Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 10:53

ΕΠΣΜ Το Μητρώο κρίνει τη δομή των πρωταθλημάτων, τα δεδομένα για άνοδο και υποβιβασμό

Γράφτηκε από τον
ΕΠΣΜ Το Μητρώο κρίνει τη δομή των πρωταθλημάτων, τα δεδομένα για άνοδο και υποβιβασμό

Την τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα της Α' και Β' τοπικής, ενώ από τη νέα σεζόν επιστρέφει και η Γ' τοπική, που κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου.

Η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας κατήργησε την Α1 τοπική, η οποία θα λέγεται πλέον Β' τοπική και η Β' τοπική θα λέγεται Γ' τοπική, ενώ η Α' τοπική παραμένει ως έχει.
Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι, καθώς και τη σεζόν 2023-2024 θα έχουμε τρεις κατηγορίες. Η δομή όμως των πρωταθλημάτων, θα κριθεί από το Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη των πρωταθλημάτων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΠΣΜ. Ως εκ τούτου, τον Αύγουστο θα υπάρξει συμπληρωματική προκήρυξη, στην οποία θα αναφέρεται και η ημερομηνία διεξαγωγή της κλήρωσης των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου.
Η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής ολοκληρώνεται την 1η Αυγούστου με τα παράβολα να είναι 200 ευρώ για την Α' τοπική, 180 για τη Β' τοπική και 150 για τη Γ' τοπική.
Μια μέρα νωρίτερα εκπνέει η προθεσμία για την εγγραφή των ομάδων στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σωματείο ώστε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα. Οποια ομάδα μείνει εκτός Μητρώου δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής, όπως συνέβη και φέτος με την ΕΠΣΜ να αποφασίζει τον υποβιβασμό στην αμέσως επόμενη κατηγορία των σωματείων που δεν έλαβαν μέρος στα πρωταθλήματα. Μέχρι σήμερα μόνο 34 ποδοσφαιρικά σωματεία της Μεσσηνίας, φαίνονται εγγεγραμμένα στο Μητρώο. Ο αριθμός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, όμως αποκλείεται μέχρι τις 31 Ιουλίου να φθάσουμε στον αριθμό των 60 ομάδων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις τρεις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα 16 στην Α' τοπική, 16 στη Β' τοπική και 28 στη Γ' εθνική. Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα διεξαχθούν σε ένα όμιλο, ενώ η Γ' τοπική θα γίνουν σε 2 ή 3 ομίλους, ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή. Να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός Διαβολιτσίου συνενώθηκε με τον Α.Ο. Διαβολιτσίου και έτσι δεν θα λάβει μέρος στη Γ' τοπική.


Οι 60 ομάδες στις τρεις κατηγορίες, όπως αναφέρονται στην προκήρυξη

A' τοπική: Α.Ο. Διαβολιτσίου, Ηρακλής Καλαμάτας, Α.Ο. Κυπαρισσίας, Ολυμπιακός Ανάληψης, Πάμισος, Α.Ο. Σπερχογείας, Πανθουριακός, Α.Ε. Αβίας, Α.Ε. Μάνης, Τέλλος Αγρας, Μεθώνη, Π.Α.Σ. Ράχης, Εθνικός Μελιγαλά, Μιλτιάδης, Ακρίτας Κορώνης και Θύελλα Χαρακοπιού.

Β᾽ τοπική: Αστέρας Αρφαρών, Αναγέννηση Παραλίας, Ομόνοια, Βλαχόπουλο, Καλό Νερό, Παναθηναϊκός Καλαμάτας, Απόλλων Καλαμάτας, Ατρόμητος Πλατύ, Φοινικούντα, Αστέρας Βαλύρας, Νέος Άρις, Στενωσιά, ΑΕ Λογγάς, Μεσσηνιακός, Θύελλα Μερόπης και Καλλιθέα.

