Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 17:36

Α’ ΤΟΠΙΚΗ: Πέντε ομάδες για την κούπα, επτά για την παραμονή

Γράφτηκε από τον
Α’ ΤΟΠΙΚΗ: Πέντε ομάδες για την κούπα, επτά για την παραμονή

 

Ιδιαίτερα αμφίρροπο είναι το φετινό πρωτάθλημα της Α’ τοπικής Μεσσηνίας.

Με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν για την ολοκλήρωση του α’ γύρου και ενώ έχουν διεξαχθεί 11 αγωνιστικές, δεν υπάρχει αήττητη ομάδα. Μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων.
Πέντε ομάδες είναι κοντά στη βαθμολογία στην κορυφή και διεκδικούν τον τίτλο, τρεις βρίσκονται στη μέση της βαθμολογίας και οι υπόλοιπες επτά παλεύουν για την αποφυγή του υποβιβασμού.
Στο ξεκίνημα της σεζόν περιμέναμε πως Πάμισος, Πανθουριακός και Μιλτιάδης θα μονομαχήσουν για τον τίτλο. Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει,
όμως στο γκρουπ των πρωτοπόρων έχουν προστεθεί η Μάνη και η Κυπαρισσία.
Δύο ομάδες που δίχως μεγάλο μπάτζετ και δίχως εξ’ αρχής πρόθεση να χτυπήσουν τον τίτλο, έχουν μπει… σφήνα στις πρώτες θέσεις και αναμφίβολα είναι οι ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος.
Το ζητούμενο είναι βέβαια αν θα αντέξουν μέχρι τέλους να κάνουν πρωταθλητισμό, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ετοιμάζουν μεταγραφική ενίσχυση τον Ιανουάριο.

Ευχάριστη έκπληξη η Μάνη

Η Μάνη οδηγεί την κούρσα με 27 βαθμούς και είναι στο +2 από τον δεύτερο Μιλτιάδη. Το εντυπωσιακό με την ομάδα του Πάνου Πολίμου είναι πως έχασε στην πρεμιέρα στην Κορώνη και έκτοτε έχει εννέα σερί νίκες!
Εχει όμως να δώσει δύο ντέρμπι μέχρι το φινάλε του α’ γύρου, εντός έδρας με τον Πανθουριακό και στη Μεσσήνη με τον Πάμισο. Οι Μανιάτες πάντως κινούνται δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι και ήδη έχουν κλείσει τρεις παίκτες.

Δεν ξεχωρίζει, αλλά έχει Αθανασόπουλο

Ο Μιλτιάδης χτίστηκε για να πάρει τον τίτλο και είναι στο -2 από την κορυφή.
Του στοίχισε η ήττα στον Κάμπο από τη Μάνη, ενώ η ισοπαλία στη Μεσσήνη με τον Πάμισο κρίνεται ως θετικό αποτέλεσμα.
Η ομάδα του Πύργου έχει κάνει ήδη δύο χειμερινές μεταγραφές, με τους Τσουλάκο και Καντούτση να ντύνονται στα ασπρόμαυρα, όμως έχασε τον
Θ. Γεωργιόπουλο που σταμάτησε.
Ο Μιλτιάδης δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής, αν αναλογιστεί κανείς το υψηλό μπάτζετ που διαθέτει και χρειάζεται μεγαλύτερη συνεισφορά στη συνέχεια από ορισμένους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές που δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα. Η ομάδα του Πύργου πάντως έχει βατό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του α’ γύρου (εκτός Ράχη και Ανάληψη, εντός Διαβολίτσι και Θύελλα Χαρακοπιού), μπορεί να κάνει το “4 στα 4” και είναι πιθανό να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Στα συν του Μιλτιάδη είναι πως έχει στις τάξεις του τον κορυφαίο φορ της κατηγορίας, τον Βασίλη Αθανασόπουλο. Ο 35χρονος επιθετικός έχει πετύχει 16 γκολ σε 10 ματς, βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση και έχει “σκυλιάσει” να πάει την κούπα φέτος στον Πύργο!

Ασταθής ο Πανθουριακός

Ο Πανθουριακός είναι τρίτος με 24 βαθμούς, απέχει τρεις βαθμούς από την κορυφή, όμως είναι η μοναδική ομάδα από τις πέντε πρώτες που δεν έχει κάνει το ρεπό της. Η ομάδα του Τάκη Σακελλαρόπουλου παρότι διαθέτει πλούσιο ρόστερ, είναι ασταθής στην απόδοση της στις 11 πρώτες ανταγωνιστικές.
Εχει γκελάρει με τη Ράχη και τον Τέλλο Αγρα, κέρδισε στις καθυστερήσεις στο γήπεδο της την Κορώνη, ενώ ηττήθηκε στο ντέρμπι με τον Μιλτιάδη εκτός έδρας. Καλύτερο της παιχνίδι ήταν το ντέρμπι με τον Πάμισο, όπου επιβλήθηκε με σκορ 3-0.
Ο Πανθουριακός αρχίζει το 2024 με ένα κρίσιμο παιχνίδι στον Κάμπο απέναντι στην πρωτοπόρο Μάνη, όπου απαγορεύεται η ήττα. Αν χάσει τότε θα μείνει πολύ πίσω στην κούρσα του τίτλου, με δεδομένο πως έχει ένα ματς περισσότερο από τους ανταγωνιστές του.

