Τρίτη, 31 Μάρτιος 2020 12:09

ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ: Το παλαιότερο στην Ελλάδα

Γράφτηκε από τον
ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ: Το παλαιότερο στην Ελλάδα

Του Χρήστου Ζερίτη

Το γήπεδο του Μεσσηνιακού είναι το παλαιότερο στην Ελλάδα και 9ο παλαιότερο στην Ευρώπη.
Με βάση τις έρευνες του δημοσιογράφου Ηλία Μπιτσάνη, ο οποίος συγγράφει το βιβλίο για την ιστορία του Μεσσηνιακού, το πρώτο βήμα για την διαμόρφωση ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου έγινε το 1900 με την δωρεά εκτάσεως από τον Δήμο Καλαμάτας.
Το 1909 το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Μεσσηνιακού έχει σχεδόν διαμορφωθεί, με τα τέρματα σε κατεύθυνση βορρά-νότο και όχι ανατολή-δύση που είναι σήμερα, και γίνεται ο πρώτος αγώνας επίδειξης Ποδοσφαίρου. Τότε ιδρύθηκε τυπικά το τμήμα Ποδοσφαίρου του Μεσσηνιακού και τότε αρχίζει η ιστορία του «Φούτ-μπωλ» στην Καλαμάτα. Η ιστορία γράφτηκε τότε. Το πρώτο ποδοσφαιρικό γήπεδο και η πρώτη ομάδα Ποδοσφαίρου ανήκουν στον Μεσσηνιακό από το 1909.
Ο Μεσσηνιακός ίδρυσε τμήμα Ποδοσφαίρου το 1909. Πριν από τον ιστορικό καλαματιανό Σύλλογο, ίδρυσαν ποδοσφαιρικά τμήματα, στο τέλος του 19ου-αρχές του 20ου αιώνα-, οι Σύλλογοι «Παναχαϊκή», «Εθνικός Πειραιώς», «Πειραϊκός», «Πανελλήνιος» και ο « Ήφαιστος». Στην Σμύρνη της Μ. Ασίας ο «Πανιώνιος» και ο «Απόλλων». Στην Κωνσταντινούπολη ο «Πέρα Κλούμπ» και στην Θεσσαλονίκη ο «Όμιλος Φιλομουσών» (προπομπού του Ηρακλή) και η «Ουνιόν Σπορτίφ». Κανείς από αυτούς τους ιστορικούς συλλόγους, με βάσει τις επίσημες καταγραφές, δεν είχε ιδιόκτητο γήπεδο.

Τα ελληνικά γήπεδα

Για να κατανοήσει ο αναγνώστης την διαφορά παραθέτω ενδεικτικώς το έτος κατασκευής ιδιόκτητου γηπέδου από ελληνικούς Συλλόγους, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία. Σημείωση: όταν γράφεται «κατασκευή γηπέδου» εννοείται ο αγωνιστικός χώρος και όχι κερκίδες κλπ.
1. Μεσσηνιακός Γ.Σ.1888, απόκτηση-κατασκευή γηπέδου 1900-1909. Σημερινό όνομα «Σταύρος Παπαδόπουλος».
2. Παναθηναϊκός, το γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης» αποτελεί δωρεά του Δήμου Αθηναίων και κατασκευάστηκε το 1920-1922.
3. Ολυμπιακός, το γήπεδο «Γ.Καραϊσκάκης» φτιάχτηκε το 1896 ως ποδηλατοδρόμιο. Από την δεκαετία το ’20 μετατράπηκε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.
4. ΑΕΚ, το καταδαφιστέν γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας «Νίκος Γκούμας» κατασκευάστηκε το 1930.
5. Παναχαϊκή, το γήπεδο «Κώστας Δαβουρλής» κατασκευάστηκε το 1935
6. Πανιώνιος, το γήπεδο της Νέας Σμύρνης κατασκευάστηκε το 1939.
7. Απόλλων Σμύρνης, το γήπεδο «Γεώργιος Καμάρας» κατασκευάστηκε το 1948.
8. Άρης, το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» κατασκευάστηκε το 1951.
9. Ηρακλής, το γήπεδο «Καυτατζόγλειο» που έχει "καταχωρηθεί" στη μνήμη ως γήπεδο του Ηρακλή δεν είναι δικό του αλλά Εθνικό στάδιο και κατασκευάστηκε το 1956. Το παλαιό γήπεδο του Ηρακλή απαλλοτριώθηκε και έγιναν οι σχολές του ΑΠΘ, χωρίς να του δοθεί άλλος χώρος.
10. ΠΑΟΚ, το γήπεδο «Τούμπας» κατασκευάστηκε το 1958.

