Κυριακή, 10 Ιούλιος 2016 12:13

Δίψα για την κούπα

Γράφτηκε από τον

Ο μήνας του… μέλιτος για τους ποδοσφαιρόφιλους φθάνει στο τέλος του, καθώς σήμερα στις 10 βράδυ στο Παρίσι θα δούμε το τελευταίο και μεγαλύτερο ματς στο Euro 2016. 

Ο λόγος για τον τελικό ανάμεσα στην Πορτογαλία και τη Γαλλία, που κατάφεραν να φθάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής και θα τα δώσουν όλα για να ανέβουν στην κορυφή της Ευρώπης.
Η Γαλλία το έχει κάνει το 1984 (2-0 την Ισπανία) και το 2000 (2-1 στην παράταση την Ιταλία), ενώ η Πορτογαλία στον πρώτο της τελικό το 2004 (0-1 με Ελλάδα) είδε το Θοδωρή Ζαγοράκη να σηκώνει την κούπα μέσα στο σπίτι της!
Πλέον θέλει να κάνει τους Γάλλους να νιώσουν αυτό το συναίσθημα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο να κλάψει αυτή τη φορά από… χαρά. Η Γαλλία έχει πάντως φοβερή παράδοση (10 σερί νίκες) απέναντι στην Πορτογαλία, η οποία κέρδισε για τελευταία φορά το 1975. Σύμμαχος στον τελικό θα είναι και ο φίλαθλος κόσμος που από τις 10 Ιουνίου που ξεκίνησε η διοργάνωση περίμενε τον αγώνα της 10ης Ιουλίου. Το ίδιο  ισχύει και για το Φερνάντο Σάντος, που οδήγησε την Πορτογαλία στον τελικό με μόλις μια νίκη σε 90λεπτο.
Από αυτή εδώ την στήλη είχαμε προτείνει πριν από ένα μήνα για νικητή διοργάνωσης Αγγλία ή Πορτογαλία, με τη δεύτερη εν μέρει να μας δικαιώνει, αφού απέχει ένα ματς από το να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Ως εκ τούτου περιμένουμε να διαψεύσει τα προγνωστικά. Διότι η Γαλλία έχει και λόγω έδρας τον πρώτο λόγο για τη νίκη, αλλά και ψυχολογία στα ύψη, αφήνοντας εκτός την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία. Η Πορτογαλία θα επιδιώξει να κλείσει τους χώρους και να κάνει τη ζημιά με τον Ρονάλντο στην αντεπίθεση ή από κάποια στημένη φάση. Αν κρατήσει το μηδέν στο ξεκίνημα που οι γηπεδούχοι θα μπουν με ενθουσιασμό, έχει την εμπειρία να ελέγξει στη συνέχεια το ρυθμό και όσο περνά η ώρα και οι δύο μονομάχοι θα παίρνουν λιγότερα ρίσκα.  Κάτι το άγχος, κάτι η κούραση, ίσως οδηγήσει στην ισοπαλία, που δεν εμφανίστηκε στα ημιτελικά (κόντρα στην προϊστορία). Στα αξιοσημείωτα ότι κανένας τελικός μέχρι σήμερα δεν έχει τελειώσει χωρίς τέρματα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
550. Πορτογαλία - Γαλλία Χ 2.95