Τετάρτη, 28 Απρίλιος 2021 20:18

Σκληρή ανακοίνωση 35 αθλητών κατά ΕΓΟ: "Παραπληροφόρησε το ΔΣ και την κοινή γνώμη"

Γράφτηκε από τον

Η ΕΓΟ ανέφερε ότι οι γυμναστές και οι γυμνάστριες που κατήγγειλαν την κακοποίησή τους, δεν ήταν συνεργάσιμοι με την επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης και οι 35 πια αθλητές, απάντησαν με μια σκληρή ανακοίνωση.

Άνοιξε μέτωπο ανάμεσα στους αθλητές και τις αθλήτριες της γυμναστικής που κατήγγειλαν την κακοποίησή τους από προπονητές και προπονήτριες του αθλήματος και την ελληνική γυμναστική ομοσπονδία. Οι αθλητές αντέδρασαν έπειτα από την ανακοίνωση της ΕΓΟ, η οποία ανέφερε "ότι ουδείς εκ των καταγγελλόντων εκδήλωσε ενδιαφέρον να προσέλθει ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής που συγκροτήθηκε".

Με ανακοίνωσή τους τοποθετούν σε χρονική σειρά τα γεγονότα και τονίζουν ότι η ΕΓΟ επιχειρεί να εκθέσει τους αθλητές ως "μη συνεργάσιμους" και παράλληλα να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις καταγγελίες τόσο τις δικές τους όσο και του Λευτέρη Πετρούνια. Κάνουν λόγο και για παραπλάνηση ακόμη και του ΔΣ της ομοσπονδίας και τονίζουν ότι θα φθάσουν την υπόθεση μέχρι το τέλος.

Οι αθλητές αρχικά εξηγούν πως ενημερώθηκαν στις 21 Απριλίου από την ΕΓΟ ότι "η Τριμελής Επιτροπή διερεύνησης θα παραβρίσκεται στη Θεσσαλονίκη τη Μ. Τετάρτη (28/4). Την επόμενη ημέρα (22/4), ο πληρεξούσιος δικηγόρος μας κ. Αδαμίδης, μετά από δική μας προτροπή, ενημέρωσε την ΕΓΟ ότι, δυστυχώς, δεν μπορούμε να καταθέσουμε, διότι μέχρι την ορισθείσα ημερομηνία (28/4) δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταθέσεων των 35 (πλέον) αθλητών και αθλητριών ενώπιον της αρμόδιας προανακριτικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο της προανακριτικής εξέτασης κατόπιν κατεπείγουσας παραγγελίας της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, η οποία ήδη διερευνά την υπόθεση", ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι "προς επίσπευση των διαδικασιών και διευκόλυνση του έργου της Επιτροπής, ενόψει και των συνθηκών πανδημίας, μελετούμε τη δυνατότητα κατάθεσης ατομικών έγγραφων υπομνημάτων, ενώπιον της Επιτροπής, διά κατάθεσης ταχυδρομικά ή από εμένα, στην έδρα της ΕΓΟ, και στη συνέχεια, εφόσον παραπεμφθούν υποθέσεις από το ΔΣ και κληθούν από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο, να παρασταθούν σε αυτό και αυτοπροσώπως. Aλήθεια, για τους ταγούς της ΕΓΟ, αυτό σημαίνει "ουσιαστική άρνηση" ή το αντίθετο;". Αναφορά στο πραγματικό κώλυμα των αθλητών έκανε την Μ. Τρίτη (27/4) το SPORT24.

H ανακοίνωση των αθλητών συνεχίζει με την αναφορά και σε προγενέστερη επικοινωνία του πληρεξούσιου δικηγόρου τους με την ΕΓΟ. Εξηγούν ότι ο κ. Αλέξανδρος Αδαμίδης -μέσω email που εστάλη στις 12 Απριλίου- εξέφραζε "τις νομικές και ουσιαστικές αμφιβολίες του για την προφανώς παρελκυστική διαδικασία που επέλεξε η ΕΓΟ, διά ορισμού Τριμελούς Επιτροπής. [...] Στις 12 Απριλίου 2021 διετύπωσε τα παρακάτω ερωτήματα τα οποία φυσικά ΟΥΔΕΠΟΤΕ απαντήθηκαν από την ΕΓΟ:

-ποιες ποινές δύναται να επιβάλλει Η ΕΓΟ στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία την εποχή των καταγγελλομένων είχαν την ιδιότητα του προπονητή/τριας με δεδομένο ότι στο καταστατικό της ΕΓΟ (άρ. 35) δεν προβλέπονται ποινές για προπονητές;

-γιατί δεν διαβιβάσθηκε άμεσα στο αρμόδιο όργανο (Δικαστική Επιτροπή ΕΓΟ ή ΕΦΙΠΗΔ της ΕΟΕ) η αναφορά μας, ώστε εκείνο αρμοδίως, να επισπεύσει τις προκαταρκτικές ενέργειες, για την οικονομία του χρόνου και κυρίως για να μην καλούμαστε να καταθέτουμε επανειλημμένα τα βιώματά μας;".

Κλείνοντας οι αθλητές προχωρούν και σε μία ακόμη καταγγελία. Τονίζουν ότι "τα μέλη του ΔΣ της ΕΓΟ τραγικά παραπληροφορήθηκαν", επισημαίνοντας ότι "σε πρόσφατο ΔΣ αναγράφεται ρητά ότι ενημερώθηκαν από το νομικό σύμβουλο της ομοσπονδίας μεταξύ άλλων ότι:

"Για την Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα παραγεγραμμένο. Μπορούν οι εν λόγω αθλητές και αθλήτριες να αποταθούν και απευθείας να καταγγείλουν το περιστατικό ή τα περιστατικά στην ΕΦΙΠΗΔ της Ολυμπιακής Επιτροπής". [...] Η αλήθεια όμως είναι ότι στον Κώδικα της ΕΦΙΠΗΔ προβλέπεται καταρχήν τριετής παραγραφή για όλα τα παραπτώματα (άρθρο 59) και ότι στο καταστατικό της ΕΓΟ δεν προβλέπονται ποινές για προπονητές (άρθρο 35)! Με μεγάλη απορία, αναμένουμε τυχόν αντιδράσεις από τα μέλη του ΔΣ της ΕΓΟ...".

Τονίζουν στον επίλογό τους ότι η ΕΓΟ "αντί να ενεργήσει άμεσα για τη θέσπιση ενός, κατά το δυνατόν, αξιοκρατικού πλαισίου επιλογής και αξιολόγησης προπονητών, που είναι και ο αποκλειστικός σκοπός των καταγγελιών μας, ιδιαίτερα σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ώστε να μη βιώσει άλλο παιδί ωμή βία, με αφορμή την προπόνηση, αναλώνεται σε διαδικασίες αποπροσανατολισμού των ίδιων των μελών του ΔΣ και της κοινής γνώμης, επιχειρώντας μάλιστα, να μας κατηγορήσει ότι αρνούμαστε τη συνεργασία για τη διαλεύκανση των καταγγελιών! [...] Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος, όσες "παραγραφές" και αν προβληθούν. Τα βιώματά μας δεν παραγράφονται κυρίες και κύριοι της ΕΓΟ".

Πηγή: sport24.gr

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