Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος 2015 18:13

Α.Ο. ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Καταγγέλλει τον Μπασακίδη για τον τρόπο παραχώρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων

Γράφτηκε από τον

Με ανακοίνωση του ΑΟ Ακρίτας Καλαμάτας καταγγέλλει τον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας Νίκο Μπασακίδη, τονίζοντας ότι η παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στα σωματεία για προπονήσεις δεν έγινε σύμφωνα με τους κανονισμούς που προβλέπονται από το Υπουργεί αλλά σύμφωνα με τα προσωπικά του κριτήρια.


"Αποφασίζουμε και διατάζουμε" αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση όσο αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κ. Μπασακίδη με τον Ακρίτα να θεωρεί ότι έχει αδικηθεί.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Σε κάθε Αθλητικό Φορέα ή Οργανισμό των Δήμων όλης της Χώρας υπάρχει κανονισμός που καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας και ειδικά τον τρόπο παραχώρησης των Σταδίων, Γυμναστηρίων, Κολυμβητηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων σε Ομοσπονδίες, Σωματεία, Αμεα, μαζικό αθλητισμό κλπ.
Η ύπαρξη του ως άνω κανονισμού είναι υποχρέωση των προέδρων των Αθλητικών Φορέων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. 1362/18-11-2001 των Υφυπουργών Εσωτερικών και Αθλητισμού κ. Κ. Καισερλή και Γ. Φλωρίδη.
Οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις που απαριθμούνται στην ως άνω Υ.Α ρυθμίζουν την παραχώρηση των εγκαταστάσεων για αγώνες και προπονήσεις προβλέπουν δε την αξιολόγηση των σωματείων με το σύστημα της μειοδότησης κατά τρόπο αντικειμενικό, δημοκρατικό και δεοντολογικό τρόπο και ορίζουν το πώς παραχωρείται μια αθλητική εγκατάσταση με σαφήνεια και δίχως αυτό να εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια ή στην κρίση του εκάστοτε προέδρου του Αθλητικού Φορέα.
Η ως άνω Υ.Α εφαρμόζεται σ όλη την Επικράτεια και βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου αποφάσεις Δημοτ.Συμβουλίων ή Αθλητ.Φορέων οι οποίες αφορούν τους κανονισμούς λειτουργίας των Σταδίων, Γυμναστηρίων, Κολυμβητηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων, όπου οι κανόνες παραχώρησης εφαρμόζονται όπως επί λέξει αναφέρονται στην ισχύουσα Υ.Α.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα σωματεία αξιολογούνται, κατά σειρά, ως εξής: 1)  παρουσία αθλητών τους σε Εθνικές ομάδες και κλιμάκια, 2) ανάλογα με την κατηγορία που αγωνίζονται, 3) την συμμετοχή σε τελικές πανελλαδικές φάσεις (κύπελλα - κορασίδες - παίδες κλπ ), 4)  το πλήθος των εν ενεργεία αθλητών τους και ειδικά στις μικρές ηλικίες. Σε περίπτωση δεν ισοβαθμίας μεταξύ ισοψηφούντων σωματείων γίνεται κλήρωση.
Στον Αθλητικό Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, βέβαια, τίποτε από τα παραπάνω δεν εφαρμόστηκε και η παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, για την τρέχουσα αθλητική περίοδο, έλαβε χώρα κατά το δοκούν του Προέδρου του Αθλητικού Φορέα, με κριτήρια προσωπικά και εντελώς υποκειμενικά, τα οποία δε ερείδονται σε καμία νομοθετική διάταξη.
Είχαμε την ατυχία να συμμετάσχουμε σε τρεις συσκέψεις, που μόνο τέτοιες δεν ήταν, αφού αντί για συσκέψεις εξελίχθηκαν απλά σε ανακοίνωση των αποφάσεων του προέδρου με άμεση συνέπεια διαμαρτυρίες, αντεγκλήσεις και δημιουργία άσχημου κλίματος μεταξύ των σωματείων.
Αναλυτικότερα :
Στην πρώτη συνάντηση του προέδρου του Αθλητικού Φορέα και των εκπροσώπων των σωματείων για τις προπονήσεις των αγωνιστικών τμημάτων στο πρόγραμμα των γυναικών, συνέπεσε το ίδιο αίτημα για παραχώρηση να υποβληθεί από δύο ομάδες, η μια εξ αυτών το σωματείο μας, για το ωράριο 20.30 έως 22.00 την ημέρα Πέμπτη.
