Δευτέρα, 31 Μάιος 2021 13:10

Ο ΕΚ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΣΤΟΝ ΣΤΙΒΟ ΠΑΒΕΛ ΒΟΡΟΝΚΟΦ ΣΤΗΝ "Ε": "Προπονητικό κέντρο όλο το χρόνο η Καλαμάτα"

Γράφτηκε από τον

Είναι σαν τον έρωτα με την πρώτη ματιά. Ηρθε το 1998 στην Καλαμάτα και από τότε δεν μπορεί να την βγάλει από το μυαλό του. Εδώ και 23 χρόνια, όταν ανοίγει ο... καιρός, κάνει το δρομολόγιο Μόσχα - Καλαμάτα για να απολαύσει τις ομορφιές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο λόγος για τον περίφημο Ρώσο μάνατζερ στίβου και παλιό αθλητή στα 110 μέτρα με εμπόδια, Πάβελ Βορονκόφ, ο οποίος φέτος ήθελε να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, φέρνοντας και 30 αθλητές για τα "Παπαφλέσσεια", όμως η πανδημία του δεν του το επέτρεψε.
Το ιστορικό διεθνές μίτινγκ στίβου, που διοργανώνει εδώ και δεκαετίες ο Μεσσηνιακός, ματαιώθηκε εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά και της μη χρηματοδότησης από την Πολιτεία. Ο Πάβελ Βορονκόφ, δεν ανέβαλε το ταξίδι. Ηρθε μαζί με την οικογένειά του για ολιγοήμερες διακοπές ενόψει των σημαντικών διοργανώσεων που ακολουθούν, με κορυφαία τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
"Σχεδίαζα να είμαι με τους Ελληνες αθλητές στα "Παπαφλέσσεια", αλλά όπως ξέρετε οι αγώνες δεν θα γίνουν. Δεν άλλαξα το πρόγραμμά μου και ήρθαμε Καλαμάτα μαζί με την οικογένειά μου. Εχουμε βρεθεί εδώ πολλές φορές από το ξεκίνημα του 21ου αιώνα, όταν γίνονταν πολλά μίτινγκ στην Ελλάδα. Μας αρέσει πολύ η Καλαμάτα", λέει ο κ. Βορονκόφ μιλώντας στην 'Ε".
Ο ίδιος θεωρεί ότι θα μπορούσε να είχε γίνει το μίτινγκ. καθώς όπως σημειώνει: "Aυτή τη στιγμή μόνο ένα μίτινγκ έχει ματαιωθεί στην Ελλάδα και αυτό είναι της Καλαμάτας. Μίλησα με τον Μπάμπη (σ.σ. Βακαλόπουλος, μάνατζερ στίβου και από τους ανθρώπους που τρέχουν για τα "Παπαφλέσσεια") και μου είπε ότι του χρόνου θα έχουμε άδεια για να κάνουμε τους αγώνες. Ο Δήμος έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για να φτιάξει το Στάδιο, που είναι φανταστικό. Πρέπει λοιπόν να κερδίσει κάτι από αυτή την επένδυση. Ετσι ελπίζω να έρθουν του χρόνου πολλοί αθλητές και να το χαρούν".
Ο Πάβελ Βορονκόφ, θυμάται τους παλαιότερους αγώνες όταν: "H Καλαμάτα είχε ένα από τα δυνατότερα μίτινγκ στην Ελλάδα. Πολλοί πρωταθλητές ερχόντουσαν εδώ και είχαν φανταστικές επιδόσεις, όπως η Στέφκα Κωνσταντίνοβα. Ολα αυτά τα μεγάλα ονόματα έφερναν την τηλεόραση, τον Τύπο και την προσοχή στην πόλη.
Αν βοηθήσεις τους αθλητές να έρθουν εδώ σε προπονητικά κέντρα, θα μείνουν εδώ, θα δαπανούν τα χρήματά τους, θα κάνουν γνωστό το μέρος. Ξέρω και θυμάμαι αυτή την στιγμή, πως Βούλγαροι, Λευκορώσοι και Ρώσοι έρχονταν εδώ επίσημα για προπόνηση. Δεν είναι εύκολο βέβαια να μείνουν σε ξενοδοχεία. Θα μπορούσαν να μείνουν σε ξεχωριστά προπονητικά κέντρα, δίπλα στο Στάδιο”.
Ο κ. Βορονκόφ εκτιμά στη συνέχεια ότι η Καλαμάτα μπορεί να γίνει προπονητικό κέντρο για όλο το χρόνο, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία της πόλης.
"Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αν γίνει αυτό, οι προπονήσεις θα γίνει γεμάτες όλο τον χρόνο. Το γήπεδο υπάρχει είναι φανταστικό, μόνο βάρη χρειάζονται. Οι συνθήκες και το κλίμα επίσης βοηθούν. Η υγρασία δεν παίζει ρόλο. Κυρίως έρχονται εδώ, αθλητές που κάνουν άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος και σπριντ. Δεν έχουν πρόβλημα με την υγρασία. Αυτοί που διανύουν αποστάσεις, οι δρομείς, αυτοί μπορεί να έχουν πρόβλημα. Σίγουρα θα μιλήσω στους φίλους μου στην Ρωσική ομοσπονδία, ώστε οι αθλητές να έρχονται εδώ. Αν και έχουμε το Σότσι, εκεί επίσης δεν είναι κακό το κλίμα, αλλά εδώ είναι σίγουρα καλύτερα. Υπάρχει βέβαια αύξηση στα εισιτήρια τώρα, αλλά σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι λογικές τιμές. Βλέπω πολλές πιθανότητες και αν ο Δήμος θέλει να επενδύσει για το μέλλον, εμείς θα κάνουμε πολλές προσπάθειες για να το υποστηρίξουμε”.

