Κυριακή, 29 Νοέμβριος 2015 14:06

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΜΑΣ: Ενας δάσκαλος του μπιλιάρδου στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Ο Γιώργος Σαρμάς είναι εδώ και λίγες ημέρες ο προπονητής του Αθλητικού Συλλόγου Μπιλιάρδου Καλαμάτας.


Η φιλία του με τους υπεύθυνους της αίθουσας  "TOP Billiards", αλλά και η μόνιμη εγκατάσταση του στην Καλαμάτα, λόγω της συζύγου του, που κατάγεται από την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, έπαιξαν το ρόλο του ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία συνεργασίας με τον καλαματιανό σύλλογο.
Ο κ. Σαρμάς ξεκίνησε την ενασχόληση του με τον μπιλιάρδο παίζοντας γαλλικό και αργότερα αμερικάνικο και από την πρώτη φορά που έπαιξε το ερωτεύθηκε. Μετά από κάποια χρόνια ως αθλητής αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική θέλοντας από αυτή τη θέση να βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το μπιλιάρδο είτε ως άθλημα είτε ως διασκέδαση.
Για την πορεία του έως σήμερα, αλλά και για τη συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Μπιλιάρδου Καλαμάτας, ο 46χρονος προπονητής μίλησε στο "Notosport" σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

- Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το μπιλιάρδο:

«Το μπιλιάρδο δεν το διαλέγεις, σε διαλέγει αυτό, το είδα και το ερωτεύθηκα, την πρώτη φορά, που είδα μπιλιάρδο έπαιξα μόνος μου για τρεις ώρες. Άρχισα να παίζω γαλλικό μπιλιάρδο. Από τα 17 χρόνια ξεκίνησα να παίζω ερασιτεχνικά και μετά ήταν θέμα χαρακτήρα. Από την πρώτη στιγμή ήθελα να μάθω το παιχνίδι καλά, με συγκίνησε και ήθελα να ελέγξω κάτι που δεν ελέγχεται. Αγόρασα ένα βιβλίο από το εξωτερικό σχετικά με το γαλλικό μπιλιάρδο, σχετικό με το πως μπορείς να παίξεις και παράλληλα παρακολουθούσα άλλους αθλητές για πολλές ώρες βλέποντας τις κινήσεις τους, τον τρόπο που σκέφτονται και προσπαθούσα να "κλέψω" ότι μπορούσα».

- Αφήνοντας πίσω την ερασιτεχνική σου ενασχόληση με το μπιλιάρδο, πως ήταν τα πράγματα ως αθλητής;
 
«Σε αγώνες έπαιξα για πρώτη φορά σε ηλικία 26 ετών, σε παγκόσμιο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Εκεί δεν κατάφερα κάτι, απλά απέκτησα εμπειρίες από τη συμμετοχή μου, ενώ είχα μια αξιοπρεπή παρουσία. Μετά σταμάτησα για κάποια χρόνια, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και έπαιζα όποτε είχα ελεύθερο χρόνο.
Από 23 ετών μέχρι και τα 29 δεν ασχολήθηκα σχεδόν καθόλου με το μπιλιάρδο λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων. Επέστρεψα  τυχαία, όπως προείπα σε ηλικία 29 ετών όταν με πήρε ένα φίλος μια ημέρα να πάμε να παίξουμε μπιλιάρδο. Έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι πάλι παίζοντας όμως αμερικάνικο μπιλιάρδο. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μεγάλη άνθιση στο συγκεκριμένο στιλ εκείνη την περίοδο, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ταινία «Το χρώμα του χρήματος». Ήταν το εφαλτήριο για να παίζει όλος ο κόσμος αμερικάνικο μπιλιάρδο. Μια έρευνα δείχνει ότι σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι 100.000.000 άνθρωποι έχουν δική τους στέκα και παίζουν μία φορά την εβδομάδα μπιλιάρδο.
Από τη στιγμή που επέστρεψα, αγόρασα μπιλιάρδο και έφτιαξα προπονητήριο. Επειδή είμαι τελειομανής σαν χαρακτήρας αποφάσισα να ασχοληθώ σωστά, αγόρασα ότι βιβλίο υπήρξε και ότι βιντεοκασέτα σχετική με το μπιλιάρδο, ώστε να το μάθω. Μετά ξεκίνησα να κατεβαίνω σε αγώνες τοπικούς και πανελλαδικούς και πάντα ήμουν ένας καλός παίκτης. Στα πανελλαδικά ήμουν αθλητής της Β’ εθνικής κατηγορίας και έχασα δύο φορές στα μπαράζ ανόδου για την Α’ εθνική. Κέρδισα με την ομάδα της Καλαμάτας την 4η θέση στο πανελλήνιο ομαδικό, που είχε διεξαχθεί στο Πέραμα».

