Σάββατο, 06 Ιούνιος 2015 13:33

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα για το «τρεμπλ» απόψε στο Βερολίνο

Γράφτηκε από τον

Σάββατο βράδυ στην Ευρώπη, η ώρα της μεσημερινής σιέστας στην Αμερική, μεσάνυχτα στην Ινδία, Κυριακή 4 παρά 15 τα ξημερώματα στην Αυστραλία, οι ποδοσφαιρόφιλοι όλης της υφηλίου θα συντονιστούν στην ίδια συχνότητα.

Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ κλείνει τη σεζόν, με τη Γιουβέντους και τη Μπαρτσελόνα να δίνουν την τελευταία τους παράσταση, σήμερα Σάββατο (21:45, Δημόσια Τηλεόραση). Αυτή τη φορά το διεκύβευμα δεν είναι μόνο το βαρύτιμο τρόπαιο. Ο νικητής θα μπει στην «κοινωνία των εκλεκτών» που έχουν κατακτήσει το τρεμπ, συνδυάζοντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών με τους θριάμβους στις εθνικές τους διοργανώσεις. Η «Μπάρτσα» είναι ήδη σ΄αυτό το γκρουπ, αφού πέτυχε το απόλυτο το 2009, ενώ η Γιουβέντους θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία.
Η συμμετοχή στον τελικό και το όραμα του τρεμπλ μετατρέπει τη «Γιούβε» σε σύγχρονο Φοίνικα που κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Τέτοιες μέρες πριν από οκτώ χρόνια εξασφάλιζε την επιστροφή της στη Serie A μετά τον υποβιβασμό και την αφαίρεση των πρωταθλημάτων του 2005 και του 2006 (σκάνδαλο calciopoli). Από το 2012 κατέκτησε τέσσερις συνεχόμενους τίτλους, πριν από λίγες εβδομάδες πήρε το πρώτο της κύπελλο και νταμπλ μετά από 20 χρόνια, ενώ επέστρεψε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 2003.
Απέναντί της η καλύτερη ομάδα του 21ου αιώνα. Η Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι και της «φονικής» επιθετικής τριάδας, με τον Αργεντινό, το Σουάρες και το Νεϊμάρ να σημειώνουν 120 γκολ από το ξεκίνημα της σεζόν. Εχει κατακτήσει τρία Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία εννέα χρόνια και στοχεύει να γίνει η πρώτη στην Ιστορία με δύο τρεμπλ.
Πάνοπλες θα παρουσιαστούν οι δύο φιναλίστ στον τελικό του Βερολίνου. Μοναδική απώλεια για τη Γιουβέντους είναι ο Μάρτιν Κασέρες με πρόβλημα στον αστράγαλο τους τελευταίους τρεις μήνες.
Για τη Γιουβέντους είναι ο 55ος αγώνας σε όλες τις διοργανώσεις, στον «Μαραθώνιο» που ξεκίνησε πριν από εννέα μήνες. Στην πορεία αυτή έχει μόνο 6 ήττες, καμία με διαφορά μεγαλύτερη του ενός γκολ. Στο Τσάμπιονς Λιγκ τελευταίος που της έκανε... ζημιά ήταν ο Παϊτίμ Κασάμι που πέτυχε το γκολ στη νίκη του Ολυμπιακού (1-0) στις 22/10/2014. Ο Κλαούντιο Μαρκίζιο έχει τις περισσότερες συμμετοχές (51) έχοντας χάσει μόνο τρία ματς.
Η Μπαρτσελόνα δίνει τον 60ο αγώνα της από τον περασμένο Αύγουστο και μετράει 49 νίκες, 4 ισοπαλίες και 6 ήττες. Εχει πετύχει συνολικά 172 γκολ, αγγίζοντας τον απίστευτο μέσο όρο των τριών ανά αγώνα. Ο «σούπερμαν» της ομάδας δεν είναι άλλος από τον Λιονέλ Μέσι, που έχει δώσει το «παρών» σε 56 από τα 60 ματς της ομάδας του, πετυχαίνοντας 58 γκολ.

 

-------------------------------------------------------------------------------

Οι "στρατηγοί" των πάγκων

ΜΑΣΙΜΙΛΙΑΝΟ ΑΛΕΓΚΡΙ

Η αξιοπιστία προσωποποιημένη! Στα 48 του ο Μαξ Αλέγκρι έχει καταγράψει πολλές μεγάλες επιτυχίες και... βιάζεται να ολοκληρώσει το έργο του, γιατί έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει μετά τα 55. «Η δουλειά του προπονητή έχει πολύ άγχος. Δεν θέλω να το ζήσω για περισσότερα χρόνια». Εγινε γνωστός το 2008 όταν οδήγησε τη Σασουόλο για πρώτη φορά στην ιστορία στη στηSerieΒκαι κέρδισε το πρώτο του «παράσημο» ως ο κορυφαίος προπονητής της Γ΄ εθνικής. Αναβαθμίστηκε σε κορυφαίος της SerieA έναν χρόνο μετά, όταν αξιοποίησε την ευκαιρία που τού έδωσε η Κάλιαρι και την οδήγησε στην 9η θέση της βαθμολογίας. Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε στη Μίλαν όπου πανηγύρισε το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του (2010) και μετά από 3,5 χρόνια στο Μιλάνο, ανέλαβε αντικαταστάτης του Αντόνιο Κόντε στη Γιουβέντους.
Αφού ξεπέρασε την κρίση του Οκτωβρίου, η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Η κατάκτηση του νταμπλ και η πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του χάρισαν το βραβείο «Εντσο Μπέαρτζοτ» ως ο καλύτερος Ιταλός προπονητής, ενώ έχει εξασφαλισμένο και τον αντίστοιχο τίτλο της SerieA που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών. Ως ποδοσφαιριστής πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στις μικρές κατηγορίες, αλλά απογειώθηκε το 1993 όταν μετείχε με την Πεσκάρα στην πρώτη κατηγορία και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 12 γκολ, κάτι που ελάχιστοι μέσοι έχουν καταφέρει.
Είναι χωρισμένος και έχει δύο παιδιά, τη Βαλεντίνα και τον Τζόρτζιο.


ΛΟΥΪΣ ΕΝΡΙΚΕ

Αν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του Λουϊς Ενρίκε, θα διαπιστώσει ένα κενό, ανάμεσα στο 2004 και το 2008. Από τότε, δηλάδή, που κρέμασε τα παπούτσια του μέχρι τότε που ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα. Τι έκανε σ΄αυτό το διάστημα; Σερφ στην Αυστραλία και Μαραθώνιους σε όλο τον κόσμο! Μανιώδης sportsman ο 45 χρονος από την Αστουρια, άργησε να το πάρει απόφαση, ενώ λέγεται ότι το 2007 του ζήτησαν να συμμετάσχει στον ετήσιο διαγωνισμό Ironman (Τρέξιμο, Κολύμβηση και Ποδηλασία) στη Γερμανία.
Οταν όμως, το 2008, η «Μπάρτσα» του προσέφερε θέση στο τεχνικό της επιτελείο ως προπονητής της Β΄ ομάδας, δεν δίστασε καθόλου. Εμαθε δίπλα στον Πεπ Γκουαρντιόλα, την περιόδο που δημιουργούσε την ασυναγώνιστη «Μπλαουγκράνα» της τελευταίας δεκαετίας. Δοκίμασε την τύχη του στη Ρόμα το 2011 χωρίς επιτυχία και επέστρεψε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν για να πραγματοποιήσει μια εξαιρετική σεζόν με τη Θέλτα το 2014. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, ανακοινώθηξε ως ο διάδοχος του Τάτα Μαρτίνο στον πάγκο της «Μπάρτσα».
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Ρεάλ είχε εντοπίσει το νεαρό Λουϊς Ενρίκε στο Χιχόν και τον απέκτησε σε ηλικία 21 ετών. Περιέργως, τον άφησε ελεύθερο το 1996 όταν ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του κι έτσι κατέληξε στη Μπαρτσελόνα στην οποία έπαιξε για το υπόλοιπο της ποδοσφαιρικής του καριέρας (2004).
-------------------------------------------------------------------------------
 
Ο "άρχοντας" του αγώνα

Από τα 25 του χρόνια στη Σούπερ Λιγκ της Τουρκίας, ο Τσακίρ είναι μόλις 38 και βρίσκεται στο απώγειο της διαιτητικής του δόξας. Μαζί με τον Φιράτ Αϊντινούς ήταν οι πρώτοι επαγγελματίες διαιτητές στην Τουρκία. Εγινε διεθνής το 2006, αλλά για πρώτη φορά σφύριξε σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010. Εξόργισε τους Αγγλους όταν απέβαλε άδικα τον Νάνι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2013. Ισως γι΄αυτό την επόμενη σεζόν (2013/14) η UEFA του ανέθεσε μόνο τρία εύκολα ματς των ομίλων. Αντίθετα, η FIFA του έδειξε εμπιστοσύνη και τον τοποθέτησε στον ημιτελικό Αργεντινή-Ολλανδία, πριν από 11 μήνες στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Εκείνος ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της καριέρας του, μέχρι τον τελικό του Σαββάτου.
Το τουρκικό διαιτητικό επιτελείο, αποτελείται από τους:
Βοηθοί: Μπαχατίν Ντουράν, Ταρίκ Ονγκούν
Πρόσθετοι: Χουσεϊν Γκιοτσέκ, Μπαρίς Σιμσέκ
Αναπληρωματικός: Μουσταφά Εγισόι
Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Σουηδός, Γιόνας Ερικσον