Τα ευρωπαϊκά γήπεδα

Σε έρευνα του δημοσιογράφου Μανόλη Κοκκίνη που δημοσιεύθηκε στην αθλητική ιστοσελίδα Sport24 στις 11/2/2017 https://www.sport24.gr/football/diethnes-podosfairo/ta-12-arxaiotera-ghpeda-ths-eyrwphs.4521959.html αποκαλύπτει τα 12 παλαιότερα γήπεδα της Ευρώπης. Σε αυτά δεν αναφέρεται βέβαια του γήπεδο του Μεσσηνιακού διότι στην χώρα μας η Αθλητική Ιστορία περιορίζεται στους μεγάλους Συλλόγους και δεν ενδιαφέρεται κανείς να αναδείξει αυτό που στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο είναι αυτονόητο, δηλαδή το ότι η προβολή της αθλητικής ιστορίας ενός Συλλόγου (σε οποιαδήποτε πόλη ή αγωνιστική κατηγορία και αν βρίσκεται) ή ενός Γηπέδου αποτελεί υποχρέωση και του Συλλόγου και της Πόλης και της Πολιτείας.

Τα αναφέρω επιγραμματικά :

1. Το γήπεδο STAMFORD BRIDGE της ομάδος Τσέλσι (Λονδίνο), έτος κατασκευής 1877.

Το γήπεδο εγκαινιάστηκε στις 28 Απριλίου 1877 και τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιήθηκε από την Αθλητική Λέσχη του Λονδίνου μέχρι το 1905.Το 1904 το γήπεδο αγοράστηκε από τα αδέρφια Γκάς και Τζέι Τι Μίαρς, οι οποίοι αγοράζοντας και μια επιπλέον γειτονική έκταση δημιούργησαν ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αρχικά, οι αδερφοί Μίαρς πρόσφεραν το Στάμφορντ Μπριτζ στην ομάδα της περιοχής, την Φούλαμ αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση. Τότε αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα νέο σωματείο, στο οποίο να ανήκει το γήπεδο. Έτσι η Τσέλσι ιδρύθηκε για να στεγαστεί στο νέο γήπεδο, σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες που πρώτα ιδρύθηκαν κι αργότερα στεγάστηκαν σε δικό τους γήπεδο. Επειδή υπήρχε ήδη ομάδα με το όνομα της συνοικίας, η Φούλαμ, έδωσαν την ονομασία Τσέλσι στον σύλλογο, δηλαδή το όνομα της γειτονικής περιοχής.
2. Το γήπεδο TURF MOOR της ομάδος Μπέρνλι (στο Μπέρνλι της Αγγλίας), έτος κατασκευής το 1883.
Το Τurf Moor είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου της ομάδος Μπέρνλι και χρησιμοποιείται συνεχώς από το 1883 και από την ίδια ομάδα. Αυτή η συνέχεια καθιστά το Turf Moor το μακρύτερο συνεχώς χρησιμοποιούμενο γήπεδο από όλες τις 49 ομάδες που έχουν παίξει στην Premiership. Η πρώτη κερκίδα φτιάχτηκε το 1885. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το στάδιο αναδιαμορφώθηκε, όπως το 1990 και το 2014.

3. Το γήπεδο ANFIELD της ομάδος Λίβερπουλ (στο Λίβερπουλ), έτος κατασκευής το 1884.
Το Anfield είναι γήπεδο στη συνοικία Άνφιλντ του Λίβερπουλ. Κατασκευάστηκε το 1884 και είναι το γήπεδο του αγγλικού συλλόγου Λίβερπουλ , από τότε που σχηματίστηκε, (το 1892). Πριν το 1892 ήταν έδρα της άλλης ομάδας της πόλης, της Έβερτον. Μάλιστα το γήπεδο ήταν η αφορμή για την δημιουργία της Λίβερπουλ μιας και όταν η διοίκηση της ομάδας της Έβερτον διαφώνησε για το αντίτιμο της ενοικίασης του γηπέδου, αποχώρησε. Ο ιδιοκτήτης του γηπέδου έμεινε με άδειο γήπεδο και δημιούργησε την ομάδα της Λίβερπουλ.

