Πέμπτη, 30 Ιούλιος 2020 14:58

Αυγενάκης: "Βήμα βήμα προχωράμε στην απαραίτητη αθλητική μεταρρύθμιση"

Γράφτηκε από τον
Αυγενάκης: "Βήμα βήμα προχωράμε στην απαραίτητη αθλητική μεταρρύθμιση"

Η Κυβέρνηση προχωράει στη λήψη μέτρων στον αθλητισμό με την τροπολογία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να ρυθμίζει τρία επείγοντα ζητήματα.

Με τροπολογία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ρυθμίζονται τρία ζητήματα στα πλαίσια αθλητικής μεταρρύθμισης, την οποία προχωρά η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ρυθμίζονται το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και η διανομή του ποσού των 12 εκατ. ευρώ ως οικονομική ενίσχυσή τους, οι εκλογές των αθλητικών Ομοσπονδιών και η 3μηνη παράταση της θητείας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο τέλος της ομιλίας του στην Βουλή τόνισε ότι "βήμα βήμα η Κυβέρνηση προχωρά στην απαραίτητη για τη χώρα αθλητική μεταρρύθμιση".

Αναλυτικά η ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού:

"-Τροπολογία του Υφυπουργού Αθλητισμού για εκλογές στις Ομοσπονδίες το τελευταίο δίμηνο του 2020, τρόπο κατανομής της οικονομικής ενίσχυσης των 12 εκατ. ευρώ στα αθλητικά σωματεία, παράταση της θητείας της ΕΕΑ

-Νέα οικονομική ανάσα στον αθλητισμό με μειώσεις του ΦΠΑ σε εισιτήρια και της φορολογίας συμβολαίων προπονητών

-Σε Διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό

Με τροπολογία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, ρυθμίζονται τρία επείγοντα ζητήματα της αθλητικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυβέρνηση και τα οποία αφορούν:

1) Στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την διανομή του ποσού των 12 εκατ. ευρώ ως οικονομική ενίσχυσή τους.

Επειδή παρέστη ανάγκη καταγραφής των νομίμως λειτουργούντων αθλητικών σωματείων στη χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή στην παρούσα φάση η υλοποίηση των σχεδιαζόμενων μέτρων άμεσης και έμμεσης στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού από την πανδημία του κορωνοϊού, θεσμοθετείται προπαρασκευαστικό στάδιο του καινοτόμου εγχειρήματος της δημιουργίας του Μητρώου Αθλητικών Φορέων (άρθρο 24 του ν. 4373/2016), με την εγγραφή των αθλητικών σωματείων, που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, στην ειδική πλατφόρμα προεγγραφής τους.

Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος και της διαφάνειας στο αθλητικό τοπίο, όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο, αποτελεί την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των αθλητικών σωματείων στην Ελλάδα και θα συνιστά για τους τρίτους επίσημη πηγή πληροφόρησης της ιδιότητας του σωματείου ως αθλητικού, ελευθέρως προσβάσιμη προς το κοινό.

Στα σωματεία, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο, θα καταβληθεί εφάπαξ παροχή οικονομικής ενίσχυσης ύψους 12 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας τους, λόγω της πανδημίας COVID-19.

Το ποσό για κάθε σωματείο είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση καθώς και σε τέλος χαρτοσήμου, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού καθορίζονται τα κριτήρια για την καταβολή του ποσού ενίσχυσης, οι κατηγορίες των δικαιούχων αθλητικών σωματείων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές διανεμητέο ποσό ανά κατηγορία δικαιούχου, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων.

2) Στις εκλογές των αθλητικών Ομοσπονδιών.

Λόγω της αναβολής διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στο Τόκιο της Ιαπωνίας αυτό το διάστημα, οι αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών θα διεξαχθούν εντός του τελευταίου διμήνου του 2020, κατ’ εξαίρεση τόσο της ρυθμίσεως της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν.2725/1999 (Α’ 121), που ορίζει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των διοικητικών συμβουλίων των ομοσπονδιών διεξάγονται στο τελευταίο τετράμηνο του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και των ρυθμίσεων του εκάστοτε καταστατικού της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.

