Τετάρτη, 19 Σεπτέμβριος 2018 16:19

Περί εγκαινίων ο λόγος

Γράφτηκε από τον

Επιστολή με την οποία αναφέρεται στα εγκαίνια της ανακατασκευασμένης Τέντας απέστειλε ο Δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Ανοικτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” Στάθης Σταματόπουλος.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

"Με αφορμή την πρόσκληση, από το Δήμο Καλαμάτας, στα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου Κλειστού Γυμναστηρίου «ΤΕΝΤΑ», για τις 17-09-2018, αισθάνθηκα την ανάγκη να ανατρέξω σε κάποιο λεξικό της ελληνικής γλώσσας.

Συμβουλευόμενος λοιπόν το ελληνικό λεξικό των σχολικών χρόνων, αυτό των «Τεγόπουλου - Φυτράκη», έκδοση 1990, διάβασα τον εξής ορισμό: «εγκαίνια = τελετή κατά την αρχή της λειτουργίας ενός έργου». Δεν αρκέστηκα σε αυτό και θέλησα να ανοίξω και το μικρό λεξικό του καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη, όπου συνάντησα τον εξής ορισμό: «εγκαίνια: ειδική τελετή κατά την έναρξη της λειτουργίας εγκατάστασης, ιδρύματος ή έργου».

Αναρωτήθηκα λοιπόν, για ποιο λόγο πραγματοποιούνται τα εγκαίνια σε ένα γήπεδο, το οποίο κατασκευάστηκε το έτος 1989; Το ερώτημα είναι ρητορικό και η απάντηση προφανής, ενόψει, μάλιστα, των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Με την δια λογική, θα έπρεπε να γίνουν εγκαίνια σε ένα προϋφιστάμενο δημοτικό κτίριο, όπως , για παράδειγμα, στο Ιστορικό Δημαρχείο της πόλης, για τις πρόσφατες εργασίες συντήρησής του, πλην όμως δεν έγιναν και ορθώς.

Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να γίνονται εγκαίνια σε προϋφιστάμενα δημοτικά γήπεδα, για τις εργασίες τοποθέτησης ή συντήρησης του χλοοτάπητα, που, για παράδειγμα, όλως παραδόξως, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, στο γήπεδο των Σφαγείων.

Αυτή όμως η ανάπτυξη της λογικής των εγκαινίων σε ήδη υφιστάμενες, από πολλά χρόνια, δημοτικές κατασκευές και εγκαταστάσεις, ικανοποιεί την αυταρέσκεια της Δημοτικής Αρχής και την ανάγκη της για επίδειξη έργου, σε ένα τομέα (: αθλητικό), όπου, κατά γενική ομολογία, υστερεί φανερά, αλλά, από την άλλη πλευρά, αποτελεί εμπαιγμό για τους δημότες και τους αθλούμενους της πόλης, οι οποίοι αναμένουν, για πάρα πολλά χρόνια, ένα νέο, αυτοτελές και ολοκληρωμένο έργο, όπως η κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου ή ενός τουλάχιστον προπονητηρίου, για τα αθλήματα σάλας (π.χ. μπάσκετ, βόλεϊ, ρυθμική), το οποίο όμως δεν βλέπουν να υλοποιείται. Εκεί, θα ήταν απολύτως θεμιτά και επιβεβλημένα τα εγκαίνια.

Δεν επιθυμούμε να είμαστε μικρόψυχοι έναντι της Δημοτικής Αρχής, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της αλλαγής του πανιού της ΤΕΝΤΑΣ και των λοιπών βελτιώσεων, διότι ήταν πράγματι αναγκαίες και αποτελούσαν διαχρονική απαίτηση των αθλητικών παραγόντων της πόλης. Δεν διστάζουμε να πούμε ακόμα και «μπράβο», παρά την καθυστερημένη παρέμβαση. Γι’ αυτό άλλωστε και η φυσική παρουσία μελών της παράταξής μας στα επονομαζόμενα «εγκαίνια».

Ούτε βέβαια διεκδικούμε μερίδιο από τη δόξα της δημοτικής αρχής, παρόλο που σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και όχι μόνο η παράταξή μας, «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», σε όλη τη διάρκεια της παρούσας δημοτικής θητείας, είχε ασκήσει , κατ’ επανάληψη, δριμεία κριτική και αφόρητες πιέσεις προς τη Δημοτική Αρχή, στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της καταρρέουσας ΤΕΝΤΑΣ.

Θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή, κατά την τελευταία 10ετία της θητείας της, με διεκδικητική διάθεση, πρωτίστως έναντι της Κεντρικής Διοίκησης ή με την αναζήτηση και εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, να παραδώσει στην πόλη, όπως προαναφέρθηκε, ένα ολοκληρωμένο έργο ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου ή ουλάχιστον ενός προπονητηρίου,για τα αθλήματα σάλας (π.χ. μπάσκετ, βόλεϊ, ρυθμική), αλλά, όπως είναι γνωστό, αυτή η επιλογή δεν αποτέλεσε προτεραιότητά της κατά το παρελθόν.

Και τότε, επί νέου και ολοκληρωμένου έργου, η Δημοτική Αρχή θα είχε κάθε λόγο να πραγματοποιήσει εγκαίνια, τα οποία θα ήταν απολύτως αποδεκτά και κανείς δεν θα μπορούσε να αντιλέξει. Χθες όμως;

Αναρωτιέμαι τέλος, μήπως τα επονομαζόμενα «εγκαίνια» έγιναν βιαστικά και πρόωρα, επί μη ολοκληρωμένου έργου, αντίθετα με την επιθυμία της Δημοτικής Αρχής να εμφανιστεί αυτό ως ολοκληρωμένο και νέο, διότι, από τη χθεσινή ομήγυρη στο χώρο της ΤΕΝΤΑΣ και τις γενόμενες εκεί συζητήσεις, αντιλήφθηκα σοβαρές επιφυλάξεις, όσον αφορά στην επαρκή λειτουργία του συστήματος ψύξης - θέρμανσης. Ιδίως του συστήματος ψύξης, που, σε περίπτωση κατά την οποία οι επιφυλάξεις αυτές ευσταθούν, είναι προφανές ότι η ΤΕΝΤΑ θα εξακολουθήσει να είναι ανεπαρκής, ως αθλητική εγκατάσταση και καταδικασμένη να υπολειτουργεί, κατά τους θερινούς μήνες.

Προς το παρόν, θα αρκεστούμε στις σχετικές εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής, περί κατασκευής ενός νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, μετά από επιλογή κάποιου από τους διαθέσιμους δημοτικούς χώρους (Αγ. Κωνσταντίνος - Εμπόρων ή Παλιάμπελα ή ανατολικά του «Π. Μπαχράμης»), με την ελπίδα να μη αποτελέσουν λόγο κενό περιεχομένου".