Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016 10:42

Τα παιδιά του Ακρίτα επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον

Παιδικά γέλια και ενθουσιασμό γέμισε το Πανεπιστήμιο  Πελοποννήσου την Πέμπτη, όταν 30 μικροί αθλητές-μαθητές του "Akritas Athletic Summer Camp" επισκέφθηκαν το πρωτότυπο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που προσέφερε το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στη νεοσύστατη Αρχαιολογική Μουσειακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Η ανακοίνωση της σχολής που φιλοξένησε τα παιδιά του Καλαματιανού συλλόγου αναφέρει:
"Το πρόγραμμα με τίτλο «Κάτι ψήνεται… στο Βυζάντιο» δημιουργήθηκε από τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος στο πλαίσιο του μαθήματος «Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών II» υπό την Λέκτορα Δρ. Μαρία Κουρή. Προσφέρθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά σε δημοτικά σχολεία της πόλης μας τον Μάιο 2016. Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό παραμύθι βασισμένο στο σχολικό πρόγραμμα, που μέσα από ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις φέρνει τους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού σε επαφή με τα εκθέματα της Πανεπιστημιακής Αρχαιολογικής Μουσειακής Συλλογής, για να εμβαθύνουν στη Βυζαντινή ιστορία, να μάθουν για τον διατροφικό πολιτισμό των Βυζαντινών και να εμπλουτίσουν όσα διδάσκονται στο σχολικό πρόγραμμα.
Για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα αυτό οι αθλητές-μαθητές του Akritas Athletic Summer Camp επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο Πέτρο Παπαδόπουλο και τους συνοδούς Έφη Πράττη, Δήμητρα Ζαχαρέα και Κοσμά Τριανταφυλλόπουλο. Την ομάδα υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του ΤΙΑΔΠΑ Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς και ο υπάλληλος της Σχολής Παναγιώτης Βαμβακάς. Ξεναγήθηκε στους χώρους της Σχολής από την Γραμματέα της Κοσμητείας Ευαγγελία Ντόλου αλλά και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, από τα μέλη του Ελένη Παλαμάρα και Βασιλική Βαλάντου. Στη συνέχεια συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα καθοδηγούμενοι από τις φοιτήτριες-ερμηνεύτριες Νατάσσα Μαλλίρη και Ελένη Μπούνα.
Η νεοσύστατη Πανεπιστημιακή Αρχαιολογική Μουσειακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελείται από εκμαγεία αντιπροσωπευτικών έργων της ελληνικής τέχνης από τους προϊστορικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους. Η Συλλογή περιλαμβάνει επίσης δείγματα ρωμαϊκής, υστερορωμαϊκής, μεσαιωνικής και νεότερης κεραμικής, και 12 παπυρικά σπαράγματα. Η Συλλογή αξιοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο πλαίσιο των μαθημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. Στο πλαίσιο του ανοίγματός της και στην τοπική κοινωνία δημιουργήθηκαν τα δύο αυτά νέα προγράμματα.
Από το 2003 το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (Καλαμάτα) εναρμονίζει τις παραδοσιακές επιστήμες της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας με το σύγχρονο επιστημονικό πεδίο της Πολιτισμικής Διαχείρισης. Προσφέρει στους εκπαιδευόμενους σταθερό θεωρητικό υπόβαθρο και πρακτικές δεξιότητες, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και προοπτικές των κλάδων που θεραπεύει. Συμβάλλει έτσι ως μοχλός αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας και στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στην κοινωνία.