Πέμπτη, 07 Μάιος 2015 21:47

Αθλητικό Νομοσχέδιο: Πέρασαν τα άρθρα 5 και 15, αποφασίζει η UEFA

Γράφτηκε από τον

Τα άρθρα 5 και 15 πέρασαν κατά πλειοψηφία (146 "ναι" σε 246 που ψήφισαν για το άρθρο 5) και πλέον αναμένεται η ετυμηγορία της UEFA, που είδε πάντως τον Σταύρο Κοντονή να κάνει τροπολογία στο άρθρο 15.

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο πέρασε από την Ολομέλεια και πλέον η... μπάλα περνάει στα πόδια των ανθρώπων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, που θα αποφασίσει αν κάποιο από τα άρθρα θίγει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Τα επίμαχα άρθρα 5 και 15 για τους τακτικούς δικαστές και το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, πέρασαν κανονικά από τη Βουλή και στο πρώτο μάλιστα υπήρξε ονομαστική ψηφοφορία (146 ψήφοι σε σύνολο 246 που ψήφισαν), κάτι που είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει αρχικά και για το άρθρο 15, αλλά μετά την αλλαγή που έγινε από τον Σταύρο Κοντονή, αποφάσισε να αποσύρει το σχετικό αίτημα, αφού η λέξη "εσωτερικές" βγήκε και ως εκ τούτου έγινε αυτό που ήθελαν οι διεθνείς Συνομοσπονδίες. Η UEFA θα λάβει μεταφρασμένο το νομοσχέδιο και θα πάρει την τελική της απόφαση, όπερ σημαίνει ότι η αγωνία είναι μεγάλη, καθώς αν ανάψει το "κόκκινο φως", αυτό θα σημαίνει Grexit. Πάντως, από την πλευρά του Υπουργείου τονίζεται πως έγινε ό,τι χρειαζόταν, για να συμβεί το απευκταίο σενάριο και έδειξαν στην UEFA και στην FIFΑ πως δεν έχουν κανένα ζήτημα να επέμβουν στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.


Κοντονής: "Λειτουργήσαμε με αίσθημα ευθύνης και συναίνεσης"


"Το Νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και επί της αρχής και επί των άρθρων. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός δια των νομίμων αντιπροσώπων του στη Βουλή, αναγνώρισε ένα σοβαρό πρόβλημα και επιχειρεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να δώσει λύση σε παθογένειες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και του επαγγελματικού αθλητισμού γενικότερα. Θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συζήτηση και την πλειοψηφία η οποία σχηματίστηκε.  Θεωρώ ότι, με την ψήφιση του Νόμου, έχει τελειώσει οριστικά και η περίοδος των αντιπαραθέσεων και των εντάσεων και καλό θα είναι από δω και πέρα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον Αθλητισμό να καταλάβουν ότι η Κυβέρνηση έχει ως μοναδικό γνώμονα στην πολιτική της να επαναφέρει την ισονομία, την ισοπολιτεία και στις αρχές του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα. Επομένως η διάθεσή μας είναι να συζητήσουμε σοβαρά, σε βάθος, και όσο χρειαστεί, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με όλες τις Ομοσπονδίες, μηδεμιάς εξαιρουμένης.  Θα ήθελα να πω ότι όσον αφορά στη συζήτηση που έγινε, η Κυβέρνηση έκανε τις αναγκαίες υποχωρήσεις, που δεν έθιγαν τον πυρήνα του νομοσχεδίου, ακριβώς για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση, η οποία φάνηκε στη Βουλή. Ελπίζω αυτή η συναίνεση να φανεί από σήμερα και στο μέλλον, και σε όλες τις συζητήσεις και δηλώσεις των εμπλεκομένων φορέων για τον αθλητισμό. Υπό αυτήν την έννοια θέλω να επαναλάβω και τη δήλωση που έκανα στο κλείσιμο των εργασιών: ότι εξαντλήσαμε τα περιθώρια συνεννόησης. Πιστεύω ότι ο κάθε Έλληνας φίλαθλος θα καταλάβει ότι ποτέ η Κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να οδηγηθούν οι ελληνικές ομάδες εκτός ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, πολύ δε περισσότερο η Εθνική μας ομάδα και το βάρος πλέον το έχουν άλλοι. Πιστεύω ότι οι συνομιλητές μας θα καταλάβουν τις ευθύνες τους και θα αντιληφθούν ότι εμείς λειτουργήσαμε με αίσθημα υπευθυνότητας, ευθύνης και συναίνεσης", ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.


Η στάση των Κομμάτων


Το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ επέλεξαν ως στάση το "παρών", ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφισαν κατά συνείδηση. Εκείνος που διαφοροποιήθηκε, ήταν ο Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος προτίμησε να πει "όχι", έχοντας εκφράσει τις ενστάσεις του για την τριετή θητεία των τακτικών δικαστών. Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο άρθρο 5 φώναξε "απέχω", μη ακολουθώντας την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τους 100 που δεν ψήφισαν το επίμαχο άρθρο, "Οχι" ψήφισαν 67 και 33 "Παρών". Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα.
Διαφοροποιήθηκαν:
-στο Άρθρο 1 το Ποτάμι (όχι) και το ΠΑΣΟΚ (παρών).
-στο Άρθρο 3 το ΚΚΕ (παρών)
-στο Άρθρο 4 το ΚΚΕ (παρών)
-στο Άρθρο 8 το ΚΚΕ (παρών)
-στο Άρθρο 12 το ΚΚΕ (όχι)
-στο Άρθρο 15 το Ποτάμι (παρών) και το ΚΚΕ (όχι)
Πηγή: sport24.gr

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