- Πως άρχισε η προπονητική σου σταδιοδρομία;

Το αποκορύφωμα της αθλητικής και ταυτόχρονα η λήξη της επαγγελματικής αγωνιστικής μου καριέρας ήταν στο Κάρντιφ της Ουαλίας όπου εκπροσώπησα την Ελλάδα, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπιλιάρδου. Δεν έφτασα ψηλά, αλλά απέκτησα εμπειρίες από τη συμμετοχή μου και είχα μια αξιοπρεπή συμμετοχή.
Εκεί κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι στο αγωνιστικό κομμάτι και να βγω πρωταθλητής. Ηδη ήμουν στα 32 και από τη στιγμή που αγαπούσα το παιχνίδι και ήθελα να παραμείνω και πάντα μετέδιδα τις γνώσεις μου με χαρά, αποφάσισα η επόμενη γενιά από εμένα να είναι πιο τυχερή και να υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος να μπορέσει να τους μεταδώσει σωστά τις γνώσεις. Εγώ είχα ξεκινήσει στραβά και κάποια στιγμή τα λάθη αυτά σου βγουν μπροστά.
Η διαδρομή για να γίνω προπονητής ξεκίνησε με μαθήματα από δύο παγκόσμιους πρωταθλητές, από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ολιβερ Ορτμαν και τον Θόρστεν Χόμαν. Μετά από αυτούς ξεκίνησα στη σχολή μπιλιάρδου στο Νταχάου της Γερμανίας με δάσκαλο μου τον ομοσπονδιακό προπονητή της Γερμανίας Αντρέας Χούμπερτ. Ο κύκλος των σπουδών κράτησε 250 ώρες σε διάστημα 3 χρόνων.

- Στη συνέχεια απέκτησες δίπλωμα και έγινες επαγγελματίας προπονητής μπιλιάρδου. Εχεις δουλέψει σε συλλόγους, ποια είναι η έως σήμερα παρουσία σουτ στο χώρο της προπονητικής;
 
Μετά πήρα το δίπλωμα μου από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μπιλιάρδου και στη συνέχεια κατέθεσα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπου και πήρα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή Μπιλιάρδου. Από το 2007 ασχολούμαι και επίσημα ως αναγνωρισμένος προπονητής στην Ελλάδα.
Εχω διδάξει σε περισσότερους από 20 συλλόγους και σε πάρα πολλούς ιδιώτες (πολιτικούς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μεγάλων ομάδων). Το 2012 υπήρξα ομοσπονδιακός προπονητής στην Κύπρο, όπου έμεινα εκεί για 6 μήνες και είχα χορηγό μια εταιρία που έφτιαχνες στέκες και μάλιστα έφτιαξαν μια σειρά από στέκες με το όνομα μου και αυτό αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα. Τα τρία προηγούμενα χρόνια λόγω οικονομικής κρίσης δεν υπήρχε ιδιαίτερη ζήτηση για μαθήματα, γύρισα στην Ελλάδα και δούλεψα σε χώρο εκτός μπιλιάρδου τα τρία τελευταία χρόνια.
Πρόσφατα μετακόμισα μόνιμα στην Καλαμάτα που είναι η πόλη της συζύγου μου, όπου είχα κάνει φίλους τους και από το αγωνιστικό μπιλιάρδου, αλλά και από συγγενικές. Γνώρισα όλα τα παιδιά που είναι στο σύλλογο, αλλά έχω μεγάλη φιλία με τον Δημήτρη Κεράνη, τον Αρι Βερντιάν και Θανάση Κριαρά.
Συζητήσαμε με τα παιδιά που έχουν το σύλλογο της Καλαμάτας και αποφασίσαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία από τη στιγμή που βρίσκομαι μόνιμα στην Καλαμάτα να μάθουμε στον κόσμο το μπιλιάρδο είτε αγωνιστικά είτε σαν διασκέδαση.

- Τι ρόλο έπαιξε η οικογένεια σου, στην απόφαση σου να ασχοληθείς με το μπιλιάρδο;
 
«Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την πίστη και τη στήριξη της γυναίκας μου και την έμπνευση του γιου μου. Γιατί πέρα και πάνω απ’ όλα το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να δημιουργούμε, να απολαμβάνουμε και να προσφέρουμε στους γύρω μας».

Μαθήματα και αγώνες στο "TOP"

Μαθήματα, προπόνηση, αλλά και παιχνίδια με τους θαμώνες της αίθουσας μπιλιάρδου στο "TOP" περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Γιώργου Σαρμά, όπως σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας τη συνέντευξη: «Σχεδόν όλα τα απογεύματα βρίσκομαι στη αίθουσα του "TOP Billiards", είτε παίζω με θαμώνες, είτε με τους αθλητές του συλλόγου, είτε διδάσκω. Οποιος θέλει να παίξει, να μάθει το σωστό μπιλιάρδο, ή ακόμη και αν έχει απορίες μπορεί να απευθύνεται στους υπεύθυνους ή και να έχει συνάντηση μαζί μου».

Δ. Κεράνης: Κοινοί στόχοι και όραμα
έφεραν τη συνεργασία

Δύο λόγια μας είπε για τον Γιώργο Σαρμά και τη συνεργασία με τον Α.Σ.Μ. Καλαμάτας, ο Δημήτρης Κεράνης, που εκτός από υπεύθυνος της αίθουσας του αγωνιστικού αθλητικού μπιλιάρδου στο "TOP Billiards" είναι από τους φίλους του εδώ στην Καλαμάτα, ενώ υπήρξε και συναθλητής.
«Ξεκινήσαμε τη συνεργασία με τον Γιώργο ώστε να μπορέσουν τα παιδιά του συλλόγου, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται, να μάθουν μπιλιάρδο, να πάρουν τις σωστές γνώσεις από την αρχή. Η συνεργασία προέκυψε ύστερα από την μόνιμη εγκατάσταση του στην Καλαμάτα. Τον γνώριζα από παλιά, καθώς υπήρξαμε συναθλητές στον Α.Σ.Μ.Κ., ενώ γίναμε και φίλοι. Από εκεί και πέρα οι κοινοί στόχοι, αλλά και το όραμα για το μπιλιάρδο μας οδήγησαν σε αυτή τη συνεργασία».