Σάββατο, 12 Δεκέμβριος 2015 15:07

Εξόρμηση στο Δυρράχι για τον Ευκλή

Γράφτηκε από τον

Στην κατάφυτη από έλατα διαδρομή Δυρράχι–Ιερά Μονή Ρεκίτσας στο νομό Αρκαδίας, εξόρμησαν την περασμένη Κυριακή οι πεζοπόροι του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ευκλής».

Πρόκειται για μια πανέμορφη και προσιτή στον καθένα διαδρομή, η οποία προσφέρει μια εξαιρετική εικόνα του Ταϋγέτου από την πλευρά της Αρκαδίας. Ο Ευκλής με ανακοίνωσή του περιγράφει τη διαδρομή: "Έχοντας σύμμαχο μια εξαιρετική μέρα, οι φίλοι του συλλόγου ξεκίνησαν την εξόρμησή τους από το ιστορικό Δυρράχι, που είναι ένα  πανέμορφο γραφικό χωριό του Ταυγέτου  χτισμένο σε υψόμετρο 800 μ., με 350 κατοίκους, πνιγμένο στο πράσινο, με πολλά τρεχούμενα νερά και πηγές.
Ιστορικό μέρος τόσο κατά τα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια, εξαιτίας της δράσης πολλών και σημαντικών αγωνιστών, όσο και κατά την κατοχή, οπότε και υπήρξε σημαντική δράση αντάρτικων σωμάτων. Απολαμβάνοντας την ηλιόλουστη μέρα και το μοναδικής ομορφιάς δάσος πέριξ της διαδρομής, οι φυσιολάτρες πεζοπόροι έφτασαν στη μονή Ρεκίτσας, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στις παρυφές ενός δάσους από έλατα. Η Μονή υπήρχε, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, πριν το 1600, όπου και πλήθος μοναχών ασκήτευαν σε αυτήν. Ήταν λημέρι των αρματολών και κλεφτών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Εκεί μόνασε για μερικά χρόνια και ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης Παπαφλέσσας, προτομή του οποίου υπάρχει στον περίβολο της μονής,  η οποία καταστράφηκε και λεηλατήθηκε από τους Τούρκους αρκετές φορές". Ο Ευκλής ευχαριστεί τους εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, που τον συνόδεψαν σε μια ακόμα κυριακάτικη εξόρμηση.
Tέλος, να σημειωθεί ότι τα τμήματα Πεζοπορίας, Μπάσκετ και Αγωνιστικής Ποδηλασίας του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας (Σ.Π.Ο.Κ.) «Ευκλής», διοργανώνουν την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις  9:30 το βράδυ. Χριστουγεννιάτικο πάρτι, στο bar "Kύτταρο" στο ιστορικό κέντρο Καλαμάτας.