Δευτέρα, 25 Ιανουάριος 2016 12:37

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Με οδηγό το παρελθόν για ένα λαμπρό μέλλον, ιστορική αναδρομή και βραβεύσεις στην πίτα

Γράφτηκε από τον
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Με οδηγό το παρελθόν για ένα λαμπρό μέλλον, ιστορική αναδρομή και βραβεύσεις στην πίτα

Ο αρχαιότερος σύλλογος της χώρας έκοψε προχθές την πίτα του σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που έγινε στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα «Αλ. Κουμουνδούρος» στην Νομαρχία, όπου παρουσιάστηκαν μοναδικά ιστορικά στοιχεία από τα 127 χρόνια ζωής του συλλόγου ενώ βραβεύθηκαν αθλητές και άνθρωποι που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στον αθλητισμό.


Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο παράγοντας των «πράσινων» Χρήστος Ζερίτης ο οποίος, μετά την ευλογία και κοπή της πίτας από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη αρχιμανδρίτη Ευθύμιο, έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο του συλλόγου Τάκη Στασινόπουλο.
Ο τελευταίος εξέφρασε την διάθεση όλων των ανθρώπων του Μεσσηνιακού να συνεχίσουν το αθλητικό και κοινωνικό έργο του συλλόγου, με σκοπό το καλό της νεολαίας, της πόλης και της χώρας.
Ακολούθησε προβολή ενός ιστορικού βίντεο 6,5 λεπτών με δεκάδες σπάνιες φωτογραφίες από την 127ετή διαδρομή όλων των τμημάτων του συλλόγου.
Και αφού ο κόσμος μπήκε στο κλίμα της ιστορικής αναδρομής, το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης ο οποίος αναφέρθηκε σε άγνωστες στους περισσότερους λεπτομέρειες της ιστορίας του Μεσσηνιακού.
Ανέλυσε την κοινωνική κατάσταση στην πόλη μετά το 1880 και αναφέρθηκε στα στοιχεία και τους ανθρώπους της εποχής που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία του Μεσσηνιακού.
Αξίζει να αναφέρουμε κάποια σημεία - σταθμούς της ιστορικής έρευνας που παρουσίασε ο κ. Μπιτσάνης, όπως την έναρξη των εργασιών για το πρώτο γυμναστήριο του Μεσσηνιακού το 1906, την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα το 1909, την διοργάνωση του πρώτου πρωταθλήματος βόλεϊ το 1930 - ενώ από το 1925 και μετά υπήρξε πλέον έκρηξη δημιουργίας και άλλων σωματείων στην πόλη -, τα πρώτα Παπαφλέσσεια το 1956 καθώς και ότι στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του, το 1899, ο Μεσσηνιακός είχε ιδρύσει και τμήμα μουσικής!
Ακολούθησε αναφορά σε ιστορικούς παράγοντες, προέδρους, αθλητές, προπονητές και μεγάλες διοργανώσεις που άφησαν το στίγμα τους στον σύλλογο της Μεσσηνίας.
Ο κ. Ζερίτης από την πλευρά του κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί το πλούσιο φωτογραφικό ιστορικό μουσείο που διαθέτει ο Μεσσηνιακός.

Οι βραβεύσεις

Ακολούθησαν βραβεύσεις αθλητών, προπονητών και παραγόντων του συλλόγου. Πρώτος τιμήθηκε ένας άνθρωπος που υπηρέτησε δεκαετίες τον Μεσσηνιακό αθλητισμό, ο Κώστας Δέδες ο οποίος, φανερά συγκινημένος, παρέλαβε την πλακέτα από τους Δημήτρη Πουλόπουλο, Μπάμπη Βακαλόπουλο και Μαρία Χρονοπούλου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας Αλέξης Ζάννης παρέλαβε στην συνέχεια την τιμητική πλακέτα από εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος ενώ σειρά πήραν ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΠ και μέλος της ΕΟΠΕ Κώστας Βλάσσης και ο πρόεδρος του ΝΟΚ και μέλος της ΕΙΟ Δημήτρης Κακαλίκας, οι οποίοι τιμήθηκαν από τον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας Νίκο Μπασακίδη.
Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και μέλος της ΕΟΚ Γιάννης Κουτραφούρης και ο προπονητής του Τάε κβον ντο και μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζίμης Παναγιωτόπουλος παρέλαβαν τις τιμητικές πλακέτες από τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Οικονομάκο.
Ακολούθησε η βράβευση του Ηλία Μπιστάνη, από τον τέως πρόεδρο του Μεσσηνιακού κ. Λαγανάκο.
Σειρά πήρε ο Καλαματιανός αθλητής του τένις με αμαξίδιο Γιώργος Λαζαρίδης ο οποίος παρέλαβε την πλακέτα από τον Τάκη Στασινόπουλο.
Η γνωστή Καλαματιανή ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά - που απουσίαζε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων - στο παρελθόν υπήρξε αθλήτρια του Μεσσηνιακού, στο στίβο και συγκεκριμένα στα σπριντ. Για αυτό και τιμήθηκε από τον σύλλογο, με τον πατέρα της Άγγελο Σκαφιδά να παραλαμβάνει την πλακέτα από τον Παύλο Γκρέκη.
Ο κορυφαίος αθλητής του μήκους Λούης Τσάτουμας έλειπε λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων όπως και ο Βασίλης Τσούσης. Και οι δύο ήταν μεταξύ των εν εν ενέργεια αθλητών του Μεσσηνιακού που βραβεύθηκαν, μαζί με τους Γιώργο Κούσκουλα, Παναγιώτη Πανταζή και την Κρινιώ Δημητροπούλου.
Οι προπονητής στίβου του Μεσσηνιακού Γιάννης Καλυβιώτης και Ελένη Χαντζή, παρέλαβαν την πλακέτα από ένα άνθρωπο που ήταν προπονητής τους στο παρελθόν, τον Δημήτρη Πουλόπουλο.
Ο πρώην έφορος του τμήματος βόλεϊ γυναικών Μπάμπης Βακαλόπουλος, και ο εκπρόσωπος του βόλεϊ της Μεγαλόπολης Γιάννης Χλιος βράβευσαν τις αθλήτριες της ομάδας βόλεϊ Όλγα Νίκα, Χρύσα Νταγιοπούλου και Ελένη Εξηνταβελώνη, ενώ απουσίασε η Αναστασία Σιρίνινα.
Από το ποδόσφαιρο βραβεύθηκαν ο Σύνδεσμος Παλαιμάχων Ποσοσφαιριστών του Μεσσηνιακού με τον Σταύρο Χριστόπουλο να παραλαμβάνει την πλακέτα από τον πρώην έφορο Δημήτρη Κατσίποδα ενώ βραβεύθηκε και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μανώλης Παπαδόπουλος.
Τέλος, από την ποδηλασία βραβεύθηκαν οι αθλητές Γιώργος Νταβουτιάν και Μαρία Παναγιωτοπούλου, με τον Θοδωρή Μισέρο να κάνει την απονομή.