Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 13:06

Nτοπέ... διορισμοί αθλητών στο δημόσιο!

Γράφτηκε από τον

 

Και πάνω που νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα στην πολύπαθη Ελλάδα, τελικά αποδεικνύεται πως υπάρχει κι άλλο! Οπως η απόφαση που υπέγραψε στις 29 Δεκεμβρίου 2016 η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, σύμφωνα με την οποία 156 αθλητές με μικρότερες ή μεγαλύτερες διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα διορίζονται στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με όσα προστάζει η κείμενη νομοθεσία.

Πρόκειται για αθλητές κι αθλήτριες που έχουν κατοχυρώσει τον βάσει νόμου διορισμό τους από το 2008 κι ένθεν, δηλαδή για περιπτώσεις ανθρώπων που πιθανότατα πλέον δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό. 

Ωστόσο, διορίζονται και αθλητές που έχουν τιμωρηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών στο παρελθόν. Πρόκειται για τον Βασίλη Δεμέτη (κολύμβηση), που διορίζεται στη γραμματεία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη Μάρθα Μάτσα (κολύμβηση), που διορίζεται στον οικονομικό τομέα του ίδιου υπουργείου, την Μαρία Πυπιλιαρίδου (άρση βαρών), που διορίζεται στη γραμματεία του ΓΕΣ και τον Αρθούρο Ακριτίδη (άρση βαρών), που διορίζεται ως φύλακας σε σχολείο της Καβάλας. Πέραν του νόμιμου ή όχι (διά του ασαφούς πλαισίου διεθνών και εγχώριων τιμωριών που υπήρχε τόσα χρόνια, μέχρι τον πρόσφατο νόμο Κοντονή που αφαιρεί αναδρομικά κάθε είδους προνόμιο για τους ντοπαρισμένους), γεννάται σαφέστατα μέγα ηθικό ζήτημα. 

Ανάμεσά τους και επαγγελματίες αθλητές, όπως οι ποδοσφαιριστές Γρηγόρης Μάκος και Αντώνης Πετρόπουλος, και ο καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Μαυροειδής. Μεταξύ των 156 βρίσκονται ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Οικονόμου, η πρώην πρωταθλήτρια του ακοντισμού Σάββα Λίκα, η πρώην διεθνής πολίστρια Μαρία Τσουρή, ο σπρίντερ Κωνσταντίνος Δουβαλίδης, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Αριστείδης Καρασαββίδης και Παντελής Κωνσταντινίδης, κωπηλάτες, ιστιοπλόοι, πολίστες και ΑμεΑ.

Εννέα χρόνια μετά, λοιπόν, έρχεται η πολιτεία να «ξεπαγώσει» 156 νομικά κατοχυρωμένες υποθέσεις αθλητών κι αθλητριών, πολλοί εκ των οποίων ενδεχομένως ήδη να μην ενδιαφέρονται για τις θέσεις για τις οποίες τότε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον!

Το σκεπτικό της απόφασης Γεροβασίλη

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στο άρθρο 8 της απόφασης της Ολγας Γεροβασίλη αναφέρεται πως στη λίστα υπάρχουν αθλητές, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση κατά το έτος 2008, δηλαδή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Οι εν λόγω αθλητές κι αθλήτριες δεν είχαν διοριστεί έως τώρα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είχε να κάνει με τη δεδομένη καθυστέρηση στη λειτουργία του Δημοσίου, μιας και μπορεί να κατέθεσαν τα χαρτιά τους το 2008, όμως η πρόσληψή τους θα καθυστερούσε ούτως ή άλλως. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2008 «τακτοποιούνταν» ακόμα αθλητές που είχαν κάνει σχετικά αιτήματα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας!

Ο δεύτερος λόγος ήταν το μνημόνιο. Το «πάγωμα» των προσλήψεων είχε ως συνέπεια να μη γίνει απολύτως καμία κίνηση με τα συγκεκριμένα αιτήματα. Ομως ο χρόνος περνούσε και ελλόχευε ο κίνδυνος κάποιος από τους αθλητές που είχε έννομο συμφέρον να εκινείτο νομικά εναντίον του Δημοσίου για την καθυστέρηση στον διορισμό του. Ως εκ τούτου η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έπρεπε να «κλείσει» το συγκεκριμένο ζήτημα, γι’ αυτό κι υπεγράφη έστω και με εννέα χρόνια καθυστέρηση η σχετική υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με το ΔΙΠΑΑΔ/Φ.Ε.Π.12/100/οικ.18686 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ2198 στις 15 Ιουλίου 2016 και φέρει την υπογραφή του τότε αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, «ο διορισμός των διακριθέντων αθλητών ολοκληρώνεται κατόπιν έκδοσης, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία κατάρτισης του τελικού πίνακα τοποθέτησης, της σχετικής απόφασης κατανομής του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προκειμένου να διαβιβάσει τους σχετικούς φακέλους με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά των διακριθέντων αθλητών στις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων, στους οποίους οι ανωτέρω κατανέμονται προς διορισμό».

