Τρίτη, 31 Μάρτιος 2020 19:04

Reuters: Ιάπωνας επιχειρηματίας "λάδωσε" μέλη της ΔΟΕ υπέρ του Τόκιο

Γράφτηκε από τον
Reuters: Ιάπωνας επιχειρηματίας "λάδωσε" μέλη της ΔΟΕ υπέρ του Τόκιο

Ιάπωνας επιχειρηματίας σύμφωνα με το Reuters έλαβε το ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ από την επιτροπή υποψηφιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων και έκανε δώρα σε μέλη της ΔΟΕ (Ντιάκ) με σκοπό ν' ανατεθεί η διοργάνωση στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν το διάστημα 23/7-8/8 του 2021, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχαν κυκλοφορήσει μετά την επιβεβλημένη λόγω κορονοϊού μετάθεσή τους από το καλοκαίρι του 2020 όταν και ήταν αρχικά προγραμματισμένο να διεξαχθούν.
Το πρακτορείο Reuters με δημοσίευμα την Τρίτη (31/3) γυρίζει το χρόνο πίσω στο 2013. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Ιάπωνας επιχειρηματίας και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της διαφημιστικής εταιρίας Ντέντσου, Χαρουγιούκι Τακαχάσι, έλαβε το ποσό των 7.440.000 ευρώ από την επιτροπή υποψηφιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Η δουλειά ήταν να προσπαθεί να πείσει μέλη της ΔΟΕ όπως τον πρώην πρόεδρο της IAAF, Λαμίν Ντιάκ, να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Τόκιο και ν' αναθέσουν τη διοργάνωση στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η δουλειά του Τακαχάσι ήταν να κάνει δώρα στον Ντιάκ όπως ψηφιακές κάμερες και ένα ρολόι Seiko. "Είναι φθηνά", όπως υποστήριξε ο Ιάπωνας.

Μετά την επιτυχημένη καμπάνια για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, ο Τακαχάσι μπήκε στην οργανωτική επιτροπή.

Παραδέχθηκε ότι έλαβε το ανωτέρω ποσό (7,4 εκατ. ευρώ), αλλά αρνήθηκε να δώσει πλήρη αναφορά του πώς το χρησιμοποίησε και αρνήθηκε παράνομη δραστηριότητα.

"Δεν θα μπορούσα να πάω με άδεια χέρια στον Ντιάκ, είναι αυτονόητο", δήλωσε αναφερόμενος στα δώρα που του έκανε.

Σύμφωνα με το Reuters η αξία του ρολογιού Seiko υπερέβαινε τα 42.000 ευρώ. Οι κανονισμοί της ΔΟΕ επιτρέπουν δώρα σε νόμιμη αξία, ωστόσο δεν προσδιορίζουν το ποσό.

Η επιτροπή υποψηφιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο πλήρωσε 1.800.000 ευρώ σε μη κερδοσκοπική εταιρία του πρώην Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιοσίρο Μόρι, ο οποίος μετέπειτα έγινε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

Ο Λαμίν Ντιάκ μέσω του δικηγόρου του αρνήθηκε τις κατηγορίες: "Αρνείται όλες τις κατηγορίες". Η γαλλική δικαιοσύνη εξετάζει (η έρευνα έχει ξεκινήσει από το 2015) επίσης και τον γιο του Ντιάκ, Παπά Μασατά, για ενδεχόμενη λήψη 2.000.000 ευρώ από σύμβουλο της Σιγκαπούρης προκειμένου ο πατέρας να του στηρίξει την υποψηφιότητα του Τόκιο.

Μόλις τη Δευτέρα (30/3) έγινε γνωστό ο πρώην δήμαρχο του Ρίο ντε Ζανέιρο, Εντουάρντο Πας, κατηγορείται για εμπλοκή του σε μίζες εκατομμυρίων ευρώ όσον αφορά στη διοργάνωση του 2016.

Πηγή: sport24.gr