σεζόν που θα τους βρει στη Γ’ εθνική κατηγορία!
Το λες και μεγάλη πρόοδο μιας και μεσολάβησαν μόλις οκτώ χρόνια και δεν αυξήθηκε δραματικά το μπάτζετ για να κατακτηθεί φέτος το πρωτάθλημα στην Α’ τοπική και εν συνεχεία να έρθει το εισιτήριο για την Γ’ εθνική.

Η "Ελευθερία" και το notosport περιγράφουν αναλυτικά τι έγινε από εκείνη τη σεζόν μέχρι σήμερα και πως επήλθε η πρόοδος στην Τριφυλιακή ομάδα.

Υποβιβασμός στη δεύτερη κατηγορία το 2015

Τη σεζόν 2014-15 η Εράνη υποβιβάστηκε όπως είπαμε στον πρόλογο στην Α1 τοπική.
Ηταν μια κακή χρονιά για τη φιλιατρινή ομάδα που είχε ισοβαθμήσει στη 13η θέση και τους 33 βαθμούς με τον Αστέρα Αρφαρών. Ετσι οι δύο ομάδες έδωσαν αγώνα μπαράζ στο γήπεδο του Διαβολιτσίου για να αναδειχθεί η τρίτη ομάδα που θα αποχαιρετούσε την κατηγορία μετά από τον Ακρίτα Κορώνης και το Ασπρόχωμα.
Στις 26 Απριλίου του 2015 ο Αστέρας Αρφαρών νίκησε στο Διαβολίτσι την Εράνη με 2-1 και την έριξε στη δεύτερη κατηγορία της Μεσσηνίας, την Α1 τοπική!
Αν και οι πράσινοι προηγήθηκαν νωρίς με τον Κεράνη, ο Αστέρας έκανε την ανατροπή με τους Χαραλαμπόπουλο και Γιαννακόπουλο και πήρε τη νίκη, εξασφαλίζοντας την παραμονή στην Α’ τοπική.

Τι έγινε σε κάθε σεζόν

Την περίοδο 2015 – 16 η Εράνη έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α1 τοπική. Με προπονητή τον Δημήτρη Λίτσα κατέκτησε τον τίτλο και επανήλθε άμεσα στην πρώτη κατηγορία, έχοντας 59 βαθμούς έναντι 58 της δεύτερης Αναγέννησης Παραλίας.
Τη σεζόν 2016-17 έπαιξε στην Α’ τοπική, με το Νίκο Φρούσσο να βρίσκεται στον πάγκο, τον οποίο αντικατέστησε μέσα στη χρονιά ο Μιχάλης Ζάγκος.
Η Εράνη έκανε μέτρια χρονιά και τερμάτισε στην 9η θέση με 36 βαθμούς.
Ηταν η πρώτη χρονιά με τον Κώστα Λυμπερόπουλο στον πάγκο, ο οποίος ως γνωστόν παραμένει μέχρι και σήμερα.
Την επόμενη περίοδο, 2017-18 η Τριφυλιακή ομάδα τερμάτισε στην 6η θέση της Α’ τοπικής, συγκεντρώνοντας 53 βαθμούς.
Η σεζόν 2018-19 βρήκε την Εράνη στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας 64 βαθμούς και τερματίζοντας 14 βαθμούς πίσω από το Διαβολίτσι που κατέκτησε τον τίτλο.
Η περίοδος 2019-20 ήταν ιδιαίτερα μιας και διακόπηκαν μεσούσης της χρονιάς τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Εράνη την περίοδο της διακοπής, στην 21η αγωνιστική ήταν στην 6η θέση της βαθμολογίας και στο -14 από τον πρωτοπόρο Πάμισο και δεν είχε ελπίδες για την κατάκτηση του τίτλου.
Τη σεζόν 2020-21 τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα λόγω του κορονοϊού, μιας και παίχθηκαν μόλις επτά αγωνιστικές. Η Εράνη ήθελε να κάνει πρωταθλητισμό εκείνη την χρονιά και στάθηκε άτυχη που δεν συνεχίστηκε το πρωτάθλημα. Τη στιγμή της διακοπής η φιλιατρινή ομάδα ήταν πρώτη με 19 βαθμούς, έχοντας 6 νίκες και 1 ισοπαλία. Δεύτερη ήταν η Κυπαρισσία έναν βαθμό πίσω, έχοντας όμως και ένα ματς λιγότερο.
Φτάνουμε στην προπέρσινη χρονιά, 2021-22 όπου το πρωτάθλημα της Α’ τοπικής έγινε σε δύο ομίλους. Ηταν μια άσχημη σεζόν για την Εράνη, μιας και βγήκε τρίτη στον 2ο όμιλο πίσω από Κυπαρισσία και Τέλλο Αγρα και δεν κατάφερε να μπει καν στα πλέι οφ!

Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου...

Η ώρα όμως για το άλμα είχε έρθει… Η σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν λίγες εβδομάδες είχε πανηγυρικό χαρακτήρα για το…. καμάρι των Φιλιατρών.
Η Εράνη με τον Κώστα Λυμπερόπουλο στον πάγκο της αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Α’ τοπική μετά από 16 χρόνια! Μάλιστα κατέκτησε αήττητη τον τίτλο συγκεντρώνοντας 88 βαθμούς και έχοντας απολογισμό 27 νίκες και 7 ισοπαλίες.
Συνάμα οι πράσινοι είχαν την καλύτερη επίθεση με 104 γκολ και την καλύτερη άμυνα με 15 γκολ παθητικό.
Στη συνέχεια η φιλιατρινή ομάδα συμμετείχε στα μπαράζ ανόδου των πρωταθλητών ΕΠΣ.
Εκεί πήρε το τρίτο εισιτήριο στον 5ο όμιλο πίσω από τον ΠΑΟ Βάρδας και τον Παναιγιάλειο. Στην ιστορία θα μείνει το τελευταίο ματς του μίνι αυτού πρωταθλήματος με τον Παλληξουριακό στο παλιό γήπεδο των Φιλιατρών, όπου είχε κατακλυστεί από 1.000 περίπου άτομα!
Εκεί η Εράνη νίκησε 2-0 την ομάδα της Κεφαλονιάς με σκόρερ τους Μιχαλόπουλο και Κόλλια και πήρε την άνοδο στη Γ’ εθνική της επόμενης σεζόν.
Μια Γ’ εθνική στην οποία επέστρεψε μετά από 29 ολόκληρα χρόνια, από την εποχή που ξεκινούσε τη μεγάλη καριέρα του ο σπουδαίος Νίκος Λυμπερόπουλος!