Γ' τοπική: Ολυμπιακός Καλαμάτας, Ερμής Καλαμάτας, Ηρακλής Κυπαρισσίας, Νέδουσα Αλαγονίας, Πανιώνιος, Α.Ο. Φυτειάς, Ολυμπιακός Διαβολιτσίου, Κεραυνός Καλαμάτας, Ερασιτέχνες Καλαμάτας, Ακαδημία Πάμισος, Δώριο, Αίαντας Καλαμάτας, ΑΟ Λαιίκων, Α.Ε.Π.Σ. Αρις, ΠΑΟ Καλαμίου, Νέστωρ Πύλου, Διαγόρας Κοπανακίου, Απόλλωνας Πεταλιδίου, Νίκη Πλάτης, Δαναός, Κυπάρισσος, Πράσινα Πουλιά, Πατίστα, Ικαρος, Δόξα Καλαμάτας, Παπαφλέσσας Χώρας, Θύελλα Παραλίας και ΑΕΚ Καλαμάτας.


Μέχρι 3 ομάδες υποβιβάζονται από την Α' τοπική

Η Α' τοπική αναμένεται, όπως προαναφέραμε, να διεξαχθεί με 16 ομάδες και στο τέλος της σεζόν θα αποχαιρετήσουν την κατηγορία δύο ή τρεις ομάδες, ανάλογα δηλαδή με το τι θα κάνουν η Εράνη στη Γ' εθνική και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας στα μπαράζ ανόδου.
Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΠΣΜ εάν η Εράνη μείνει στη Γ' εθνική και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας κερδίσει την άνοδο στη Γ' εθνική, τότε από την Α' τοπική στη Β' τοπική υποβιβάζονται δύο ομάδες. Από τη Β' τοπική στην Α' τοπική θα ανέβουν 3 ομάδες, ενώ από τη Β' στη Γ' τοπική θα υποβιβαστούν δύο ομάδες. Από τη Γ' τοπική θα ανέβουν στη Β' τοπική τρεις ομάδες.
Εάν τώρα παραμείνει η Εράνη στη Γ' εθνική και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας δεν κερδίσει την άνοδο στη Γ' εθνική ή συμβεί το αντίθετο, τότε την Α' τοπική θα αποχαιρετήσουν στο τέλος της σεζόν τρεις ομάδες και θα ανέβουν επίσης από τη Β' τοπική 3 ομάδες. Τρεις ομάδες θα υποβιβαστούν και από τη Β' στη Γ' τοπική, αλλά και θα ανέβουν από τη Γ' στη Β' τοπική.
Τέλος στην περίπτωση που υποβιβαστεί η Εράνη από τη Γ' εθνική και ο πρωταθλητής Μεσσηνίας δεν κερδίσει την άνοδο στη Γ' εθνική, τότε από την Α' στη Β' τοπική θα υποβιβαστούν τρεις ομάδες. Από τη Β' στην Α' τοπική θα ανέβουν δύο ομάδες, ενώ από τη Β' στη Γ' τοπική θα υποβιβαστούν τρεις ομάδες. Τέλος από τη Γ' τοπική στη Β' τοπική θα ανέβουν δύο ομάδες

Υποχρεωτικά διπλωματούχος προπονητής

Στα αξιοσημείωτα ότι για τις ομάδες της Α' και Β΄ τοπικής είναι υποχρεωτικό να έχουν στον πάγκο διπλωματούχο προπονητή.
" Είναι υποχρεωτική από τα σωματεία της Α᾿ τοπικής Κατηγορίας η πρόσληψη Διπλωματούχου προπονητή ο οποίος να κατέχει τουλάχιστον UEFA B και για την Β᾽ τοπική Κατηγορία τουλάχιστον UΕΕΑ C. Στην Γ' τοπική Κατηγορία δεν είναι υποχρεωτική η πρόσληψη διπλωματούχου προπονητή.
Κανένας άλλος δεν µπορεί να αντικαταστήσει τον προπονητή και να κινείται δίνοντας οδηγίες εντός της τεχνικής περιοχής κατά τη διάρκεια των αγώνων όλων των κατηγοριών. Σωματεία που δεν πληρούν την ανωτέρω διάταξη. θα παραπέμπονται στα δικαστικά όργανα (Πειθαρχική Επιτροπή) και θα τους επιβάλλεται η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου ποινή", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη.