Τρίτη, 07 Ιούνιος 2016 14:15

Σκληρή απάντηση Κουτραφούρη σε Μπασακίδη

Γράφτηκε από τον

Ο "πόλεμος ανακοινώσεων" μεταξύ του προέδρου της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ Γιάννης Κουτραφούρη και του πρόεδρου του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας Νίκου Μπασακίδη συνεχίζεται.

Ο κ. Κουτραφούρης με ανακοίνωση του κάνει λόγο για τραγική ανυπαρξία και έλλειψη πολιτικής από πλευράς Φορέα και Μπασακίδη  όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τον καλεί μάλιστα να διεκδικήσει αυτά που πρέπει για τον αθλητισμό αλλιώς τον προτρέπει να παραιτηθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ που υπογράφει ο Γιάννης Κουτραφούρης και έχει τίτλο "

"Η πραγματική εικόνα και όχι η εικονική, των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης" αναφέρει: 

«Μου είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο να αντιπαρατίθεμαι και να ασκώ κριτική σε ανθρώπους που οι πολίτες της Καλαμάτας έχουν επιλέξει για να διοικήσουν το Δήμο, πιστεύοντας ότι όχι μόνο η προσφορά, αλλά και η απλή προσωπική έκθεση του καθενός με τα κοινά, αποτελεί δείγμα αγάπης και ενδιαφέροντος για την Πόλη.

Βλέποντας όμως την τραγική ανυπαρξία, την έλλειψη πολιτικής, αλλά και την έλλειψη στοιχειώδους γνώσης ή και άρνησης θα έλεγα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός της πόλης, άρχισα να αμφιβάλλω αν ζω και είμαι ενεργός πολίτης αυτής.

Βρισκόμαστε στον Ιούνιο του 2016, η Καλαμάτα είναι μία από της υποψήφιες πόλης για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και ο επικεφαλής του Αθλητικού Οργανισμού απορεί με το επιτακτικό όραμα – αίτημα για την κατασκευή ενός Palais de Sport στην πόλη, κάτι δηλαδή σαν το Μέγαρο Χορού του αθλητισμού. Το χαρακτηρίζει Φαραωνικό έργο και ρωτά αν το κοστολογήσαμε, ενώ κατάλαβε ότι είναι μόνον διεκδίκηση της Καλαθοσφαίρισης, λες και το βόλεϊ, η Ρ.Α.Γ. ή ακόμα οι πολεμικές τέχνες δεν είναι αθλήματα σάλας. Συγνώμη κύριε Πρόεδρε, δεν θα ξανά-ονειρευτούμε! Άμοιρη πόλη, ποιοί αποφασίζουν για εσένα.

Μιλήσαμε για συγκεκριμένα προβλήματα και φυσικά για το όραμα, το σχέδιο και τους στόχους που πρέπει να έχει ο επικεφαλής του Αθλητισμού της πόλης και αυτός κατάλαβε ότι για την έλλειψη των αθλητικών χώρων ευθύνεται η Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. που ευνόησε την αύξηση των Σωματείων. Δεν γνωρίζει αυτό που και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου γνωρίζουν: βάσει νόμου, κάθε 21 άτομα μπορούν να ιδρύσουν ένα νέο σωματείο και ότι η ανάπτυξη και οι διεθνής επιτυχίες της Καλαθοσφαίρισης έφεραν την αύξηση των σωματείων και όχι ο πρόεδρος της Ένωσης – όπως υπονοεί, για να είναι ισχυρός παράγοντας. Και το πιο τρελό, έγινε ειδήμων της ανάπτυξης του αθλήματος, αφού έμαθε για την πολυδιάσπαση των σωματείων. Τι είναι πιο σπουδαίο, να παίζουν 2 ομάδες στο πρωτάθλημα Παίδων (2x20 = 40 αθλητές) ή 15 ομάδες (15x20 = 300 αθλητές);

Στο αίτημα λειτουργίας και φύλαξης των αθλητικών χώρων (κανονισμός λειτουργίας – καθήκοντα εργαζομένων) βλέπει απαξίωση των εργαζομένων του Δήμου, ενώ διαπιστώνει ότι τα σωματεία της πόλης δεν προσφέρουν κοινωνικό έργο, δεν καλύπτουν την δική του ανυπαρξία σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού και φυσικά χαρακτηρίζει την λειτουργία Ακαδημιών, δηλαδή τη μύηση των μικρών παιδιών στον αθλητισμό και τη Καλαθοσφαίριση, προσοδοφόρα σχέση.

Η Τέντα εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1990, ήταν καθαρά Δημοτικό έργο και η λειτουργία της βάρυνε τον προϋπολογισμό του Δήμου, αφού οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις περιήλθαν στην κυριότητά του περίπου το 2000 και από τότε αποτελεί την έδρα του Μπάσκετ λόγω παρκέ. Αναφέραμε απλώς ότι είναι ένα γήπεδο δύσκολο στην χρήση του. Πρέπει τον χειμώνα να θερμαίνεται και το καλοκαίρι να ψύχεται και φυσικά λόγω των 1200 τ.μ. παρκέ, πρέπει να καθαρίζεται και να φυλάσσεται υπεύθυνα.

Ο Αθλητικός Οργανισμός, την αγωνιστική περίοδο 2014-2015, έβαλε 3.000 λίτρα πετρέλαιο για όλο τον χειμώνα, ενώ την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 περίπου 5.000 λίτρα. Όταν λοιπόν τελείωσε το πετρέλαιο –περίπου στους 2 μήνες- και άρχισαν πάλι τα προβλήματα, κατηγορήθηκαν τα σωματεία για αλόγιστη χρήση. Το κέλυφος της Τέντας έχει γίνει σίριαλ. Κάθε 6 μήνες ανακοινώνεται επισήμως η αλλαγή του, αλλά αλλαγή δεν φαίνεται. Το κόστος της παρέμβασης αρχίζει από 150-200.000 ευρώ με ένα πανί, γίνεται 300.000 ευρώ με 2, έφτασε τις 400.000 ευρώ και σήμερα πρέπει να αξιολογείται στις 500.000, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Δήμαρχος σε προηγούμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των σωματείων.

Φυσικά, κανένας δεν μπήκε στον κόπο να απολογηθεί γιατί χάθηκαν τα 400.000 ευρώ, που για 2 περίπου χρόνια ήταν στην διάθεση του Δήμου από το πρόγραμμα Θησέας (Υπουργός Πολιτισμού : Αντώνης Σαμαράς).

Το Μαΐο του 2015, παραδώσαμε στον Αθλητικό Οργανισμό σχέδιο εσωτερικού κανονισμού για τα κλειστά γυμναστήρια Καλαμάτας, τον οποίο αρνούνται να θέσουν σε λειτουργία λόγω έλλειψης, λένε, προσωπικού και διαφορετικής ιδεολογικής προσέγγισης του Προέδρου (δεν μπορεί να επιβάλλει στους εργαζομένους τα καθήκοντά τους). Φανταστείτε στο Μέγαρο Χορού, να μπαίνουν κάθε μέρα 300-400 άτομα από τις 2 μ.μ. έως τις 10 μ.μ., χωρίς αυτοί να έχουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις εισόδου, παραμονής και να υπάρχει υπεύθυνη φύλαξη.

Επειδή όμως η υποκρισία δεν έχει όρια, καταγράφουμε κάποιες ενέργειες που οι υπεύθυνοι του Αθλητικού Οργανισμού θεωρούν δεδομένες και έγιναν άμεσα από συνεργάτες της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ :

1. Επισκευάστηκαν τα καθίσματα που προορίζονται για τους πάγκους των ομάδων, από συνεργάτη της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ; Ναι.

2. Κρεμάστηκε ο φορητός ηλεκτρονικός πίνακας και συνδέθηκε από μέλη και συνεργάτη της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ; Ναι.

3. Eπισκευάστηκαν (αποστολή Καλαμάτα-Αθήνα-Καλαμάτα) τα χρονόμετρα 24’’ με τον νέο φορητό πίνακα, από συνεργάτη της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ; Ναι. 

4. Αντικαταστάθηκαν 19 φωτιστικά σώματα οροφής από συνεργάτη της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ;. Ναι. 

5. Μπήκαν κλειδιά στις πόρτες των αποδυτηρίων από μέλη και συνεργάτη της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ; Ναι.

6. Αποκαταστάθηκε η βλάβη του φορητού ηλεκτρονικού πίνακα (1ος αγώνας play) από συνεργάτη της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ; Ναι. 

7. Αποκαταστάθηκε η βλάβη στα χρονόμετρα 24’’ του Κλειστού Παραλίας τρεις φορές από συνεργάτη της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ; Ναι. 

Φυσικά αποκαταστάθηκε αναγκαστικά η βλάβη στο παρκέ (σάπισαν τα ξύλα από νερά που μπήκαν στην δυτική πλευρά του γηπέδου και άργησαν να γίνουν αντιληπτά). Και εδώ έφταιγαν οι προπονητές των ομάδων που δεν τα σκούπισαν.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, όλα αυτά και άλλα (κάγκελα περίφραξης, αποδυτήρια) συνθέτουν ένα σκηνικό άψογης λειτουργίας του κλειστού γυμναστηρίου Τέντα. Αλήθεια, ένα μόνο πράγμα μένει πριν ανοίξει η Τέντα σαν αυγό, που είναι πρώτης προτεραιότητας για τον πρόεδρο – να αλλάξουν οι πόρτες για να σφραγίζει ατμοσφαιρικά ο χώρος – για το κέλυφος θα αποφασίσει ο Δήμαρχος.

Κλειστό Παραλίας – Πολυκλαδικό – Ανοιχτά Γήπεδα

Στην παραλία μεταφέρθηκαν τα γραφεία του Αθλητικού Οργανισμού και πράγματι το γήπεδο παρουσίασε μια αισθητή βελτίωση. Μετά από κάποιους μήνες λειτουργίας, όποιος θέλει μπορεί να πάρει μια γεύση: σπασμένες καρέκλες, τα μισά φώτα του ηλεκτρονικού πίνακα είναι καμένα, το ένα χρονόμετρο των 24‘’ δεν λειτουργεί, τα αποδυτήρια διαιτητών και ομάδων είναι απαράδεκτα, εκτός αν όλα αυτά τα βλέπουμε εμείς κατά την διάρκεια των αγώνων και το πρωί που επισκέπτεται τον χώρο ο πρόεδρος είναι όλα τακτοποιημένα.

Το Κλειστό του Πολυκλαδικού είναι ένα από τα πολλά εγκλήματα του Ο.Σ.Κ. (Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων), ένας κλειστός χώρος που δεν κάνει για τίποτα. Με παρέμβαση δική μας, την δεκαετία του ’90, τοποθετήθηκαν 2 μπασκέτες από τον Δήμο Καλαμάτας και γραμμογραφήθηκε για να προπονούνται τα τμήματα Μίνι μπάσκετ και βόλεϊ, αφού οι διαστάσεις του είναι 22μ. x 12 (διαστάσεις γηπέδου μπάσκετ 28 x 15).

Με τα χρόνια η κατάσταση λειτουργίας του επιδεινώθηκε, τόσο από κακή χρήση των μαθητών του Λυκείου, όσο και από ζημιές που προκάλεσαν οι διαμένοντες δίπλα αθίγγανοι.

Στα μέσα του 2015, ο χώρος έκλεισε διότι τα νερά της βροχής από διαβρώσεις της οροφής και των τοιχίων έβγαιναν μέσα από την ηλεκτρική εγκατάσταση. Πριν από 8 περίπου μήνες ανακοινώθηκε από τον κ. Δήμαρχο και τον Αθλητικό Οργανισμό ότι θα δοθούν νέοι αθλητικοί χώροι στο Μπάσκετ, όπως το κλειστό Πολυκλαδικού και 3 ανοιχτά γήπεδα.

Δε γνωρίζουμε ποιοι εισηγήθηκαν τα έργα αυτά, απλώς τονίσαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτά τα έργα δεν αποτελούν αγωνιστικούς χώρους τους οποίους έχει ανάγκη η Καλαθοσφαίριση, γιατί το μεν Πολυκλαδικό έχει πολύ μικρές διαστάσεις και αμφίβολη λειτουργία, τα δε ανοικτά 2 στον Νέδοντα – 1 στο πάρκο Σιδηροδρόμων, είναι ωραίες κατασκευές (πλαστικοποίηση δαπέδου), σίγουρα προσφορά στον αθλητισμό για όλους, όχι όμως στον αγωνιστικό αθλητισμό.

Προφανώς, στον σχεδιασμό του Αθλητικού Οργανισμού, το «αγωνιστικός αθλητισμός» αποτελεί άγνωστες λέξεις.

