Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 09:52

«Ο αθλητικός συντάκτης... κινεζοποιήθηκε», λέει ο Αντώνης Αντωνόπουλος που είναι αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα στον ΠΣΑΤ

Γράφτηκε από τον
«Ο αθλητικός συντάκτης... κινεζοποιήθηκε», λέει ο Αντώνης Αντωνόπουλος που είναι αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα στον ΠΣΑΤ

Ο Μεσσήνιος αθλητικός συντάκτης Αντώνης Αντωνόπουλος διεκδικεί στις 9 Μαρτίου την προεδρία του ΠΣΑΤ. Ο γνωστός τηλεοπτικός ρεπόρτερ από του Ρωμανού εμφανίζεται διατεθειμένος να αλλάξει την εικόνα του Συλλόγου των αθλητικών συντακτών, καθιστώντας τον πρωταγωνιστή και όχι απλά παρατηρητή των δυσμενών εξελίξεων στο χώρο.


Ο Αντώνης Αντωνόπουλος συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια ενασχόλησης με την αθλητική δημοσιογραφία, υπηρετώντας παράλληλα την τελευταία δεκαετία τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλητικών συντακτών από τη θέση του αντιπροέδρου. Γνωρίζοντας, λοιπόν, από πρώτο χέρι τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο χώρο των ΜΜΕ θεωρεί πως έφτασε η ώρα οι αθλητικοί συντάκτες να διεκδικήσουν ομαδικά τα χαμένα τους δικαιώματα: «Σίγουρα φταίμε κι εμείς για ότι έχει συμβεί, επειδή δεν ενεργήσαμε ομαδικά και δεν συγκροτήσαμε μέσα του ΠΣΑΤ ένα κοινό μέτωπο ενάντια στη βάναυση καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Βλέπουμε, όμως, ότι η κατάσταση αλλάζει, η ίδια η κοινωνία έδωσε το σύνθημα της αλλαγής, εκλέγοντας για πρώτη φορά μία αριστερή κυβέρνηση και πλέον ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε ξανά όλα αυτά που χάσαμε. Σε αυτήν την προσπάθεια ο ΠΣΑΤ πρέπει να είναι πρωτοπόρος. Να αποκτήσει ρόλο διεκδικητικό και να μην μείνει απλός παρατηρητής των εξελίξεων και πολλές φορές χειροκροτητής».
Πρώτο μέλημα του ΠΣΑΤ σε περίπτωση που εκλεγεί θα είναι η αναβάθμιση του ρόλου του συλλόγου σε πολλούς τομείς. «Δεν πάει άλλο, η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και ο ΠΣΑΤ έχει καταντήσει να υφίσταται μόνο δύο φορές το χρόνο, στην ετήσια γιορτή του και στα βραβεία των αθλητικών συντακτών. Εχει χάσει εντελώς τη φυσιογνωμία που είχε όταν ιδρύθηκε. Αν εκλεγώ, από την επόμενη μέρα θα αλλάξουν όλα. Ο σύλλογος θα πιέζει σε καθημερινή βάση τις Ενώσεις Συντακτών όλη της ελληνικής επικράτειας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές των μελών του, που δυστυχώς ορισμένοι θυμούνται μόνο κάθε τρία χρόνια που γίνονται εκλογές. Θα γίνει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα. Θα ξεχωρίσει η... ήρα απ’ το στάρι και οι πραγματικοί αθλητικοί συντάκτες θα ξαναβρούν τη χαμένη τους επαγγελματική οντότητα. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, με την πλήρη... κινεζοποίηση των δημοσιογράφων του αθλητικού χώρου πρέπει να σταματήσει. Εχουμε φτάσει στο σημείο να παίρνουμε λιγότερα χρήματα και από τους ανειδίκευτους εργάτες. Οι μισθοί στη συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα για να μην πω ακόμα λιγότερα» υποστηρίζει ο Μεσσήνιος υποψήφιος πρόεδρος του ΠΣΑΤ και προσθέτει: «Θα μπει ένα τέλος σε αυτήν την ασυδοσία. Θα διεκδικήσουμε με τη βοήθεια της νέας κυβέρνησης της αριστεράς να ασφαλίζονται όλοι όσοι εργάζονται σε σάιτ, όπως συμβαίνει στις εφημερίδες και φυσικά οι αμοιβή τους να ευθυγραμμιστεί με την επαγγελματικού επιπέδου προσφορά τους. Ταυτόχρονα η ίδια η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει το πλαίσιο για τη λειτουργία των ΜΜΕ. Είναι αδιανόητο ένα μέσο όπως το δικό σας για παράδειγμα να έχει πέντε μισθολόγια στο αθλητικό τμήμα και κάποιοι άλλοι να βγάζουν εφημερίδα από το... μπακάλικο και να διεκδικούν κρατικές διαφημίσεις».      
Ενα ακόμα γεγονός που έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο ρόλο του ΠΣΑΤ είναι ο πλήρης ευτελισμός της δημοσιογραφικής ταυτότητας του συλλόγου, η οποία πλέον δεν χρησιμεύει ούτε για τη δωρεάν είσοδο στους αθλητικούς χώρους: «Η κάρτα του ΠΣΑΤ είναι η μόνη που έχει επικυρωθεί από τη βουλή των Ελλήνων με το νόμο 2725/99 αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως αυτός ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Οσοι παραμείνουν ενεργά μέλη του συλλόγου από το Μάρτη και μετά και συνεχίσουν να διατηρούν τη συγκεκριμένη κάρτα, θα αποκτήσουν ξανά δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στα γήπεδα και στους αθλητικούς χώρους. Θα γίνει όμως, ξαναλέω, γενναίο ξεκαθάρισμα και τα κριτήρια δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με την εργασία αλλά και με τη συμπεριφορά των μελών, γιατί δυστυχώς η δημόσιες σχέσεις και η αναζήτηση της δημοσιότητας αμαυρίζουν την εικόνα των αθλητικών συντακτών».
Για τον ίδιο τον Αντώνη Αντωνόπουλος οι επερχόμενες (9 Μαρτίου) αρχαιρεσίες του ΠΣΑΤ θα σηματοδοτήσουν είτε ένα νέο ξεκίνημα με όλα τα στοιχεία που προανέφερε, είτε την αποχώρησή του από το σύλλογο: «Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο γνωρίζω από πρώτο χέρι τι τραβάνε σήμερα οι δημοσιογράφοι και ιδιαίτερα οι αθλητικοί συντάκτες στα περισσότερα μέσα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και σε περίπτωση που εκλεγώ ο ΠΣΑΤ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων. Αν πάλι η πλειοψηφία κρίνει διαφορετικά, εγώ δεν θα έχω πλέον κανένα λόγο να παραμείνω σε οποιοδήποτε πόστο. Ισως επανέλθω μελλοντικά, όταν διαπιστώσω ότι πράγματι η νοοτροπία των αθλητικών συντακτών έχει αλλάξει. Ο ΠΣΑΤ έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο, δεν πάει άλλο, ή θα αλλάξει ριζικά ο ρόλος του, ή δεν θα έχει πλέον καμία σημασία η ύπαρξή του...».