Κάποιοι αθλητές θα πουν «όχι»!

Τούτο έχει μεγάλη σημασία, μιας και από τη λίστα των 156 αθλητών κι αθλητριών σίγουρα θα υπάρξουν περιπτώσεις που δεν θα αποδεχθούν τον διορισμό τους, μιας και η καριέρα τους στον αθλητισμό είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αθλητές που ρώτησαν εάν μπορούν να «παγώσουν» την πρόσληψή τους μέχρι την ολοκλήρωση της καριέρας τους, εισέπραξαν αρνητική απάντηση. Μάλιστα είναι δεδομένο πως για όλους ανεξαιρέτως τους αθλητές ισχύει πλέον πως πρέπει να κάνουν κανονικά την οκτάωρη βάρδιά τους στην υπηρεσία στην οποία έχουν διοριστεί. Ειδικές άδειες μπορούν να χορηγηθούν κατ’ εξαίρεση σε αθλητές που είναι εν ενεργεία διεθνείς και πρέπει να απουσιάσουν με την εθνική ομάδα του αθλήματός τους. Αδειες άνευ αποδοχών δεν μπορούν να χορηγηθούν, ειδικά σε νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους (εμπίπτει η διαδικασία στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων), ως εκ τούτου ο μόνος τρόπος ώστε να μπορέσει να «εξυπηρετηθεί» ένας αθλητής είναι η απόσπαση στον τόπο στον οποίον βρίσκεται η ομάδα του.

Ως εκ τούτου όποιος από τους 156 αποδεχθεί τη θέση στην οποία διορίζεται, θα πρέπει να πηγαίνει κανονικά στην υπηρεσία του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αθλητές δεν ρωτήθηκαν πρόσφατα για τη θέση προτίμησής τους, παρά μόνον όταν είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους. Κοντολογίς, δεν αποκλείεται ένας αθλητής ή μία αθλήτρια, που διορίστηκε π.χ. στην Αθήνα, σήμερα να αγωνίζεται σε ομάδα του εξωτερικού ή της Θεσσαλονίκης! Οπότε θα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο να μπορεί και να αγωνίζεται αλλά και να εργάζεται στο Δημόσιο, ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να προξενήσει εντύπωση εάν οι αρνήσεις διορισμών γίνουν πολλές!

Οι επόμενες κινήσεις της πολιτείας

Από εκεί κι έπειτα οι πληροφορίες του «Goal» αναφέρουν πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι άμεσα, ήτοι μέσα στους προσεχείς μήνες, να λυθεί οριστικά το θέμα με τα προνόμια των αθλητών, μέσω ειδικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή. Πρόθεση της αθλητικής ηγεσίας είναι να αποσαφηνιστεί πως τα προνόμια θα αφορούν ερασιτέχνες αθλητές ολυμπιακών αθλημάτων κι όχι επαγγελματίες, οι οποίοι υπογράφουν συμβόλαια και αμείβονται για τις αθλητικές επιδόσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία επιθυμεί να ενισχύσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο οποίος «πονάει», ειδικά σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε.

Επίσης, θα υπάρξει αποσαφήνιση αναφορικά με τις θέσεις κατάταξης σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια ή Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που θα μπορούν εφεξής να απολαμβάνουν αυτών των προνομίων και πιθανότατα θα υπάρξει δραστικός περιορισμός ίσως ακόμα και μόνον στην πρώτη τριάδα των μεγάλων διοργανώσεων.

Οπως κι αν έχει, το θέμα είναι μεγάλο, καθώς έρχονται αυτές οι 156 νόμιμες προσλήψεις σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν εκατοντάδες επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που περιμένουν καρτερικά την τοποθέτησή τους ή υπάρχουν δήμαρχοι που δεν κάνουν συνειδητά προσλήψεις, όμως έρχεται αυτή η απόφαση για να τους «επιβάλει» συγκεκριμένες καταστάσεις.

Η θέση του υφυπουργείου Αθλητισμού

Από πλευράς υφυπουργείου Αθλητισμού εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο «αναφορικά με τον διορισμό 156 διακεκριμένων αθλητών, επισημαίνεται ότι πρόκειται για αθλητές που έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμά τους για πρόσληψη στο Δημόσιο, όπως προβλέπει ο νόμος, αναφορικά με τον διορισμό διακριθέντων αθλητών, που υπέβαλαν αίτηση κατά το έτος 2008 και δεν είχαν προσληφθεί μέχρι σήμερα, γιατί είχαν παγώσει οι διορισμοί τους. Οι αθλητές πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και δεν τίθεται θέμα μη νομιμότητας. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που με κόπους και θυσίες έφεραν διακρίσεις στη χώρα μας. Το παράνομο δεν ήταν το ότι προχώρησαν οι προσλήψεις, αλλά ότι είχαν παγώσει επί σειρά ετών με ευθύνη προηγούμενων κυβερνήσεων, που αρνούνταν στους αθλητές κατοχυρωμένα δικαιώματά τους».

Πηγή: sentragoal.gr