Πέμπτη, 27 Σεπτέμβριος 2018 14:26

Αύριο το τουρνουά σκακιού “Στρατηγός Ι. Λεβεντογιάννης”

Γράφτηκε από τον
Αύριο το τουρνουά σκακιού “Στρατηγός Ι. Λεβεντογιάννης”

Με στόχο να γίνει θεσμός θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή το 1ο τουρνουά μπλιτς “Στρατηγός Ιωάννης Λεβεντογιάννης” στις 7.30 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας.

Ο ΝΟΚ θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Μεσσήνιου στρατηγού διοργανώνει το εν λόγω τουρνουά σκακιού, το οποίο έχει και φιλανθρωπικό σκοπό, μιας και μέρος των των παραβόλων θα δοθεί στα Παιδικά Χωριά SOS. Επίσης θα βοηθηθούν και δύο οικογένειες καλαματιανών που έχουν ανάγκη. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το τουρνουά θα γίνει καιρού επιτρέποντος σε εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα στο γήπεδο του ΝΟΚ.

Η υπεύθυνη της διοργάνωσης Τούλα Χατζηπαναγιώτου – Τσιάλα κάλεσε τον κόσμο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου να δώσει το “παρών” και τόνισε και τη κοινωνική διάσταση του τουρνουά, μιας και θα γίνει και συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας. Ακόμα σημείωσε ότι το τουρνουά, που είναι αφιερωμένο στο στρατηγό Ιωάννη Λεβεντογιάννη, θα γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου.

Ο Φίλιππος Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος της οικογένειας Παπαδημητρίου – Λεβεντογιάννη αναφέρθηκε στον πρόγονό του και το πως προέκυψε αυτό το τουρνουά: “Σκεφτήκαμε μαζί με το αδερφό μου Νίκο να κάνουμε μια κίνηση σαν και αυτή και να προσφέρουμε κάτι στο πνευματικό αθλητισμό της πόλης. Ετσι αντί για θρησκευτικό μνημόσυνο προτείναμε στο ΝΟΚ να κάνει αυτό το τουρνουά για να τιμηθεί και ο πρόγονός μου. Ο Ιωάννης Λεβεντογιάννης ήταν από την Κυπαρισσία και έδρασε στα τέλη της δεκαετίας του 1790... Με δικά του έξοδα ίδρυσε το Ενοπλο Σώμα στην Τριφυλία και όχι μόνο. Τιμήθηκε για τη δράση του από τον Βασιλιά Οθωνα τον Α’ και πέθανε το 1865”. Τέλος, ο Παναγιώτης Μπούρας, συνεργάτης του τμήματος σκακιού του ΝΟΚ σημείωσε πως το αυριανό τουρνουά θα είναι: “Μια μοναδική εμπειρία για όσους συμμετάσχουν, αφού θα γίνει σε εξωτερικό χώρο. Συνήθως τα τουρνουά γίνονται σε κλειστούς χώρους. Θα γίνει με ελβετικό σύστημα εννέα γύρων και ο χρόνος σκέψης θα είναι 3 λεπτά +2 δευτερόλεπτα για κάθε σκακιστή, ενώ μπορούν να συμμετάσχουν άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας και ας μην έχουν δελτίο”.