Πέμπτη, 19 Ιούνιος 2014 14:03

Over η Ελλάδα, δε χάνει η Ακτή, με κάλυψη η Ουρουγουάη

Γράφτηκε από τον

Με στόχο τη νίκη που θα αναπτερώσει τις ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση, η Εθνική Ελλάδος ρίχνεται σήμερα στη μάχη του Μουντιάλ 2014 αντιμετωπίζοντας για τη 2η αγωνιστική του 3ου ομίλου την Ιαπωνία. Στο άλλο παιχνίδι που ενδιαφέρει την ομάδα του Σάντος στις 19:00 κοντράρονται Ακτή Ελεφαντοστού και Κολομβία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξάλλου και μία αναμέτρηση για τον 4ο όμιλο. Συγκεκριμένα η Ουρουγουάη με τον Λουίς Σουάρες να ξεκινάει στο βασικό σχήμα αντιμετωπίζει την Εθνική Αγγλίας.

Χθες η Ισπανία αποχαιρέτησε το Μουντιάλ καθώς γνώρισε ακόμα μία ήττα αυτή τη φορά από τη Χιλή, ενώ μαζί με τους Λατινοαμερικάνους στην επόμενη φάση πέρασε και η Ολλανδία που επικράτησε με 3-2 της Αυστραλίας. Στο βραδινό παιχνίδι για τον 1ο όμιλο η Κροατία επικράτησε με 4-0 του Καμερούν και πλέον θα διεκδικήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση με αντίπαλο το Μεξικό.

Βγάζει Over η Ελλάδα και κόντρα στην Ιαπωνία

Αρχίζουμε τα σημερινά μας προγνωστικά Μουντιάλ με τον αγώνα Ιαπωνία – Ελλάδα όπου κρατάμε το Over 2.5 σε απόδοση 2.25. Η έκβαση της αναμέτρησης θα καθορίσει την προοπτική των ομάδων για πρόκριση από τη φάση των ομίλων. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιαπωνία θα επιδιώξουν να αμυνθούν αποτελεσματικά, ώστε να διαφυλάξουν το μηδέν. Ωστόσο, η ανασταλτική αστάθεια των ‘σαμουράι’ και τα ατομικά λάθη των διεθνών μας αναμένεται να ‘χαλάσουν’ τα σχέδια των προπονητών. Παρότι ο αρχικός τακτικός σχεδιασμός θα είναι συντηρητικός εκατέρωθεν, εντούτοις η εξέλιξη της αναμέτρησης θα δικαιώσει όποιον πετύχει πλέον των 2 τερμάτων.

Οι Ασιάτες θα επιδιώξουν να κάμψουν την αντίσταση της εθνικής, επαναλαμβάνοντας την εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου της πρεμιέρας και επιμηκύνοντας τη διάρκειά της μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Το επιθετικογενές 4-2-3-1 προσφέρει, άλλωστε, τη δυνατότητα ανάδειξης των ατομικών τους προτερημάτων: ενέργεια, συνεχής πίεση και γρήγορη εναλλαγή της μπάλας. Απέναντι στην αργή Εθνική Ελλάδος, το ζητούμενο της «ταχυδυναμικής Ιαπωνίας» είναι να μην αποδιοργανωθεί η επιθετική της λειτουργία όπως συνέβη στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού. Αν εφαρμοστεί κατά γράμμα το πλάνο του προπονητή, τότε η νίκη θα έρθει…μια ώρα αρχύτερα. Οι σαμουράι θα στοχεύσουν την αριστερή πλευρά της ελληνικής άμυνας, όπου παρατηρείται σαφές mismatch. Πιο συγκεκριμένα, περιορισμένη συμμετοχή του ‘βαρύ’ Σαμαρά στην αμυντική λειτουργία και οι περιορισμένες δυνατότητες των Τζαβέλα ή Χολέβας, θα δώσουν την ευκαιρία στο «δαίμονα» Οκαζάκι να πάει σε ενέργειες 1 vs 1 δημιουργώντας ρήγματα στην περιοχή του Καρνέζη. Παράλληλα, η κάθετη ανάπτυξη της Ιαπωνίας θα στοχοποιήσει το χώρο που καλύπτει ο Κατσουράνης - όντας αργός στα πόδια και με δεδομένο ότι δεν παρουσιάζει εκρηκτικότητα στα πρώτα 2-3 μέτρα, θα αποτελέσει «εύκολη λεία» για τον ταχύτατο Χόντα.