Θέλει την κούπα ξανά
στο Νησί με ντόπιο υλικό

Ο τέταρτος της βαθμολογίας Πάμισος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δικά του παιδιά και με λίγες προσθήκες θα προσπαθήσει να πάρει έναν ακόμα τίτλο.
Οι Νησιώτες έχουν χάσει εκτός έδρας από τον Πανθουριακό, δεν κέρδισαν στην έδρα τους τον Μιλτιάδη αν και ήταν καλύτεροι και πληρώνουν την εντός έδρας γκέλα με το Διαβολίτσι.
Η ομάδα του Νίκου Γεωργακλή έχει βαρύ πρόγραμμα μέχρι το τέλους του
α’ γύρου (εκτός με Μεθώνη και Κυπαρισσία, εντός με Μάνη) και στοίχημα είναι αν θα καταφέρει να είναι κοντά στην κορυφή.
Αν το πετύχει τότε είναι σε θέση να διεκδικήσει μέχρι τέλους τον τίτλο,
ειδικά αν ενισχυθεί στην επίθεση με έναν καθαρόαιμο φορ.

Ανταγωνιστική η Κυπαρισσία

Η Κυπαρισσία αποδυναμώθηκε το καλοκαίρι χάνοντας τους περισσότερους πρωτοκλασάτους παίκτες, αλλά παραμένει ανταγωνιστική και είναι στο -5 από την κορυφή. Μάλιστα θα μπορούσε να είναι στο -2 αν δεν δεχόταν γκολ από τη Μάνη στις καθυστερήσεις στο τελευταίο ματς του 2023.
Ο ΑΟΚ στην έδρα του έχει δώσει μόνο τέσσερα ματς, έχοντας τρεις νίκες και μια ισοπαλία με τον Πανθουριακό. Εκτός έδρας έχει ηττηθεί από τον Μιλτιάδη και τη Μάνη, ενώ έχει βγάλει τέσσερα διπλά. Μέχρι στιγμής η ομάδα του Τάκη Παναγόπουλου τα έχει πάει ανέλπιστα καλά και αν ενισχυθεί μεταγραφικά τον Ιανουάριο είναι σε θέση να παλέψει για την πρωτιά.
Μέχρι το τέλος του α’ γύρου έχει δύο δύσκολα ματς, στην Κορώνη και στην έδρα της με τον Πάμισο.

Οι τρεις “αδιάφορες” ομάδες

Από εκεί και κάτω υπάρχουν τρεις ομάδες, η Μεθώνη, η Κορώνη και το Διαβολίτσι που ούτε έχουν βλέψεις πρωταθλητισμού, ούτε όμως κινδυνεύουν με υποβιβασμό.
Πρόκειται για ομάδες που θα είναι ρυθμιστές τόσο στη μάχη της ανόδου, όσο και σε αυτή της παραμονής.
Ειδικά στην έδρα τους μπορούν να κάνουν τη ζημιά σε οποιαδήποτε ομάδα.

Τρεις από τις επτά… καίγονται

Και πάμε στο τρίτο γκρουπ που περιλαμβάνονται επτά ομάδες που θα παλέψουν να αποφύγουν τις τρεις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στη
Β’ τοπική. Μετά από 11 αγωνιστικές στη ζώνη του υποβιβασμού βρίσκονται η Ράχη με 6 βαθμούς, ο Τέλλος Αγρας με 3 και ουραγός ο Εθνικός Μελιγαλά με 2 βαθμούς. Μάλιστα Αγρας και Εθνικός δεν έχουν νίκη στο πρωτάθλημα και κοντράρονται την Κυριακή 7 Ιανουαρίου στους Γαργαλιάνους, με τους γηπεδούχους να έχουν νέο προπονητή εδώ και λίγες ημέρες τον Δημήτρη Λίτσα που επέστρεψε στον “ερυθρόλευκο” πάγκο αντί του Λάκη Σπάλα.
Ο Ηρακλής Καλαμάτας με τη Θύελλα Χαρακοπιού έχουν από 8 βαθμούς, έναν βαθμό περισσότερο έχει η Σπερχογεία, ενώ 11 βαθμούς έχει ο Ολυμπιακός Ανάληψης και είναι στο +5 από τη ζώνη. Στη μάχη της σωτηρίας πολλά θα κριθούν από τα ματς μεταξύ των επτά αυτών ομάδων. Μάλιστα την πρώτη αγωνιστική του 2024, όπως προείπαμε ο Τέλλος Αγρας παίζει με τον Εθνικό Μελιγαλά και ο Ολυμπιακός Ανάληψης φιλοξενεί στη Μεσσήνη τη Θύελλα Χαρακοπιού. Η υπεράσπιση της έδρας θα παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο, στο ποιες ομάδες θα εξασφαλίσουν και τη νέα χρονιά την παρουσίας τους στην πρώτη τοπική κατηγορία της Μεσσηνίας.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 11 αγώνες)
1. Α.Ε. Μάνης 21-7 27
2. Μιλτιάδης 28-4 25
3. Πανθουριακός 33-9 24
4. Πάμισος 26-6 23
5. Κυπαρισσία 19-9 22
6. Μεθώνη 20-20 18
7. Ακρίτας Κορώνης 17-21 16
8. Α.Ο. Διαβολιτσίου 23-17 15
9. Ολυμπιακός Ανάληψης 15-22 11
10. Σπερχογεία 11-27 9
11. Θύελλα Χαρακοπιού 7-13 8
-. Ηρακλής Καλαμάτας 14-29 8
13. Ράχη 7-19 6
14. Τέλλος Αγρας 7-22 3
15. Εθνικός Μελιγαλά 5-31 2
* Το ρεπό τους έχουν κάνει Μιλτιάδης, Σπερχογεία, Μεθώνη,
Αγρας, Κυπαρισσία, Μάνη, Ηρακλής, Εθνικός, Πάμισος, Κορώνη και Ράχη.