Σάββατο, 15 Νοέμβριος 2014 00:03

Ντροπιαστική ήττα...

Γράφτηκε από τον

Την πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έγραψε απόψε η Εθνική ομάδα, που ηττήθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» από τα Νησιά Φερόε με 1-0 για την τέταρτη αγωνιστική στον 6ο προκριματικό όμιλο του Euro 2016.

 

Εκτός της ελαχιστοποίησης των ελπίδων για πρόκριση στα τελικά της Γαλλίας, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επέστρεψε απόψε στα «πέτρινα χρόνια» του με μια επονείδιστη ήττα, απέναντι σε ένα από τα (θεωρητικά) ασθενέστερα συγκροτήματα της Ευρώπης.

Το φίλαθλο κοινό που βρέθηκε στις εξέδρες του «Γ. Καραϊσκάκης» για να απολαύσει επιτέλους ένα παιχνίδι στο οποίο οι πιθανότητες νίκης ήταν σαφώς αυξημένες συγκριτικά με εκείνα που προηγήθηκαν, απογοητεύθηκε γρήγορα.

Απέναντι σε έναν αντίπαλο που σε όλες τις κληρώσεις αποτελεί επιθυμία ακόμη και των… μικρομεσαίων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Εθνική ομάδα όχι μόνο δεν παρουσίασε βελτίωση αλλά ήταν χειρότερη από κάθε άλλη φορά.

Παίκτες αργοί στην κίνηση και στη σκέψη, ράθυμοι, χωρίς πάθος και κίνηση, με «μηδέν» φαντασία και χωρίς προσωπικότητα επέτρεψαν στους μαχητικότατους φιλοξενούμενους να κάνουν αναμφίβολα το παιχνίδι της ζωής τους σε εκτός έδρας αγώνα.

Η ομάδα του Ρανιέρι δεν είχε φρεσκάδα, ρυθμό, ιδέες, ανάπτυξη από τον άξονα και τις πτέρυγες, εν ολίγοις τίποτα απολύτως από τα στοιχεία που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Πριν από δέκα χρόνια η Εθνική ομάδα εξέπληξε την Ευρώπη κατακτώντας την κορυφή της και παραμένοντας σε πολύ υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον σε επίπεδο αποτελεσμάτων, για μια δεκαετία. Στα προκριματικά του Euro 2016 δεν χρειάστηκαν παρά τέσσερις αγώνες για να αποδομηθεί αυτό το οικοδόμημα.

Η Ελλάδα είναι έκτη και τελευταία στον όμιλό της, έχοντας χάσει τρεις συνεχείς αγώνες στην έδρα της (Ρουμανία, Βόρεια Ιρλανδία, Νησιά Φερόε). Το πιο κακό όμως είναι ότι εδώ και καιρό αυτό που εμφανίζει στον αγωνιστικό χώρο δεν βαίνει απλώς επί τα χείρω, αλλά προκαλεί οίκτο με την αδυναμία της να φανεί ανταγωνιστική σε ομάδες σαν τα νησιά Φερόε. Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι μεγάλες ευκαιρίες στα 45 λεπτά του πρώτου μέρους ανήκαν στα Νησιά Φερόε, με τον Μπράντουρ Όλσεν να «σημαδεύει» το δοκάρι του Καρνέζη με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 17΄, τον τερματοφύλακα της Ουντινέζε να κάνει σπουδαία απόκρουση στην κεφαλιά του Μπεντζάμινσεν (44΄) και τον Καρνέζη να είναι ξανά εκείνος που κράτησε το «μηδέν» στο τετ α τετ με τον Έντμουντσον, στις καθυστερήσεις.

Απέναντι σε αυτό το αντίπαλο ποδοσφαιρικό… ρεσιτάλ, η Εθνική του Ρανιέρι είχε να επιδείξει την κεφαλιά-άουτ του Κονέ στο 14΄ σε εκτέλεση κόρνερ και το άστοχο σουτ του Χριστοδουλόπουλου από πολύ καλή θέση, στο 38ο λεπτό.

Η παράσταση συνεχίστηκε… απαράλλαχτη και στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού, με τους νησιώτες από τον βόρειο Ατλαντικό να τα βάζουν με την αστοχία τους, όταν στο 51΄ η προσπάθεια του Μπεντζάμισεν σταμάτησε πάλι στο δοκάρι του Καρνέζη, ενώ στο 52΄ ο τερματοφύλακας της Εθνικής επενέβη στο σουτ του Έντμουντσον.

Το κακό φαινόταν ότι έρχεται, όμως ούτε ο πάγκος ούτε οι διεθνείς έκαναν κάτι για να το «ξορκίσουν». Έτσι στο 61ο λεπτό ο Έντμουντσον «ξεχασμένος» στην καρδιά της ελληνικής άμυνας νίκησε αυτή τη φορά τον Καρνέζη σημειώνοντας το τρίτο γκολ του σε 31 εμφανίσεις, αφού προηγουμένως ο Βάντχαμαρ είχε «ρεζιλέψει» με την ντρίμπλα του τον πολύ κακό στο ντεμπούτο του στην Εθνική, Καράμπελα.

Η Ελλάδα είχε τεράστια ευκαιρία για να φέρει το παιχνίδια στα «ίσα» και να διαχειριστεί το χρόνο που απέμενε αλλά τη σπατάλησε φθηνά ο Κονέ στο 69΄, όταν από τα δύο μέτρα πέταξε την μπάλα πάνω από το δοκάρι στην πρώτη μεγάλη στιγμή της Εθνικής στο παιχνίδι.

Στο 74΄ το πολύ καλό σουτ του ίδιου άγγιξε το οριζόντιο δοκάρι φεύγοντας άουτ, με τον παίκτη της Ουντινέζε να στέκεται εκ νέου άτυχος στο 89΄, όταν η προσπάθεια που θα μετρίαζε τις εντυπώσεις και θα έσωζε ένα βαθμό κατέληξε στο δοκάρι του Νίλσεν.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νικόλα Ριτσόλι (Ιταλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μανωλάς - Όλσεν, Χάνσον, Γκρέγκερσεν

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΕΛΛΑΔΑ (Κλάουντιο Ρανιέρι): Καρνέζης, Τοροσίδης, Καράμπελας (78΄ Μάνταλος), Mόρας, Μανωλάς, Μανιάτης, Σάμαρης, Κονέ, Γκέκας (46΄ Αθανασιάδης), Καρέλης (62΄ Μαυρίας), Χριστοδουλόπουλος.

ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕ (Λαρς Όλσεν): Νίλσεν, Νες, Ντάβιντσεν, Γκρέγκερσεν, Νάτεσταντ, Χάνσον, Μπεντζάμινσεν, Όλσεν (88΄ Άντρασον), Χολστ (75΄ Γιουστίνουνσεν), Έντμουνσον (85΄ Φέρο), Βάτνχαμαρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