Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 17:05

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: Για την πρόκριση στον τελικό σήμερα με Καζακστάν

Γράφτηκε από τον
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: Για την πρόκριση στον τελικό σήμερα με Καζακστάν

Το Καζακστάν θα υποδεχτεί σήμερα στις 9.45 μ.μ. η Ελλάδα στην «Opap Arena» στον πρώτο ημιτελικό των πλέι οφ του Nations League και με νίκη θα παίξει στον τελικό εκτός έδρας με το νικητή του αγώνα Γεωργία - Λουξεμβούργο, για μια θέση στο Euro 2024.

«Γνωρίζοντας τον πιθανό όμιλο στον οποίο θα είμαστε μέρος, καθιστά την πρόκριση ακόμη πιο σημαντική», είπε ο Γκουστάβο Πογέτ. «Η πιθανότητα ενός ντέρμπι με την Τουρκία, η ευκαιρία μιας ζωής να αντιμετωπίσουμε την Πορτογαλία και τον Κριστιάνο Ρονάλντο και η μέτρηση της δύναμής μας απέναντι στην Τσεχία αυξάνει την επιθυμία μας να πάμε στο Euro. Αλλά φυσικά έχουμε πολύ σεβασμό και πρέπει να επικεντρωθούμε στο τα σκληρά ματς των play-off, ξεκινώντας από το Καζακστάν».
Το Καζακστάν δεν έχει προκριθεί ποτέ σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, αλλά η φόρμα του είναι στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας, προχωρώντας σε αυτά τα play-off. Οι παίκτες του Μαγκόμεντ Αντίεφ κέρδισαν έξι από τα παιχνίδια τους του 8ου ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχίας 3-2 εναντίον της Δανίας και των νικών εκτός έδρας με τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Φινλανδία, ενώ πριν το Καζακστάν είχε πετύχει μόνο επτά νίκες σε τέσσερις προηγούμενες διαδρομές προκριματικών Euro. Η εθνική μας έχει κερδίσει και τις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις της με το Καζακστάν, αν και όλες έγιναν όταν ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης μεταξύ 2004 και 2006.


Πριμ-μαμούθ στους διεθνείς για πρόκριση στο Euro 2024

«Χρυσώνει» τους διεθνείς ποδοσφαιριστές η ΕΠΟ στην περίπτωση που η Εθνική Ανδρών εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γερμανίας, το καλοκαίρι του 2024. Μία ημέρα πριν από τον πρώτο αγώνα των πλέι οφ στο Euro 2024 με αντίπαλο το Καζακστάν (21/03, 21:45) στην OPAP Arena, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία γνωστοποίησε την καταβολή ενός πολύ υψηλού πριμ σε περίπτωση επίτευξης του στόχου που έχει τεθεί. Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε να διαθέσει στους διεθνείς το 50% του μπόνους συμμετοχής που θα εισπράξει από την UEFA σε περίπτωση πρόκρισης της Ελλάδας στην τελική φάση. Πάνω-κάτω, πρακτικά αυτό «μεταφράζεται» σε ένα ποσό πέριξ των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, καθώς η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα μοιράσει στις συμμετέχουσες ομάδες από 9 εκατομμύρια ευρώ.

 

Το αδύνατο-δυνατό και η απουσία Κβαρατσκέλια

Η αναμέτρηση της Γεωργίας με το Λουξεμβούργο φέρνει αντιμέτωπες δύο εθνικές ομάδες που δεν έχουν πάει ποτέ σε τελική φάση τουρνουά ανδρών. Τα «Κόκκινα Λιοντάρια» κέρδισαν πέντε παιχνίδια στην πορεία τους προς την τρίτη θέση στον 10ο όμιλο, νικώντας τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εντός και εκτός έδρας και «αφαιρώντας» τέσσερις βαθμούς από την Ισλανδία. Αυτό το επίτευγμα είναι ακόμη πιο απίστευτο αν σκεφτεί κανείς ότι το Λουξεμβούργο ξεκίνησε τη διαδρομή του με μόνο οκτώ νίκες σε 117 αγώνες στην ιστορία των προκριματικών του Euro.

«Κάθε ένας από τους παίκτες μου, οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας, εγώ, ανυπομονούμε για το παιχνίδι με τη Γεωργία», είπε ο προπονητής Λουκ Χολτζ, ο οποίος είναι επικεφαλής από το 2010.

«Όταν είσαι τόσο κοντά, θέλεις να πας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να κάνουμε το αδύνατο δυνατό και να γράψουμε την αθλητική ιστορία». Οι πιθανότητές τους αναμφίβολα αυξάνονται δεδομένου ότι η Γεωργία θα αγωνιστεί χωρίς τον σταρ της, άσο της Νάπολι Κβίτσα Κβαρατσκέλια, που συμπλήρωσε κάρτες στους ομίλους.
Λουξεμβούργο και Γεωργία έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές, όλες σε φιλικά παιχνίδια. Η Γεωργία έχει δύο νίκες, το Λουξεμβούργο μία στην τελευταία αναμέτρηση το 2018.
Το πρόγραμμα των ημιτελικών αγώνων play-off για το Euro 2024 και οι διασταυρώσεις των τελικών:

PATH A
Ημιτελικοί (21/3/2024)
Πολωνία-Εσθονία
Ουαλία-Φινλανδία
Τελικός (26/3/2024)
Ουαλία/Φινλανδία-Πολωνία/Εσθονία

PATH Β
Ημιτελικοί (21/3/2024)
Ισραήλ-Ισλανδία
Βοσνία-Ουκρανία
Τελικός (26/3/2024)
Βοσνία/Ουκρανία-Ισραήλ/Ισλανδία

PATH C
Ημιτελικοί (21/3/2024)
Γεωργία-Λουξεμβούργο
ΕΛΛΑΔΑ-Καζακστάν
Τελικός (26/3/2024)
Γεωργία/Λουξεμβούργο-ΕΛΛΑΔΑ/Καζακστάν