Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 13:31

Ο ΤΑΚΗΣ ΜΑΡΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ “Ε”: Το μενταγιόν, ο Παπαδόπουλος και η μεταγραφή Λυμπερόπουλου

Γράφτηκε από τον
Ο ΤΑΚΗΣ ΜΑΡΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ “Ε”: Το μενταγιόν, ο Παπαδόπουλος και η μεταγραφή Λυμπερόπουλου

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φαντάκο

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 30 ολόκληρα χρόνια έχει να πάει στο γήπεδο ο Τάκης Μάραντος. Αύριο όμως, θα πατήσει το χορτάρι του Δημοτικού Σταδίου για να βραβευτεί από την Καλαμάτα, στο περιθώριο του αγώνα με το Αιγάλεω. Η "Μαύρη Θύελλα" τιμά από φέτος, σε κάθε εντός έδρας ματς παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και ο 74χρονος σήμερα Τάκης Μάραντος, ήταν από τους πρώτους παίκτες, που φόρεσαν τη φανέλα της, το 1967.και γεύτηκε δύο ανόδους στην Α' εθνική, παίζοντας και στο ιστορικό ματς με τον Ικαρο στη Νέα Φιλαδέλφεια τη σεζόν 1971-1972, όπου η Καλαμάτα πανηγύρισε την παρθενική άνοδο στην μεγάλη κατηγορία.
Αριστερό μπακ, που ξεκίνησε ως επιθετικός, βρέθηκε στην Καλαμάτα σε ηλικία μόλις 17 ετών από τα τσικό του Απόλλωνα και στην πρώτη του χρονιά στη Β' εθνική, μέτρησε 9 συμμετοχές και 1 γκολ κόντρα στον Φωστήρα. Εκτός από την Καλαμάτα, αγωνίστηκε και στον Πάμισο, όπου ήταν και προπονητής για τρία χρόνια και αργότερα ανέλαβε τον Απόλλωνα Καλαμάτας (2 χρονιές).
Ακόμα διετέλεσε γενικός αρχηγός και ταμίας στη 'Μαύρη Θύελλα", επί προεδρίας Σταύρου Παπαδόπουλου και είναι συνταξιούχος της Αγροτικής Τράπεζας στην Καλαμάτα.
Ο Τάκης Μάραντος μιλά σήμερα στην "Ε" και εξηγεί το λόγο που απέχει από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, ενώ θυμάται με νοσταλγία την εποχή που ο κόσμος γέμιζε τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και το Αγρίνιο για τα ματς που έκριναν την άνοδο στην Α' εθνική με Ικαρο και Ατρόμητο, αντίστοιχα.
Αποκαλύπτει πως ήρθε τελικά ο Νίκος Λυμπερόπουλος από την Εράνη στην Καλαμάτα, αφήνοντας στα κρύα του... λουτρού τον Ιωνικό, αλλά και το μενταγιόν που συγκίνησε τον αείμνηστο Σταύρο Παπαδόπουλο και τον έκανε να αναλάβει τα ηνία της "Μαύρης Θύελλας".

Για την αυριανή βράβευση από την ΠΑΕ, λέει: "Σέβομαι τη μοναδική διοίκηση από την ίδρυση του συλλόγου, που τιμά τους παλαίμαχους, δηλαδή την ιστορία. Θα βρεθώ μετά από 30 χρόνια στο γήπεδο, γιατί έχω μια πικρία - παράπονο. Θεωρώ άδικο και μη λογικό, να μην εκπροσωπείται η ομάδα από κανέναν Μεσσήνιο ποδοσφαιριστή.
Ο νομός μας, ανέκαθεν ήταν ποδοσφαιρομάνα. Eβγαλε πολλά και μεγάλα ταλέντα, που έκαναν σπουδαία καριέρα και διαφήμιζαν την περιοχή. Κάνω παράκληση στο τεχνικό τιμ, να μην διστάσει να δώσει ευκαιρίες στα ταλέντα, άσχετα με την ηλικία που γράφει η ταυτότητα. Αρκεί να θυμηθούμε ότι και εμείς ξεκινήσαμε νεαρά αμούστακα παιδιά.
Ο νομός συνεχίζει να βγάζει παίκτες. Τι συμβαίνει και δεν αξιoποιούνται πλέον; Μακάρι η ομάδα να βρει το δρόμο της και η ευχή μου είναι να παίξουν Μεσσήνιοι παίκτες".
Ο Τάκης Μάραντος κρατά από την ποδοσφαιρική του διαδρομή: "Τη    μεγάλη αγάπη, βοήθεια και απέραντη συμπαράσταση των χιλιάδων Μεσσήνιων φιλάθλων. Δάκρυσα όταν είδα τον κόσμο στη Νέα Φιλαδέλφεια στο μπαράζ με τον Ικαρο και όταν άδειασε η πόλη για το μπαράζ στο Αγρίνιο με τον Ατρόμητο, όπου η Καλαμάτα νίκησε με 1-0, με γκολ του Εσπινόζα".
Από τους αντιπάλους που αντιμετώπισε, ξεχωρίζει τον Μίμη Δομάζο. Προπονητικά, άφησε το στίγμα του στον Πάμισο και από τα χέρια του πέρασαν παίκτες, όπως οι Δασκαλάκης, Κορωνιός, Χούλιαρης, Ανδριανόπουλος, Χρυσαφίδης και πολλοί άλλοι.