4. Το γήπεδο GOODISON PARK της ομάδος Έβερτον (στο Λίβερπουλ), έτος κατασκευής το 1892.

Το Γκούντισον Παρκ είναι ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο που βρίσκεται στην περιοχή Γουάλτον της πόλης του Λίβερπουλ στην Αγγλία. Το Στάδιο είναι η έδρα της Έβερτον από την στιγμή της ολοκλήρωσης του το 1892. Είναι ένα από τα πρώτα στάδια που κατασκευάστηκαν παγκοσμίως με σκοπό την διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου. Το γήπεδο είναι χτισμένο σε μια κατοικημένη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ δύο μίλια από κέντρο της πόλης. Στο Γκούντισον Παρκ έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις όλα αυτά τα χρόνια, και η σημερινή του χωρητικότητα είναι 40.157 θέσεις.
5. Το γήπεδο PARC DES PRINCES της ομάδος Παρί Σεν-Ζερμέν (στο Παρίσι), έτος κατασκευής το 1897.
Το Παρκ ντε Πρενς-Πάρκο των Πριγκήπων- είναι γήπεδο που βρίσκεται στο Παρίσι και αποτελεί έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Παρί Σεν Ζερμέν με χωρητικότητα 48.712 θέσεων. Χτισμένο αρχικά ως ποδηλατοδρόμιο, αποτέλεσε τον τερματισμό του γύρου Γαλλίας από την πρώτη χρονιά του το 1903 μέχρι και την κατεδάφιση της πίστας στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Επίσης αποτελούσε την έδρα της εθνικής ομάδας της χώρας μέχρι την κατασκευή του Σταντ ντε Φρανς για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998. Το γήπεδο και οι χώροι του ανήκουν στον δήμο του Παρισιού. Το όνομα του γηπέδου δόθηκε στη γύρω περιοχή τον 18ο αιώνα, όταν και ήταν δάσος στο οποίο συνήθιζε να κυνηγά η βασιλική οικογένεια.

6. Το γήπεδο WHITE HART LANE της ομάδος Τότεναμ (στο Λονδίνο), έτος κατασκευής το 1899.
Το Γουάιτ Χάρτ Λέιν είναι γήπεδο στο Λονδίνο γήπεδο που ανακαινίστηκε και έφτασε την χωρητικότητα των 15.000 θεατών. Οι εργασίες συνεχίστηκαν κατά την δεκαετία του 1910 όπου χάρη στην κατασκευή νέων κερκίδων, η χωρητικότητα εκτινάχθηκε στους 50.000 θεατές. Από το 2017 άρχισε η τελευταία ανακατασκευή του και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2019.

7. Το γήπεδο THE HAWTHORNS της ομάδος Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον, έτος κατασκευής το 1900.
Το Χάθορνς είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Γουέστ Μπρόμιτς της Αγγλίας, με χωρητικότητα 26.688. Ήταν ή έδρα της ομώνυμης ομάδος από το 1900. Και οι εργασίες κατασκευής του άρχισαν τον Σεπτέμβριο 1900 καιοι εργασίες κατασκευής χρειάστηκαν μόνο 4 μήνες.

8. Το γήπεδο EL MOLINON της ομάδος Σπόρτιγκ Χιχόν (στην πόλη Χιχόν Αστούρια Ισπανίας), έτος κατασκευής το 1908.
Το Ελ Μολινόν εγκαινιάστηκε το 1908 κοντά του υπήρχε ένας νερόμυλος και από εκεί βγήκε το όνομα του σταδίου (Ελ Μολινόν = Μεγάλος Μύλος). Αν και χτίστηκε το 1908, η Σπόρτιγκ Χιχόν άρχισε να το χρησιμοποιεί το 1915 και ο πρώτος αγώνας έγινε στις 22 Απριλίου 1917 σε έναν αγώνα του Κυπέλλου Ισπανίας. Το 1924 η Σπόρτιγκ Χιχόν αγόρασε το γήπεδο, αλλά το 1944 όμως το έχασε λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που είχε η Σπόρτιγκ Χιχόν και το πήρε ο δήμος της Χιχόν.