 

Στην πρεμιέρα, η εθνική προσπάθησε να παίξει «σκάκι» στον αγωνιστικό χώρο αλλά δεν κατάφερε να ανακόψει την επιθετικότητα των Κολομβιανών. Παρότι η συντηρητική συνταγή της προσήλωσης στο ‘αργό παιχνίδι’ δε στέφθηκε με επιτυχία, εντούτοις ο Σάντος είναι υποχρεωμένος να την ακολουθήσει και στο δεύτερο παιχνίδι. Ο λόγος είναι απλός: το roster στερείται ταχύτητας και αδυνατεί να ακολουθήσει γρήγορο ρυθμό.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι τα θετικά αποτελέσματα της Ελλάδας έρχονται μόνο εφόσον αποκρυφτούν οι ατομικές αδυναμίες και αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα της ομαδικής λειτουργίας. Επομένως, το ζητούμενο δεν είναι η αλλαγή φιλοσοφίας αλλά η βελτιστοποιημένη εφαρμογή της «κυνικής τακτικής» στο γήπεδο.

Η αύξηση της επιθετικότητας μοιάζει μονόδρομος για τους φιλάθλους, αλλά ο ρεαλιστής Σάντος γνωρίζει πως η ισοπαλία ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε πρόκριση. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχει δουλέψει τις τελευταίες μέρες προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης της αμυντικής λειτουργίας.

Η προετοιμασία για τη διατήρηση του μηδέν στην άμυνα ξεκίνησε από τον ψυχολογικό τομέα, ώστε να αποφευχθούν ‘εύκολα’ ατομικά λάθη από την τετράδα της αμυντικής γραμμής. Δόθηκε, επίσης, έμφαση στην επίδειξη αυξημένου πάθους ώστε να μην επαναληφθούν κρούσματα…light αντιμετώπισης των επιθετικών ενεργειών του αντιπάλου. Μέσα από πολύωρες συζητήσεις, ο Σάντος επιδίωξε να ανάψει τη φλόγα στην ψυχή των διεθνών ώστε να γυαλίσει και πάλι το μάτι τους.

Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν είναι μόνο ψυχολογία. Αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο λάτρης της τακτικής Φερνάντο Σάντος. Αναμένεται, επομένως, να παρατάξει τους τρεις αμυντικούς χαφ σε μικρή απόσταση μεταξύ τους ώστε να αυξηθεί η συχνότητα και η αποτελεσματικότητα των αλληλοκαλύψεων. Επίσης, θα προσφέρονται συστηματικότερα ‘βοήθειες’ στην αριστερή πτέρυγα η οποία κατ’ επανάληψη εκθέτει την ελληνική άμυνα. Είναι, όμως, απορίας άξιο το πώς θα καταφέρει να μεταλλαχθεί η αγωνιστική συμπεριφορά των διεθνών μας μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι πιθανότητες συνάδουν με την εκτίμηση για παθητικό τουλάχιστον ενός τέρματος…Αναφορικά με το επιθετικό σκέλος, ο Σάντος ποντάρει στην αξιοποίηση των στημένων φάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση δούλεψε τις τελευταίες μέρες με στόχο να επανέλθει το συγκριτικό πλεονέκτημα της εποχής Ρεχάγκελ. Τα βαριά κορμιά και η επικείμενη χρησιμοποίηση του Μήτρογλου αναμένεται να συμβάλλουν στην επικράτηση της μάχης στην…αεροπορία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κρατάει η Ακτή κόντρα στην Κολομβία

Από το άλλο παιχνίδι του ομίλου επιλέγουμε το Χ2 της Ακτής Ελεφαντοστού με αντίπαλο την Εθνική Κολομβίας σε απόδοση 1.75. Η μη χρησιμοποίηση των Κόλο Τουρέ και Ντιντιέ Ντρογκμπά στη αρχική 11άδα τόσο τους αντιπάλους όσο και τους ίδιους τους Ιβοριανούς. Αυτός, άλλωστε, είναι η βασικός λόγος για τον οποίο σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο έψαχναν (ματαίως) για κάποιο σημείο αναφοράς στην επίθεση και μια σιγουριά στα μετόπισθεν. Αυτά, βέβαια, μέχρι το 45ο λεπτό. Γιατί δεύτερο μέρος η συνοχή που αποκτήθηκε με την πάροδο των αγωνιστικών λεπτών και η είσοδος του Ντρογκμπά άλλαξαν ρότα στον προσανατολισμό ενός πλοίου που οδηγούνταν σε ξέρα.

