Δευτέρα, 26 Μάρτιος 2018 13:24

Συναδινός: «Θα κάνουμε νομοθετική ρύθμιση για την απόφαση του ΣτΕ»

Γράφτηκε από τον

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνηση θα λύσει νομοθετικά το θέμα που προέκυψε με την απόφαση του ΣτΕ για την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Aναλυτικά τα όσα δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM ο Ιούλιος Συναδινός για:

-την απόφαση του ΣτΕ: «Η πολιτεία έχει θεσπίσει ορισμένα μέτρα για να έχουν τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό κίνητρα. Ένα από αυτά είναι μια βοήθεια που δίνεται, με μια μοριοδότηση, της τάξης του 5 και 10%, που παίρνουν επιπλέον της βαθμολογίας τους. Οι αθλητές ξοδεύουν ατελείωτες ώρες για να φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο και να εκπροσωπήσουν τη χώρα σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Δεν είναι μια καθαρά προσωπική τους υπόθεση, αλλά μια εθνική υπόθεση. Τα παιδιά αυτά στερούνται στην παιδική τους ηλικία όλα όσα άλλα παιδιά απολαμβάνουν. Έχουν απίστευτη σωματική και ψυχική επιβάρυνση και η πολιτεία είχε φροντίσει να τα βοηθά στο βαθμό που μπορεί για να αντεπεξέλθουν. Τα παιδιά αυτά λείπουν πολλές ώρες από το μάθημα, δεν κάνουν γιορτές, σαββατοκύριακα και διακοπές. Είναι σαν σκληροί νέοι εργαζόμενοι. Τα παιδιά αυτά δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά, συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους, όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Απλά έχουν μια επιπλέον μοριοδότηση, εξασφαλίζεται ότι δεν μπαίνει στο πανεπιστήμιο ένας αθλητής που δεν ξέρει να γράφει το όνομά του και μπαίνουν καθ’ υπέρβαση του αριθμού των σχολών. Για παράδειγμα, αν σε μια σχολή μπαίνουν 100 φοιτητές, οι 3-4 αθλητές μπαίνουν επιπλέον και δεν καταλαμβάνουν θέσεις άλλων. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Η μία προσφυγή αφορά στα μαθήματα και τη βαρύτητα των μαθημάτων. Η απόφαση αναφέρει πως είναι αντισυνταγματική η διάταξη που δίνει στα παιδιά επιπλέον μόρια. Είναι μια διάταξη που ισχύει επί δεκαετίες και κανείς δεν τόλμησε να θίξει. Δεν υπάρχει άνθρωπος από το χώρο του αθλητισμού που να ήθελε να καταργηθεί ή από το χώρο της πολιτικής. Γι’ αυτό και έχει συναντήσει την κατακραυγή όλων».

-το πώς θα αντιδράσει η πολιτεία: «Θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Θα δημιουργηθεί ένα θέμα με τα παιδιά που έχουν εδώ και χρόνια καθορίσει τη ζωή τους κι έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους με αυτή τη διάταξη. Φέτος δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα παιδιά που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, όπως διευκρίνισε το υπουργείο. Εμείς έχουμε πρόθεση να αντιμετωπίσουμε την απόφαση με νομοθετική ρύθμιση. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που έχει ακουμπήσει πάρα πολλές οικογένειες. Νομοθετικά θα το λύσουμε. Θα πάρουμε τα μέτρα μας. Περιμένουμε τις επόμενες μέρες το σκεπτικό της απόφασης».

-το τι γίνεται στο εξωτερικό: «Έχω εμπειρία από χώρα του εξωτερικού, που όταν οι εθνικές ομάδες τους πήγαιναν για προετοιμασία οι καθηγητές πήγαιναν μαζί με τις ομάδες και έκαναν μάθημα εκεί στα παιδιά. Σε άλλες χώρες όταν οι αθλητές λείπουν στο εξωτερικό η εξεταστική περίοδος μεταφέρεται, δεν χάνουν τα παιδιά τις εξετάσεις τους. Μόλις το 2016 νομοθετήσαμε και αυξήσαμε τις μέρες που μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος να πάει σε προετοιμασία για να εκπροσωπήσει τη χώρα σε διοργάνωση. Μέχρι τότε οι άνθρωποι έπαιρναν την κανονική τους άδεια ή έπαιρναν άδεια άνευ αποδοχών».


-τις τοποθετήσεις Στεφανίδη και Πετρούνια: «Οι δηλώσεις των μεγάλων αθλητών είναι αυτονόητες και λογικές. Έχουν ζήσει όλη τη διαδρομή που κάνει ένας άνθρωπος από την παιδική ηλικία που τον αναγνωρίζουν ως ταλέντο. Είπαν αυτά που έπρεπε να πουν, θα με παραξένευε αν έλεγαν κάτι διαφορετικό. Και μπράβο τους που μίλησαν. Η Κατερίνα και ο Λευτέρης είναι εξαιρετικά παιδιά, πέρα από αθλητές, και ήμουν σίγουρος πως θα έπαιρναν θέση».

 Πηγή: gazzetta.gr