Επίσης, παρατείνονται οι θητείες των διοικητικών συμβουλίων και κάθε άλλου καταστατικού οργάνου των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες, βάσει του οικείου καταστατικού, λήγουν έως την 31/10/2020, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διενέργεια των αρχαιρεσιών κατά το τελευταίο δίμηνο του 2020.

3) Στην 3μηνη παράταση της θητείας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η εν λόγω παράταση κρίνεται αναγκαία δοθέντος ότι η θητεία της ως άνω Επιτροπής ολοκληρώνεται στις 16/08/2020, δηλαδή σε χρόνο που, ενόψει της επικείμενης έναρξης των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021, η Επιτροπή αυτή θα βρίσκεται εν μέσω επεξεργασίας των φακέλων για τη χορήγηση των πιστοποιητικών του άρθρου 77Α του ν. 2725/1999.

Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε επεξεργασία ένα νέο, σύγχρονο και αντιπροσωπευτικό των απαιτήσεων της εποχής, πλαίσιο σύνθεσης και λειτουργίας της ΕΕΑ, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση αθλητικό σχέδιο νόμου.

Μάλιστα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, χαρακτήρισε «παρωχημένο και προβληματικό» τον νυν πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕΑ μιλώντας στη Βουλή.

Τροπολογία και για πληρωμή δαπανών των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Πάτρα 2019

Επιπλέον, με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, στο ίδιο σχέδιο νόμου, ρυθμίζονται και οι τελευταίες οικονομικές εκκρεμότητες της διεξαγωγής των «Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Πάτρα 2019».

Υπενθυμίζεται ότι για την οικονομική διαχείριση της συγκεκριμένης διοργάνωσης έχει συναφθεί σύμβαση της Οργανωτικής Επιτροπής της με ορκωτούς λογιστές και το πόρισμά τους, που θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά την αποπληρωμή των τελευταίων οικονομικών εκκρεμοτήτων, κατόπιν της ανωτέρω τροπολογίας, θα διαβιβασθεί αρμοδίως στη Βουλή.

Ο κ. Αυγενάκης, αναφερόμενος στην επιτυχή διεξαγωγή της διοργάνωσης, συνεχάρη την Οργανωτική Επιτροπή που έφερε εις πέρας με υποδειγματικό τρόπο τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες. Σημείωσε χαρακτηριστικά, επιπλέον, ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα ολοκληρωθεί τόσο σύντομα ο έλεγχος και θα κλείσει ο φάκελος διεξαγωγής μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης. Νέα οικονομική ανάσα στον αθλητισμό, μειωμένος ο ΦΠΑ στα εισιτήρια και ο φορολογικός συντελεστής των προπονητών

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών ενσωματώθηκαν και οι προτάσεις του Υφυπουργείου Αθλητισμού, που έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου: τα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων να υπαχθούν σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13% από το 24%), με στόχο τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα η? και τη μείωση των τελικών τιμών τους, καθώς και την τόνωση της ζήτησης τους: η φορολόγηση των εισοδημάτων των προπονητών να εξομοιωθεί με αυτή των αμειβόμενων αθλητών (να μειωθεί στο 22% από το +45%), όσον αφορά την μετεγγραφή, την ανανέωση ή τη λύση του συμβολαίου συνεργασίας τους με αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, τμήματα αμειβόμενων αθλητών ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία. Η εξομοίωση αυτή είναι σκόπιμη για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, λόγω της συνάφειας στις ιδιότητες αθλητή και προπονητή:

Τέλος, το νέο αθλητικό σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις», που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30/06/2020, πρόκειται να τεθεί σε Διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε από το βήμα στη Βουλή ο κ. Αυγενάκης και θα εισαχθεί στο Κοινοβούλιο στο τέλος του Αυγούστου.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού έκλεισε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας ότι «βήμα βήμα η Κυβέρνηση προχωρά στην απαραίτητη για τη χώρα αθλητική μεταρρύθμιση»".
Πηγή: sport24.gr