Η συγκεκριμένη ώρα παραχωρήθηκε στο άλλο σωματείο της ίδιας κατηγορίας με το κριτήριο του προέδρου του Αθλητικού Φορέα ότι την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο τερμάτισε πιο πάνω στην βαθμολογία από το σωματείο μας! Σε ποιο σημείο άραγε της ως άνω υπουργικής απόφασης αναγράφεται κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή τα σωματεία επιβραβεύονται για τη θέση που καταλαμβάνουν με διακριτική μεταχείριση ως προς την παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Εξηγήσαμε ότι το σωματείο μας προηγείται στη μοριοδότηση και εν πάση περιπτώσει, ας γίνει κλήρωση, όπως προβλέπει ο κανονισμός, για να λάβουμε μια μονολεκτική και δίχως εξήγηση αρνητική απάντηση από τον πρόεδρο. Πιθανόν και η κλήρωση να έβγαζε το μη επιθυμητό αποτέλεσμα ενώ το "αποφασίζουμε και διατάζουμε" είχε ασφαλή κατάληξη.
Στην ίδια συνάντηση για το πρόγραμμα προπονήσεων της ομάδας των ανδρών (Α2) στο βόλευ, κανένα απολύτως νόμιμο αίτημά μας δεν ικανοποιήθηκε, σε διαμαρτυρία δε του εκπροσώπου μας ο πρόεδρος του Φορέα του είπε: "Πήγαινε να τα βρεις με το σωματείο σου".
Στη δεύτερη συνάντηση προέδρου και εκπροσώπων για τις προπονήσεις των τμημάτων υποδομής, όπου η αυθαιρεσία συνεχίστηκε με απροκάλυπτο πλέον τρόπο από τον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα, επιθυμούμε να κάνουμε ειδική και λεπτομερή αναφορά.
Οι προπονήσεις γίνονται κάθε Σάββατο και Κυριακή κατά τις ώρες, όπως αυτές είχαν οριστεί: 08.30 – 10.00,  10.00 - 11.30,  11.30 - 13.00 και 13.00 - 14.30 (τέσσερις προπονητικές ενότητες ).
Φυσικό ήταν να ζητήσουν όλα τα σωματεία μία από τις δύο περιόδους (10.00 - 11.30  ή  11.30 - 13.00. ), καθ ότι αυτές οι ώρες διευκολύνουν τα περισσότερα παιδιά.
Αιτούμενα σωματεία ήταν πέντε, ένα σωματείο της Α2 Εθνικής κατηγορίας ανδρών, ένα σωματείο της Α2 Εθνικής κατηγορίας γυναικών, το σωματείο μας (Α.Ο. Ακρίτας ) με μία ομάδα Α2 Εθνικής κατηγορίας ανδρών και μία ομάδα Α2 Εθνικής κατηγορίας γυναικών και τέλος, δύο σωματεία τοπικής κατηγορίας.
Παρ ότι το σωματείο μας  Α.Ο. Ακρίτας είναι δεύτερο στην αξιολόγηση και έπρεπε να μας δοθεί μία εκ των δύο μεσαίων περιόδων, μας δόθηκε η περίοδος  08.30 - 10.00  και σε σωματείο που αγωνίζεται στην τοπική κατηγορία και είναι τέταρτο στην αξιολόγηση με μεγάλη  δόθηκε η περίοδος 11.30 – 13.00!
Σε διαμαρτυρία μας πήραμε την απάντηση από τον πρόεδρο του Φορέα ότι για τις ακαδημίες δεν λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, παρά  μόνο θα ισχύσει αυτό που αυτός αποφασίζει! Σε ποιο άραγε σημείο της ως άνω υπουργικής απόφασης δίνεται τέτοιο δικαίων ή δυνατότητα στον Πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα;
Άξιο δε αναφοράς είναι το γεγονός ότι στο άλλο σωματείο τοπικής κατηγορίας (Απόλλων) δεν δόθηκε καμία ώρα.
 Στην τρίτη συνάντηση για τα τμήματα στίβου συνέβη ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει. Ο πρόεδρος μας όρισε ως χώρο συγκέντρωσης την ανατολική πλευρά του σταδίου, όπου για να μας βρουν οι γονείς και τα παιδιά – αθλητές χρειάζονται τουλάχιστον χάρτη ή καθοδήγηση από την είσοδο του Σταδίου.
Ζητήσαμε τουλάχιστον να έχουμε ως σημείο υποδοχής – εγγραφών ένα χώρο στο κυλικείο ή κάπου πλησίον στην είσοδο για να μην ταλαιπωρούνται οι γονείς και τα παιδιά και ο πρόεδρος αρνήθηκε, όταν όλα τα σωματεία, όλων των αθλημάτων έχουν το κυλικείο ως χώρο υποδοχής και εγγραφών.
Ζητήσαμε αποθήκη για το αθλητικό υλικό του τμήματος στίβου και δεν μας δόθηκε και πολύ σωστά, γιατί έτσι προβλέπει ο κανονισμός. Με μία μικρή λεπτομέρεια: όλα τα άλλα σωματεία έχουν αποθήκη. Πλήρης ισονομία.