9. Το γήπεδο WESERSTADION της ομάδος Βέρντερ (στην πόλη Βρέμη της Γερμανίας), έτος κατασκευής το 1909.
Το 1909 κατασκευάζεται ένας πρώτος αθλητικός χώρος, που περιλαμβάνει και μια ξύλινη κερκίδα με την οικονομική βοήθεια του δήμου της Βρέμης. Το 1926 ξεκινά η κατασκευή της πρώτης μεγάλης κερκίδας με αποδυτήρια και εστιατόριο έναντι 1.250.000 μάρκων.

10. Το γήπεδο STADIO LUIGI FERRARIS των ομάδων Τζένοα και Σαμπντόρια (στην πόλη Γένοβα της Ιταλίας), έτος κατασκευής το 1911.
Το Stadio Comunale Luigi Ferraris, επίσης γνωστό ως «Marassi» από το όνομα της γειτονιάς όπου βρίσκεται, είναι ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων στη Γένοβα της Ιταλίας. Είναι έδρα των ομάδων Τζένοα και Σαμπντόρια ποδοσφαιρικών συλλόγων, άνοιξε το 1911 και είναι ένα από τα παλαιότερα στάδια που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα στην Ιταλία. Το στάδιο πήρε το όνομά του από Ιταλό ποδοσφαιριστή, μηχανικό και στρατιώτη Luigi Ferraris που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου πολέμου. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου 1911. Στις 22 Δεκεμβρίου 1912, φιλοξένησε τον πρώτο διεθνή αγώνα. Σήμερα έχει χωρητικότητα 36.000 θεατών.

11. Το γήπεδο ROAZHON PARK της ομάδος Ρέν (στην πόλη Ρεν της Γαλλίας) έτος κατασκευής το 1912.
Το Roazhon park είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στη Ρεν της Βρετάνης της Γαλλίας. Το στάδιο εγκαινιάστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1912. Βρίσκεται στη δυτική κεντρική πόλη της Ρεν. Ανακατασκευασμένο το 2001 και ικανό να φιλοξενήσει 29.778 θεατές.

12. Το γήπεδο JEAN-BOUIN DE ANGERS της ομάδος Ανζέ σήμερα ονομάζεται «RAYMOND KOPA» (στην πόλη Ανζέ στην κεντροδυτική Γαλλία), έτος κατασκευής το 1912.
Το γήπεδο Raymond Kopa, παλαιότερα γνωστό ως Stade Jean Bouin, άνοιξε το 1912. Το στάδιο αρχικά ονομάστηκε Stade Bessonneau και είχε μια αθλητική πίστα, η οποία αναδιαμορφώθηκε το 1957. Την ίδια στιγμή μετονομάστηκε σε Stade Jean Bouin. Το γήπεδο υπέστη μια επόμενη μεγάλη διαμόρφωση το 1993. Τον Μάρτιο του 2017, το δημοτικό συμβούλιο της Angers ψήφισε να μετονομάσει το στάδιο στο Stade Raymond Kopa προς τιμήν του αείμνηστου Raymond Kopa, σπουδαίου παίκτη του συλλόγου.
Οφείλω να συμπληρώσω και ευρήματα από τις δικές μου αναζητήσεις:
13. Το γήπεδο Industriaτης Μπαρτσελόνα, έτος κατασκευής 1909. Τυπικά η ομάδα της Βαρκελώνης ιδρύθηκε το 1899. Πριν φτάσει σε αυτό το γήπεδο η φημισμένη ομάδα αγωνίστηκε σε άλλους γηπεδικούς χώρους, μέχρι και σε νταμάρι. Το 1922 αποκτά το Le cors το οποίο μετατράπηκε στο σημερινό Κάμπ νου το 1954.

Όπως διαπιστώνει ο αναγνώστης στην Καλαμάτα υπάρχει ο Μεσσηνιακός και το ιδιόκτητο γήπεδό του. Πρωταγωνιστές των αθλητικών πραγμάτων στην Καλαμάτα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Υπάρχει επίσης στο γήπεδο η «Αίθουσα Κειμηλίων» που διαθέτει εκατοντάδες εκθέματα και θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών ως «Αθλητικό Μουσείο», αφού το παλαιότερο έκθεμα είναι του έτους 1894.
Ο Δήμος Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορούν να στηρίξουν τον παγκόσμιο πρωτοπόρο καλαματιανό Σύλλογο ποικιλοτρόπως και έτσι να προβληθεί η Καλαμάτα ως μοναδικός αθλητικός προορισμός.