Για τα "Παπαφλέσσεια" του 2022, ο Ρώσος μάνατζερ δηλώνει ότι θα βοηθήσει ώστε να έρθουν σημαντικοί αθλητές, αλλά και χρήματα.
"Μίλησα με τον Μπάμπη (σ.σ. Βακαλόπουλος) και του είπα ότι θα προσπαθήσω να φέρω κάποιους χρηματοδότες, αλλά και αθλητές. Το ίδιο σχεδιάζαμε και φέτος. Την επόμενη χρονιά πρέπει να έχουμε γραπτές διαβεβαιώσεις από τους φορείς, όσο νωρίτερα γίνεται, τον Μάρτιο ας πούμε, για να κλείσουμε τους αθλητές".

Λίστα γεμάτη αστέρια

Ο Πάβελ Βορονκόφ, είναι από τους κορυφαίους μάνατζερ στο στίβο, με τη λίστα του να περιλαμβάνει εκατοντάδες αθλητές με μετάλλια σε ευρωπαϊκά, παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τον Σεργκέι Σουμπένκοφ, παγκόσμιο πρωταθλητή στα 110 μέτρα, την Μαρίνα Μπεκ, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μήκος, την Αντζέλικα Σιντόροβα παγκόσμια πρωταθλήτρια στο επί κοντώ, τον αργυρό Ολυμπιονίκη στη δισκοβολία Ενσάν Χαντάντι και παλαιότερα τον Ιταλό παγκόσμιο πρωταθλητή στο επί κοντώ, Τζουζέπε Τζιμπιλίσκο, και φυσικά την "τσαρίνα των αιθέρων" και σπουδαιότερη αθλήτρια στο επί κοντώ, Γελένα Ινσιμπάγεβα.
Στην Ελλάδα ο Πάβελ Βορονκόφ συνεργάζεται με την ταλαντούχα νέα γενιά, την Ελίνα Τζένγκο στο ακόντιο, την Σπυριδούλα Καρύδη στο τριπλούν, την Ιωάννα Ζάκκα στο ύψος, τον Οδυσσέα Μουζενίδη πρωταθλητή Ευρώπης στη σφαιροβολία, τον Αλέξανδρο Περιστέρη στο μήκος, .όλοι με διακρίσεις σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πίστη στη νέα γενιά