Παλιάμπελα 

Για να ανοίξουν τα μάτια τους κάποιοι νέοι επαΐοντες, υπάρχει στην διάθεσή τους, το τεύχος παρουσίασης του Κέντρου Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού, έτους 1984. Τι ειρωνεία – προέβλεπε κλειστό γήπεδο Αθλοπαιδιών, Κολυμβητήριο, γήπεδα 5 x 5 (τότε «sixside») και διαδρομές jogging! Οι σεισμοί του 1986 φταίνε που δεν ολοκληρώθηκε το έργο καθώς και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, και φυσικά όχι εμείς που σήμερα εθελοτυφλούμε.

Η τελευταία διοίκηση του Αθλητικού Οργανισμού βρίσκεται στο τιμόνι από τον Οκτώβρη του 2014. Αν θέλει να προσφέρει έργο, έχει πεδίο δόξης λαμπρό. Ας πάψει να μεμψιμοιρεί, ας πάψει να κυνηγά χίμαιρες, ας σηκώσει τα μανίκια και ας κάνει πράξη έστω και τα λίγα «θα». Ας διεκδικήσει επιτέλους από τον προϋπολογισμό του Δήμου, αυτά που πρέπουν για τον αθλητισμό της πόλης. Αλλιώς μια λύση υπάρχει, να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ.

Ο Δήμος Καλαμάτας έχει φτιάξει 5 γήπεδα με πλαστικό χόρτο – εκεί που βρήκε τα χρήματα? Άρα, ο αθλητισμός είναι προτεραιότητα εκεί που αυτοί θέλουν. Για να τελειώνουμε όμως με όλη αυτή την Ιστορία, που έχει κουράσει όχι μόνον εμάς αλλά και όλους τους φιλάθλους της πόλης, θα κλείσω με μια προσωπική αναφορά :

Ο χώρος του Μπάσκετ και εγώ προσωπικά, ήμασταν κατά της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων και όλων όσων επακολούθησαν (1η επίσημη καταγγελία πανελλαδικά : Γιορτή ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, Δεκέμβρης 1997 / Αμφιθέατρο Νομαρχίας Μεσσηνίας).

Επίσης, καμιά Πολιτική ή Δημοτική Αρχή δεν με διόρισε ποτέ ως μέλος μιας διοίκησης ή επιτροπής, Οργανισμού ή Γυμναστηρίου. Επιστρέφω λοιπόν, τους υπαινιγμούς περί Κρατικών Χρημάτων, σε αυτούς που αμείβονται.  

Το Μπάσκετ είναι τρόπος ζωής. Αγαπώ και δουλεύω για τον χώρο μου και για αυτό απολαμβάνω Πανελλαδικά της εκτίμησης των φίλων του Μπάσκετ. Έτσι και εγώ δεν ξεχνώ τους ανθρώπους που με βοήθησαν για 13 χρόνια να κάνω τη Καλαμάτα, Κέντρο του Ελληνικού Μπάσκετ: τον πρώην Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο και τους συνεργάτες του, κ. Δημήτρη Καφαντάρη και κ. Παναγιώτη Τσιμόγιαννη.

Επειδή όμως, η υπομονή τελείωσε και οι προσπάθειες προσέγγισης και ενημέρωσης πάνω σε θέματα λειτουργίας του αθλητικού χώρου εκλήφθησαν σαν αδυναμία, κάποιοι δε, σκόπιμα αγνοούν ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και φυσικά είναι υποχρέωση και καθήκον της εκάστοτε δημοτικής αρχής να το προσφέρει απλόχερα στους Δημότες της, καλώ τον πρόεδρο ή τον εκπρόσωπο του Αθλητικού Οργανισμού, σε δημόσια συζήτηση σε όποιο τηλεοπτικό σταθμό επιθυμεί, προκειμένου να αποδείξει με έργα το άδικο των ισχυρισμών μας.

 

Υ.Γ. Συγνώμη που δεν απολογούμαι για τις ευθύνες που μου αναλογούν για την κατάσταση του Αθλητισμού της πόλης. Προφανώς υπάρχει σύγχυση ρόλων, κάποιος νομίζει ότι εγώ είμαι ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού και αυτός ο Πρόεδρος της Ε.ΚΑ.ΣΚΕ.ΝΟ.Π».