Τετάρτη, 23 Δεκέμβριος 2015 17:11

Ο αθλητισμός στο σύγχρονο τρόπο ζωής

Γράφτηκε από τον

Ο αθλητισμός ήταν ανέκαθεν ένας τρόπος ζωής για τον άνθρωπο όχι μόνο σαν οργανωμένη ή ομαδική άθληση, αλλά και στην προσωπική ζωή του καθενός.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας η αναγκαιότητά του είναι επιβεβλημένη στη ζωή μας γιατί η ζωή στις σύγχρονες κοινωνίες ευνοεί περισσότερο την καθιστική ζωή είτε στο χώρο της γραφειακής δουλειάς των ανθρώπων είτε στους χώρους ανάπαυσης και διασκέδασης (καφετέριες, νυχτερινά Κέντρα κ.λ.π.).
Το αποτέλεσμα αυτής της καθιστικής ζωής των ανθρώπων στις πόλεις σήμερα είναι ότι φόρτωσε τον άνθρωπο με πλήθος ασθένειες, απ' την αδράνεια και το "σκούριασμα" του σώματός του απ΄ τις λίγες μικρές κινήσεις του στις καθημερινές του διαδρομές, από καρδιακά, αγγειακά μέχρι και  ψυχικά ή ψυχολογικά  προβλήματα, καθώς και με πολλούς τόνους άγχους μέσα του. Με τον αθλητισμό δε ο οποίος δεν λαμβάνει μόνο τη θέση μιας σωματικής άσκησης σήμερα, αλλά και ενός αποτελεσματικού φαρμάκου όχι μόνο για την πρόληψη-αποτροπή, αλλά και για το αποτίναγμα από πάνω μας όλων αυτών των ανωτέρω νοσημάτων, τα οποία εμφανίσθηκαν επάνω μας όχι από κάποια αδυναμία ή δυσλειτουργία του οργανισμού μας, αλλά όπως προανεφέρθει  απ'  την  αδρανή και καθιστική καθημερινή μας ζωή.
Ο αθλητισμός βέβαια είναι και το μεγαλύτερο και το καλύτερο αγχολυτικό για τον άνθρωπο του άγχους και του καθημερινού του stres μέσα  στις πόλεις που ζει. Αρκεί μόνο να κάνει μια μικρή πεζοπορία, την οποία να αισθανθεί σαν προσπάθεια  και σωματική κούραση στα όρια της αντοχής του, μέσα στη πόλη του ή ακόμα και λίγους γύρους στο πλησιέστερο Αθλητικό Στάδιο της περιοχής του, για να καταλάβει και αισθανθεί πόσο ανάλαφρος εσωτερικά θα νιώσει παρά την σωματική του κούραση,  και πόσο ζωντανός, δραστήριος  και δυναμικός, πράγματα τα οποία πριν η καθιστική του ζωή του τα είχε παντελώς  απενεργοποιήσει και νεκρώσει, αφαιρώντας ακόμα και αυτήν την ίδια την αίσθηση τους σ΄ αυτόν.
Αν δε το πρόγραμμα και ο τρόπος της ζωής του τον δυσκολεύουν για έναν ανοιχτό στην ύπαιθρο αθλητισμό, μπορεί κάλλιστα προγραμματισμένα να ασκηθεί εξ ίσου αποτελεσματικά  σε οργανωμένα γυμναστήρια, με πλήθος προγραμμάτων άθλησης και γυμναστικής, τα οποία γυμναστήρια είναι ικανά σε αριθμό σε κάθε πόλη ώστε να αναλάβουν και να καλύψουν μεγάλο αριθμό πολιτών που θα προτιμήσει αυτά. Ακόμα και αυτό το απλό και ταπεινό ποδήλατο είναι ένα πολύ συμπαθές όχι μόνο μέσο μεταφοράς, αλλά και όργανο γυμναστικής το οποίο παντού και πάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δεν είναι τυχαίο που πιο ανεπτυγμένοι πολιτισμοί από εμάς προτρέπουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν είτε το βάδισμα είτε αυτό το ποδήλατο, όποτε είναι εφικτό σ' αυτούς, και για τις καθημερινές τους  απλές μετακινήσεις, αλλά και για την μεταφορά και άφιξή τους στον εργασιακό τους χώρο όπως συνηθίζεται  στην Κίνα, στην Ιαπωνία, την Ινδία κ. αλλού.  
Ο  άνθρωπος της εποχής μας όπως  λαμβάνει αποφάσεις και μέτρα για να προστατεύσει το Φυσικό του  περιβάλλον και όλο  το οικοσύστημα του πλανήτη του απ' την υπάρχουσα  ήδη κλιματική απειλή, που  είναι η κατοικία και ο τόπος επιβίωσής του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο  πρέπει να φροντίσει και τον εαυτόν του και αυτό το ίδιο του το σώμα  απ' την  ακινησία,  την νωθρότητα  και  το "σκούριασμα"  του  που  του  επέφερε ο  καθιστικός  και περιορισμένος  σε  σωματικές κινήσεις σύγχρονος τρόπος ζωής του, αθλούμενος και  γυμναζόμενος τακτικά, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει  ανέξοδα και  να εξασφαλίζει συνέχεια  και σταθερά υγιή, διαυγή και καθαρό  νου, ψυχή ανάλαφρη,  χαρούμενη και ευθαλή, καθώς και σώμα υγιές, δυναμικό, εύρωστο και ζωηρό.
Σωτήρης Τζανετέας