Ο Πάβελ Βορονκόφ πιστεύει στη νέα γενιά των Ελλήνων αθλητών, αν και θεωρεί ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες.
" Χάσατε λίγο χρόνο μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Χάσετε και πολλά λεφτά και οι πιθανότητες για τους Ελληνες αθλητές έπεσαν. Αλλά από ότι βλέπω τώρα, έχουν ανέβει ξανά. Εχετε πολλούς καλούς νέους, την Παπαχρήστου, τη Στεφανίδη, αθλητές στο επί κοντώ, όπως ο Καραλής, στο άλμα εις ύψος, σε τεχνικά αθλήματα, στην σφαίρα, την Ελίνα Τσέγκο στο ακόντιο, την Καρύδη στο τριπλούν. Εχετε δυνατή νέα γενιά. Θα σας πω ειλικρινά, όταν η κυβέρνηση και ο Δήμος εμπιστευτούν στο μέλλον τους αθλητές, σε κάθε χώρα τότε έχεις μέλλον. Αν η κυβέρνηση δεν δώσει προσοχή, τότε θα βρεις τυχαία, ένα αστέρι μέσα σε όλους. Οταν όμως δώσεις προσοχή, δεν θα έχεις μόνο ένα αστέρι, αλλά πέντε για παράδειγμα, ίσως και παραπάνω. Οι Ελληνες πάντα ήταν μεγάλοι αθλητές. Σας παρακαλώ προσπαθήστε να κρατήσετε αυτή την παράδοση”..
Για το αν προτιμά να δουλεύει με συμπατριώτες του ή ξένους αθλητές, "ψηφίζει" τους Ρώσους αφού τους ενώνει η γλώσσα και η νοοτροπία
Οσο για τους αθλητές από όλες τις χώρες που θυμάται μέχρι σήμερα, είναι ο ήρωας του Σεργκέι Μπούμπα, αλλά και ο Γιουσέιν Μπολτ.
Για το αν έχει βρεθεί ξανά στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αθήνας.
"Μόνο στην Παιανία. Ξέρω για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, για παράδειγμα τι έγινε και σε εμάς μετά το Σότσι. Η κυβέρνηση ξαναχτίζει μια πολλαπλών λειτουργιών αρένα, για συναυλίες και αθλητικά γεγονότα, Συνδυάζει τέχνη και αθλητισμό. Στο Σότσι τώρα έχει πολλούς τουρίστες. Ομως στην Ατλάντα, αν θυμάστε, την επόμενη χρονιά “χάλασαν” τα πάντα, όλα τα στάδια, όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και στη θέση τους χτίστηκαν άλλα κτήρια”.
Κάτι που δεν είναι βέβαια τόσο κακό, όσο η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων, με τον κ. Βορονκόφ να θυμάται και το παλιό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. “Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω για την Ελλάδα, είναι γιατί το παλιό σας αεροδρόμιο παραμένει έτσι εγκαταλελειμμένο. Είναι φανταστικό μέρος. Το καλύτερο μέρος στην Αθήνα! Αν έχετε εγκαταλείψει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, πρέπει να σκεφτείτε τι θα κάνετε με αυτά τα μέρη και όχι να είναι άδεια. Δεν θέλουν χώρο μόνο οι συναυλίες, η τέχνη, θέλει και ο αθλητισμός. Η δόξα, η νίκη κάνουν τους πολίτες να εξυψώνονται ηθικά, ανεβάζουν το εθνικό αίσθημα".

Θυμήθηκε το έπος της Πορτογαλίας

Ο Πάβελ Βορονκόφ ήταν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, όταν ο σημερινός πρόεδρος της ΕΠΟ Θοδωρής Ζαγοράκης, σήκωσε στον ουρανό της Πορτογαλίας το βαρύτιμο τρόπαιο και δεν θα ξεχάσει αυτά που έζησε. "Θυμάμαι ήμουν στην Κρήτη, όταν η Ελλάδα κέρδισε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο το 2004. Ηταν φανταστικά, κόσμος έξω τα μεσάνυχτα. Ηταν τόσοι πολλοί οι πανηγυρισμοί. Λίγα πράγματα φέρνουν κοντά τα έθνη. Ο αθλητισμός το πετυχαίνει, γι’ αυτό και τα κράτη πρέπει να επενδύουν σε αυτόν, για την ενότητα”..