Η ιστορία με το μενταγιόν

Το 1974 ο Σταύρος Παπαδόπουλος έκανε δώρο σε όλους τους παίκτες της Καλαμάτας ένα μενταγιόν με τα αρχικά της ομάδας για την δεύτερη άνοδο στην Α' εθνική. Το μενταγιόν αυτό δεν το έβγαλε ποτέ από το λαιμό του, ο Τάκης Μάραντος και το 1992 σε μια συνάντηση με τον Στ.Παπαδόπουλο στην Αγροτική Τράπεζα, ο τελευταίος συγκινήθηκε όταν το αντίκρισε και του είπε "Καλά ρε Τάκη, το φοράς ακόμα;". Μόνο αυτό φοράω του απάντησε ο παλαίμαχος πια παίκτης της "Μαύρης Θύελλας" και οι δύο τους τα είπαν αργότερα στο ξενοδοχείο "Φιλοξένια" που διατηρούσε τότε ο Παπαδόπουλος και τον έπεισε να αναλάβει την Καλαμάτα.
Στο ξεκίνημα μάλιστα της θητείας του, ο Τάκης Μάραντος ήταν γενικός αρχηγός και ταμίας, δείγμα της εμπιστοσύνη του προέδρου.
"Ηταν ο μοναδικός παράγοντας, που ασχολήθηκε πραγματικά με τις ακαδημίες και η Καλαμάτα στηρίχθηκε στα δικά της παιδιά, που έκαναν μεγάλη καριέρα και έφεραν χρήματα στα ταμεία της ομάδας, όπως οι Λυμπερόπουλος, Γεωργέας, Μπαχράμης, Δρούγας", λέει ο Τ. Μάραντος.

Η μεταγραφή Λυμπερόπουλου

Ο Τάκης Μάραντος μπορεί να μην έμεινε καιρό στην Καλαμάτα, ως παράγοντας, αλλά έβαλε το χέρι του για να φορέσει τη φανέλα της "Μαύρης Θύελλας" ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε η Μεσσηνία. Ο λόγος για τον Νίκο Λυμπερόπουλο, που διέπρεψε αργότερα στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ.
Με την παρέμβαση Μάραντου, αλλά και του αείμνηστου βουλευτή Μεσσηνίας Πέτρου Κατσιλιέρη (με τον οποίο ο Μάραντος ήταν αδερφικοί φίλοι και κουμπάροι), ο "Λύμπε" επέστρεψε την προκαταβολή που είχε πάρει από τον Ιωνικό και υπέγραψε στην Καλαμάτα.  Διότι το μεγάλο τότε ταλέντο της Εράνης είχε κλείσει στον Ιωνικό έναντι 17 εκατομμυρίων δραχμών. Μάραντος και Κατσιλιέρης συναντήθηκαν στο Καλό Νερό με τον Κώστα Λυμπερόπουλο, πατέρα του παίκτη του και τον γιο του και με τα λεγόμενα τους, τον έπεισαν να πάει στην Καλαμάτα, όπως θυμάται ο Τ. Μάραντος.
Η μεταγραφή ολοκληρώθηκε στο γραφείο του Σταύρου Παπαδόπουλου, που επηρεασμένος από τους ενδοιασμούς κάποιων συνεργατών του για την αξία του παίκτη, δεν ήταν και τόσο "ζεστός".
Τελικά έδωσε 12 εκατομμύρια στους Φιλιατρινούς και λίγα χρόνια αργότερα ο Λυμπερόπουλος θα γινόταν ίνδαλμα για χιλιάδες παιδιά.