Αυτή η απαξιωτική  συμπεριφορά του προέδρου του Αθλητικού Φορέα στα τμήματα βόλευ και στίβου του σωματείου μας είναι πρωτοφανής και αναιτιολόγητη, όταν στους έξη μήνες λειτουργίας το τμήμα στίβου έχει πάνω από εκατό αθλούμενα μέλη και έχει διοργανώσει στην Καλαμάτα πλήθος εκδηλώσεων Πανελλαδικής εμβέλειας με τεράστια οφέλη για την πόλη μας (αθλητική - πολιτιστική κατασκήνωση για νέα παιδιά στο ELITE - Ολυμπιακή ημέρα σε συνεργασία με την ΕΘΝΟΑ - εκδήλωση  Vikos - συμμετοχή σε αθλητική εκδήλωση παγκόσμιας εμβέλειας στην Costa Navarino  –  φιλοξενία οκτώ Ολυμπιονικών για επικοινωνία με τους μικρούς αθλητές – είναι αρωγός της προσπάθειας του Δήμου για την πολιτιστική πρωτεύουσα 2021 κλπ ). 
Oλα τα παραπάνω τα κάναμε και άλλα ακόμη που σχεδιάζουμε να πράξουμε για τη νεολαία, τον αθλητισμό και ευημερία της αγαπημένης μας πόλης της Καλαμάτας, χωρίς ποτέ να έχουμε επιχορηγηθεί από το Δήμο Καλαμάτας με ένα ευρώ, όταν άλλοι  εισπράττουν  μερικές έως αρκετές χιλιάδες ευρώ για εκδηλώσεις με αβέβαια ή και ανύπαρκτα οφέλη.
Όταν το τμήμα βόλλευ του σωματείου μας έχει διαχρονικά μία αθόρυβη και παραγωγική πορεία με μεγάλο πλήθος μεγάλων αθλητριών να αγωνίζονται σε ομάδες Εθνικών κατηγοριών ακόμη και σε Εθνικές ομάδες.
Όταν τα τμήματα βόλλευ ανδρών και γυναικών του σωματείου μας που αγωνίζονται στην Α2 Εθνική κατηγορία θα φέρουν στην Καλαμάτα κατά την αγωνιστική περίοδο 2015 – 2016 είκοσι δύο και πλέον ομάδες από τη Νότια Ελλάδα για αγώνες με τα όποια οικονομικά οφέλη για την πόλη και τους επαγγελματίες.
Το μόνο που ζητάμε από τον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας είναι δίκαιη και ισόνομη παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Για οικονομία λόγου και χρόνου δεν θα αναφερθούμε σε πλήθος γεγονότων εις βάρος του σωματείου μας και όχι μόνο, με αποφάσεις του προέδρου του Αθλητικού Φορέα, που δημιουργούν κακή λειτουργία των αθλητικών χώρων και κατάφορη αδικία εις βάρος μας.
Πριν το σωματείο μας προβεί στη σύνταξη και στη δημοσίευση της παρούσας αποστείλαμε δύο επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα. Όχι απλά κώφευσε αλλά απέφυγε τεχνηέντως να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Σωματείου μας, παρά τις δεσμεύσεις του για συνάντηση και επίλυση του θέματος.
Θεωρήσαμε σωστό να ενημερώσουμε τον ιεραρχικά προϊστάμενο του Προέδρου του Αθλητικού Φορέα, τον Δήμαρχο κ. Παν. Νίκα, ζητώντας ακρόαση. Τo αίτημά μας δεν έλαβε καν απάντηση. Δεν έχουμε την αξίωση να ασχοληθεί ο κ. Δήμαρχος και να αποφασίσει για θέματα εξειδικευμένα που αφορούν τον Αθλητικό Φορέα. Έχουμε όμως την απαίτηση να ζητήσει την εφαρμογή του νόμου από τον ιεραρχικά υφιστάμενό του, άλλως η σιωπή συνιστά καθ ημάς συγκάλυψη.
Άξιο μνείας, για έγκυρη ενημέρωση των φιλάθλων, είναι το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουμε αδιαμαρτύρητα πειθαρχήσει σε αποφάσεις προηγούμενων αξιόλογων προέδρων του Αθλητικού Φορέα (Μπούχαλης Δημήτριος και Αδαμόπουλος Ιωάννης  αφού ήταν δίκαιες και στο γράμμα των κανονισμών λειτουργίας, παρά το γεγονός ότι ήταν αντίθετες από τα αιτήματά μας, πλην όμως σύννομες και σύμφωνες με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, η οποία έχει κατά καιρούς εφαρμοσθεί κατά γράμμα από τους προηγούμενους προέδρους του Αθλητικού Φορέα.
Πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας είναι ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης, τα δε έργα του τα παραθέτουμε και τα αφήνουμε στην κρίση των αγνών φιλάθλων και των σωματειακών παραγόντων, που προσφέρουν μέγα κοινωνικό έργο, υποκαθιστώντας το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος σε οποιαδήποτε μορφή του.
Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση του δικαίου με όλα τα νόμιμα μέσα και θα υπηρετούμε έναν ακηδεμόνευτο αθλητισμό σύμφωνα με το πνεύμα του Ολυμπισμού, του ωραίου του μεγάλου και του αληθινού».