Ο δεξιός μπακ Οριέ ήταν η ευχάριστη νότα και, σίγουρα, θα αρχίσει να παίρνει ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες στο δημιουργικό κομμάτι. Αναμένεται, συνεπώς, να ξεχωρίσει στη σημερινή αναμέτρηση. Η τριάδα του κέντρου συμμετέχει τόσο στον ανασταλτικό όσο και στον δημιουργικό τομέα, προεξάρχοντος του σούπερ σταρ Γιάγια Τουρέ που έδειξε μεν επηρεασμένος από τον πρόσφατο τραυματισμό του, όμως τα συνεχή παιχνίδια θα του δώσουν το ρυθμό που του λείπει για να ηγηθεί της μεσαίας γραμμής. Είναι, φυσικά, ευρέως γνωστό πως η δυνατή γραμμή των «ελεφάντων» είναι η επιθετική τους τριπλέτα. Ακόμα κι αν από αυτήν απουσιάζει ο Ντρογκμπά , ο αντικαταστάτης του Μπόνι δείχνει ικανότατος εκτελεστικά με υπέροχα τελειώματα εντός περιοχής. Βρίσκεται σε φόρμα, έκανε σούπερ πρώτη σεζόν στην Αγγλία και δικαίως λογίζεται ως άξιος αντικαταστάτης του τοτέμ

Οι πλάγιοι επιθετικοί Ζερβίνιο και Καλού θα πρέπει να προσέξουν τα αντίπαλα μπακ στα ανεβάσματά τους , αλλά και να δημιουργήσουν ρήγματα στην άμυνα των Κολομβιανών. Τις δυνατότητες τις έχουν , για το σωστό της αυτοσυγκέντρωσής τους και της διάθεσης τους δε παίρνουμε και όρκο.

Στηρίζουμε Ουρουγουάη με κάλυψη

Στον αγώνα Ουρουγουάη – Αγγλία θα πάμε με τον «Άσσο» Draw No Bet σε απόδοση 2.50. Επίσης επιλέγουμε να ποντάρουμε και στο Λουίς Σουάρες, ο οποίος δίνεται σε απόδοση 3.85 για να σκοράρει οποιαδήποτε στιγμή στον αγώνα. Στη δεύτερη αγωνιστική του 4ου ομίλου Ουρουγουάη και Αγγλία αναμετρώνται με στόχο την πρώτη τους νίκη στο τουρνουά και την διατήρηση των πιθανοτήτων τους για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Η Εθνική Ουρουγουάης αναμένεται να βασιστεί στο πιο φονικό επιθετικό δίδυμο της διοργάνωσης σε περίπτωση που ο Λουίς Σουάρες καταφέρει να αγωνιστεί, ενώ από την άλλη η Αγγλία θα επιδιώξει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επίτευξη τέρματος κατά τη φάση της θετικής μετάβασης και μετά από την εφαρμογή pressing.

Ο Όσκαρ Ταμπάρες εκτός απροόπτου θα παρατάξει την ομάδα του σε διάταξη του 4-4-2 ελπίζοντας πως η δύναμη πυρός της επιθετικής του γραμμής επαρκεί, αυτή τη φορά, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα δημιουργικότητας που παρουσιάζει η ομάδα του. Μέγιστης σημασίας όπως προβλέπεται θα είναι η τακτική συμπεριφορά των παικτών της μεσαίας του γραμμής που επιβάλλεται λόγω της σοβαρότητας του αγώνα να δώσουν τις απαραίτητες βοήθειες στην τετράδα της άμυνας για την καλύτερη δυνατή διατήρηση της αμυντικής συνοχής με τους Γκοντίν και Λουγκάνο να αγωνίζονται σε κάθε περίπτωση με αμυντικό βάθος επενδύοντας μεν στην διατήρηση του μηδέν στα μετόπισθεν, επιτρέποντας δε τα σουτ από μέση και μακρινή απόσταση κάτι που ίσως αποδειχτεί ριψοκίνδυνο.

Όσον αφορά την προσπάθεια για την επίτευξη τέρματος από τη «Σελέστε» η αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας κατά τη φάση της θετικής μετάβασης προβλέπεται κομβικής σημασίας για τους τυπικά γηπεδούχους με τις μεμονωμένες αργές επιστροφές να εκθέτουν την ανασταλτική λειτουργία των αντιπάλων σε συνδυασμό πάντα με την αδυναμία του Τζο Χαρτ στο ψηλό παιχνίδι με σέντρες στο ύψος της περιοχής ευθύνης. Είναι δεδομένο ότι η απόδοση των εξτρέμ θα παίξουν σημαντικό ρόλο για μία ομάδα που έχει σαφές πρόβλημα ανάπτυξης από τον άξονα – ειδικά απέναντι στην Αγγλία που έχει πλάγιους επιθετικούς που δεν ειδικεύονται στην πίεση και τις επιστροφές. Το αγωνιστικό βάθος των Άγγλων θα αποτελέσει πρόβλημα αφού οι Στουάνι και Ροντρίγκεζ θέλουν ανοιχτό χώρο και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο θα πρέπει να δουλέψει ο Ταμπάρες αν θέλει να δημιουργήσει ορθολογικές συνθήκες τροφοδότησης των Καβάνι/Σουάρες.

Επισκεφτείτε το Betarades.gr, διαβάστε αναλυτικά από νωρίς το πρωί όλα τα Previews των αγώνων που βρίσκονται στο Κουπόνι Στοιχήματος και διαβάστε τα μοναδικά αφιερώματα για όλες τις Εθνικές ομάδες.