Δευτέρα, 29 Δεκέμβριος 2014 12:22

Δυνατή γυναικεία ομάδα στον Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Σε έναν χώρο ο οποίος είναι ανδροκρατούμενος, αυτός της διαιτησίας, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εισχωρούν όλο και περισσότερες γυναίκες.


Σε όλες τους συνδέσμους της Ελλάδας, υπάρχουν γυναίκες που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη διαιτησία και όσο περνούν τα χρόνια όλο και πιο πολλές αποφασίζουν να μπουν στο χώρο για να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους, τις δυνατότητες τους, αλλά και το ταλέντο τους, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να σταθούν με αξιοπρέπεια και να διευθύνουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Σε ότι αφορά τη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο το γυναικείο στοιχείο, καθώς στο τοπικό σύνδεσμο, χρόνο με το χρόνο έρχονται νέες κοπέλες που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη διαιτησία. Βέβαια γυρίζοντας στο παρελθόν υπήρξαν κοπέλες που ενώ μπήκαν στη διαιτησία δεν άντεξαν πολύ και αποχώρησαν όχι απαραίτητα γιατί δεν είχαν τα προσόντα, αλλά ίσως γιατί δεν τις συγκινούσε ιδιαίτερα ο χώρος ή δεν ήταν τα πράγματα όπως τα είχαν φανταστεί.
Από το 2007 όμως υπάρχει η πρώτη γυναικεία παρουσία, που άντεξε στο χρόνο και συνεχίζει έως σήμερα να αποτελεί ενεργό μέλος του τοπικού συνδέσμου, με παρουσία σε αγώνες των τοπικών και εθνικών διοργανώσεων, αλλά και σε τουρνουά και διεθνή παιχνίδια. Ο λόγος για τη Σοφία Αθανασοπούλου, η οποία τη φετινή αγωνιστική περίοδο είναι βοηθός διαιτητής στη Football League. Η κ. Αθανασοπούλου λειτούργησε ως παράδειγμα, αφού τα επόμενα χρόνια και άλλες κοπέλες παρακολούθησαν τις σχολές διαιτησίας του τοπικού συνδέσμου και μπήκαν στο χώρο. Ηδη αυτή τη στιγμή ο σύνδεσμος διαθέτει 10 γυναίκες διαιτητές και σε αυτές προστέθηκαν άλλες 4 οι οποίες αποφοίτησαν πρόσφατα από τη σχολή διαιτησίας, όπου πέρασαν με επιτυχία τις γραπτές εξετάσεις.
Ας δούμε αναλυτικά, ποιες είναι οι γυναίκες μέλη πλέον του συνδέσμου διαιτητών ποδοσφαίρου Μεσσηνίας.
Ξεκινάμε με τη Σοφία Αθανασοπούλου, η οποία ουσιαστικά αποτελεί και το παράδειγμα για την είσοδο και των υπόλοιπων γυναικών στο σύνδεσμο. Εγινε διαιτητής την αγωνιστική περίοδο 2007-2008, όπου εκτός από αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων δοκίμασε την τύχη της ως βοηθός διαιτητής Γ' εθνικής. Την επόμενη σεζόν 2008-2009 ήταν διαιτητής Δ' εθνικής και το 2009-2010 επέστρεψε στις εθνικές κατηγορίες ως βοηθός διαιτητής Δ' εθνικής. Την περίοδο 2010-2011 αγωνίστηκε ως βοηθός διαιτητής στη Γ' εθνική και από το 2011 έως και τη φετινή χρονιά παραμένει στους πίνακες βοηθών διαιτητών Β' εθνικής ή Football League, όπως ονομάζεται πλέον η κατηγορία. Τα δύο τελευταία χρόνια, δηλαδή τις περιόδους 2013-2014 και 2014-2015 συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες και δεν αποκλείεται να χριστεί διεθνής βοηθός διαιτητής, κάτι που θα πρέπει να προτείνει η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ στην αρμόδια επιτροπή της UEFA. Να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο έχει λάβει μέρος σε τουρνουά ποδοσφαίρου εθνικών ομάδων γυναικών U19 στην Αλβανία, όπου αγωνίστηκε σε τρία παιχνίδια. Επίσης είχε οριστεί 4η βοηθός διαιτητή στον αγώνα για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου γυναικών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ολλανδία, που διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τελευταία της διεθνής συμμετοχή ήταν στις 9 Οκτωβρίου σε αγώνα (ήταν ο 1ος) της φάσης των 32 του Champions League Γυναικών. Ηταν το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στη Raheny και Bristol και διεξήχθη στο Richmond Park στο Δουβλίνο, όπου η φιλοξενούμενη ομάδα νίκησε 4-0. Στο παιχνίδι αυτό η Σοφία Αθανασοπούλου ήταν α' βοηθός διαιτητής.
Η επόμενη γυναίκα που ονομάστηκε διαιτητής ήταν η Αναστασία Τσούκαλη το 2010 και από τότε συνεχίζει να αγωνίζεται ως βοηθός διαιτητής στις διοργανώνεις της Μεσσηνίας και σε ματς της Δ' εθνικής. Ενα χρόνο μετά το 2011 άλλες δύο γυναίκες εισήλθαν στο χώρο της διαιτησίας. Η Ανδριανή Τσέλο και η Σταματία Τσαούση. Η πρώτη είναι βοηθός διαιτητής Δ' εθνικής και η δεύτερη έχει δώσει εξετάσεις για διαιτητής στο γυναίκειο πρωτάθλημα. Παράλληλα ορίζονται σε παιχνίδια των τοπικών πρωταθλημάτων.
Το 2012 ο αριθμός των γυναικών που μπήκαν στη διαιτησία αυξήθηκε, καθώς από τη σχολή διαιτησίας αποφοίτησαν η Μαρία Ζέρβα, η Αγγελική Παυλοπούλου, η Σταυρούλα Λαμπροπούλου και η Σταυρούλα Μπότη. Οι τρεις πρώτες αγωνίζονται ως βοηθοί διαιτητές στη Δ' εθνική, ενώ η τελευταία σε Β' και Γ' τοπική.
Το 2013 ο αριθμός των γυναικών διαιτητών στο τοπικό σύνδεσμο, έφτασαν τις 10 με τις Ευγενία Τσαούση και Ζωή Κρόμπα-Τσαούση να βγαίνουν από τη σχολή διαιτησίας. Και οι δύο ορίζονται σε παιχνίδια των πρωταθλημάτων Β' και Γ' τοπικής.
Πριν από λίγες ημέρες από τη σχολή διαιτησίας αποφοίτησαν άλλες 4 κοπέλες, οι οποίες μέσα στο 2015 αναμένεται να οριστούν από την Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣΜ, βοηθοί διαιτητές σε αγώνες. Ο λόγος για τις Χριστίνα Λίγγρη, Αθανασία Παπαϊωάννου, Δήμητρα Ρηγοπούλου και Φωτεινή Χέλη, η οποία είναι η πιο μικρή σε ηλικία που αποφοίτησε από τη σχολή διαιτησίας.

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