Το βιογραφικό του

Ξεκίνησε την δημοσιογραφία το 1984. Εργάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως στο ξεκίνημα του MEGA. Επί σειρά ετών βασικό στέλεχος εκπομπών και μεταδόσεων της «Αθλητικής Κυριακής», αλλά και της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, όπως το «Τρίτο μάτι». Διετέλεσε επί σειρά ετών ρεπόρτερ της εθνικής ομάδας σε ζωντανές μεταδόσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος από την ΕΡΤ. Εργάστηκε στις περισσότερες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια. Κάλυψε δημοσιογραφικά αθλητικές αποστολές σε διοργανώσεις Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, σε παρά πολλές χώρες του εξωτερικού. Διατέλεσε υπεύθυνος τύπου σε διοργανώσεις αρκετών αθλημάτων σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, όπως το 20ο Final four της Εyro League το 2007 στο ΟΑΚΑ,. Διετέλεσε διευθυντής Τύπου εγκατάστασης, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Δίδαξε αθλητική δημοσιογραφία(Αθλητικοί νόμοι, πειθαρχικό δίκαιο, Κ.Α.Π, κανονισμοί ΟΥΕΦΑ-ΦΙΦΑ, δομικό και θεσμικό πλαίσιο Ελληνικού αθλητισμού ) στις σχολές του Χρήστου  Σωτηρακόπουλου ΚΑΡ και ΙΕΚ «δομή».Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων ΟΥΕΦΑ ΚΑΙ ΦΙΦΑ ,αλλά και άλλων αθλημάτων πέρα από το ποδόσφαιρο. Έχει βραβευτεί για την συγγραφή  εικονογραφημένης αθλητικής εγκυκλοπαίδειας «SPORTS» ΚΑΙ «SPORTS JUNIOR»Έχει βραβευτεί για την δημοσιογραφική του διαδρομή και προσφορά στον αθλητισμό από την UNESCO, ποδοσφαιρικές ενώσεις, Αθλητικές ομοσπονδίες και συλλόγους σε διάφορα μέρη της χώρας. Από το 2006 μέχρι σήμερα έχει επανεκλεγεί σε τρεις συνεχόμενες θητείες στο Δ. Σ του Π. Σ. Α. Τ , ενώ κατέχει την θέση του Α΄ Αντιπροέδρου.
Εργάζεται στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και στο αθλητικό site του Ομίλου pame sports.gr.